13 Κόκκινα Τριαντάφυλλα για τον Rosemeyer  

Μια από τις πιο συγκλονιστικές και συνάμα συγκινητικές ιστορίες στα χρονικά των αγώνων ταχύτητας, που αφορά έναν πολύ μεγάλο ήρωα ο οποίος έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή πριν από 84 χρόνια.   

Οι λιγοστοί θεατές, που έχουν μαζευτεί στην άκρη του δρόμου από τις 6:00 το πρωί, έχοντας φτάσει εκεί με τα ποδήλατά τους από τη μικρή γειτονική πόλη Mörfelden, γέρνουν όλο και πιο μπροστά το σώμα καθώς ακουμπούν με τα χέρια στη μπαριέρα, περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή να φανεί μπροστά τους αυτό που μεταφέρει τον συγκλονιστικό ήχο που φτάνει στα αυτιά τους και που γίνεται -με το πέρασμα κάθε δευτερολέπτου- όλο και πιο δυνατός.

Μια μαύρη κουκκίδα αρχίζει να φαίνεται τώρα στον ορίζοντα, η οποία γίνεται όλο και πιο μεγάλη.  

Άξαφνα -και εντελώς από το πουθενά- εμφανίζεται μπροστά τους μια ασημένια βολίδα, η οποία ταξιδεύει με περίπου 440 χλμ./ώρα. Ο αέρας που εξοστρακίζεται πέρα από το αεροδυναμικό της κάλυμμα σπρώχνει με δύναμη τους θεατές προς τα πίσω, προτού η βολίδα χαθεί και πάλι στον ορίζοντα όπως ένα φάντασμα, μεταφέροντας μαζί της τον φρικιαστικό της ήχο, τον οποίο στέλνει στον αέρα ο V16 κινητήρας της.

Στα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα, ωστόσο, ο ήχος αυτός διακόπτεται απότομα από το κλάμα του καουτσούκ. Ακολουθεί ένα σφοδρό χτύπημα που ποτίζει όλων τη ψυχή με δέος. Ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί από την Φρανκφούρτη στο Darmstadt βυθίζεται στη σιωπή.

Το δάκρυ τρέχει από ολονών τα μάτια. Ένας μεγάλος ήρωας, με σχεδόν υπερφυσικές δυνάμεις, έχει πέσει για την τιμή της πατρίδας. Για την τιμή της Auto Union, η οποία προσπαθούσε εκείνη τη στιγμή να κλέψει τον κεραυνό από τα χέρια της αντίπαλης Mercedes, με στόχο να καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτητας στη ξηρά.

Ο Bernd Rosemeyer, ο απίθανος αυτός ακροβάτης των αγώνων Grand Prix, που είχε το χάρισμα να βλέπει ακόμη και μέσα από την πυκνή ομίχλη, είναι νεκρός. Η γυναίκα του, Elly Beinhorn, γνωστή πιλότος των αιθέρων, αφήνει αργότερα στο σημείο της σύγκρουσης του αγαπημένου της 13 κόκκινα τριαντάφυλλα.

Δεκατρία! Ο τυχερός αριθμός του «ιπτάμενου ζευγαριού». Είναι μόλις 1938 και η ίδια δεν σταματά να επαναλαμβάνει τη ρομαντική αυτή χειρονομία μέχρι που αφήνει την τελευταία της πνοή στα βαθιά γεράματά της, το 2007. Κάθε χρόνο, για 69 συνεχόμενα χρόνια, 13 κόκκινα τριαντάφυλλα για τον Bernd. Αθάνατη αγάπη, για αθάνατους ήρωες._Δημήτρης Γιόκκας

Σημ. Αφιερωμένο στον αείμνηστο μου φίλο Juergen Schulmeyer, ο οποίος μου διηγήθηκε την εμπειρία του σοκ που αισθάνθηκε το γερμανικό πλήθος εκείνη την ημέρα, όπως του το περιέγραψαν κάποτε οι παππούδες του, o Heinrich και η Minna Schulmeyer, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της συγκλονιστικής αυτής στιγμής στην ιστορία.

Περισσότερα στο βιβλίο μου «Ύμνος στην Ταχύτητα» - Δημήτρης Γιόκκας 2020

Photo credit: Juergen Schulmeyer