Εκατόν χρόνια Monza

Συμπληρώνεται φέτος ένας αιώνας από τότε που το ένδοξο Autodromo Nazionale di Monza φιλοξένησε το πρώτο του Grand Prix, ξεκινώντας την λαμπρή παράδοση της πιο θρυλικής αρένας ταχύτητας στον πλανήτη.

Εδώ και εκατόν χρόνια η ξακουστή πίστα της Monza γεννά θρύλους της ταχύτητας που καταρρίπτουν ρεκόρ και τους κάνει αθάνατους.

Φέτος, η ομάδα των «Κόκκινων Ταύρων», με πρωτοπαλίκαρο τον σπινθηροβόλο Max Verstappen, αναμένεται να δώσει μάχη εκεί με την «Κόκκινη Εθνική» της Ιταλίας και τον δικό της άσο Charles Leclerc, ανεβάζοντας τα αίματα στην κατάμεστη κερκίδα καθώς οι δύο θα διεκδικούν -πίσω από το τιμόνι των αστραφτερών τους βολίδων που εξάπτουν στις μέρες μας ακόμη και τη φαντασία των συνδρομητών του Netflix- μια θέση στο πάνθεον των αθανάτων.

Στον ιερό αυτό τόπο η παρουσία των πνευμάτων του παρελθόντος είναι τόσο έντονη που σκιάζει τους φανατικούς του «Drive to Survive» και καθώς χάνεσαι μέσα στη λαοθάλασσα των tifosi που κουνά έξαλλα τα λάβαρα του cavallino rampante πάνω στη μεγάλη tribuna, αισθάνεσαι ένα ηλεκτρικό ρεύμα να διαπερνά τη ψυχή σου. Όχι δεν βρίσκεσαι στον παράδεισο, παρά μόνο στο «Ναό της Ταχύτητας».

O Verstappen, ως ένας ακόμη «ξένος» που κουβαλά τη γοητεία ενός Jimmy Murphy από τη δεκαετία του '20 και που τολμά να εισβάλει στη θρυλική αρένα, θα θέλει να βάλει τη Red Bull του αντιμέτωπη με τη Ferrari του Leclerc ο οποίος θα προσπαθήσει, ως ο σύγχρονος «Diavolo Rosso», να σκορπίσει τη χαρά στις καρδιές των οπαδών της ντόπιας ομάδας που επιστρέφει σχεδόν κάθε χρόνο στην πίστα από το 1930: Της Scuderia του Enzo Ferrari που εξακολουθεί εδώ και έναν σχεδόν αιώνα να κηρύττει με στόμφο από το ευαγγέλιο της ταχύτητας, μαγνητίζοντας τους πιστούς.  

Παρόλο που οι σημερινές βολίδες της Formula 1 δεν βγάζουν «κραυγές Σειρήνας», που έλκυαν κάποτε στον φράκτη τους μεθυσμένους από την αγγελόφωνη μελωδία οπαδούς, εξακολουθούν να χαϊδεύουν με τα πυρακτωμένα τους πατώματα την άσφαλτο του βασιλικού πάρκου, τραντάζοντας το έδαφος καθώς στρίβουν στην curva Grande, στις Lesmo και στην Parabolica, μαζί και την παλιά κεκλιμένη αρένα που στέκει ακόμη εκεί, στην καρδιά του δάσους, για να θυμίζει σε όλους πόσο παράτολμος ήταν κάποτε ο άνθρωπος.

Όσοι θνητοί θα έχουμε την τιμή να παρακολουθήσουμε από κοντά τον φετινό «ιερό αγώνα», για τα εκατοντάχρονα της Monza, δεν θα είμαστε μόνοι. Τα φαντάσματα του Autodromo θα είναι μαζί μας πάνω στην κατάμεστη κερκίδα για να υμνήσουν ήρωες όπως οι Bordino, Ascari, Campari, Nuvolari, Fangio, Clark, Lauda, Villeneuve, Senna και Schumacher, διηγούμενα ιστορίες από τα ανδραγαθήματά τους στο πλήθος και βάζοντας νέους αστέρες στην καρδιά, όπως Leclerc, Verstappen και Hamilton, κάνοντάς τους και αυτούς ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ._Δημήτρης Γιόκκας

Κοιτάζοντας ουρανό στα 300 χλμ./ώρα και καμπάνες συναγερμού στο Maranello (SpeedZone podcast EP11)