Mario Andretti (82 ετών σήμερα)

Συμπληρώνονται σήμερα 82 έτη από τη γέννηση ενός θρύλου των αγώνων.

Το όνομα Andretti είναι συνώνυμο με τη λέξη ταχύτητα. Pole position στο πρώτο Grand Prix της καριέρας του (!) το 1968 στο Watkins Glen με τη Lotus, και pole position με την επιστροφή του στην αγαπημένη του Ferrari, ως ουρανοκατέβατος αναπληρωματικός, το 1982 στη Monza. Μεταξύ των δύο αυτών επιτυχιών αμέτρητες νίκες και πρωταθλήματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
 
Νίκες τις οποίες πέτυχε με κάθε είδος αυτοκινήτου και σε κάθε είδος πίστας για να εξασφαλίσει έτσι μια θέση σε ένα γκρουπ πολύ εκλεκτών πιλότων, το είδος των οποίων έχει εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Κανείς άλλος στην ιστορία δεν έχει κερδίσει αγώνες με Sprint Cars, Dirt Cars, Stock Cars, Indycars, Sportscars και F1, σε χωμάτινες, ασφάλτινες, οβάλ, road και street αρένες. Εάν υπάρχει κάτι που ξεπερνά το πηγαίο ταλέντο του Ιταλοαμερικανού, τότε αυτό είναι το άσβεστο πάθος που είχε (που εξακολουθεί να έχει) για τους αγώνες.
 
Για όσο οι άνθρωποι θα αγωνίζονται στις πίστες, το όνομα Andretti θα σφυρίζει στα λάστιχα κάθε μαχητή της ασφάλτου. Χρόνια πολλά με υγεία λοιπόν μέγα θρύλε._Δημήτρης Γιόκκας