Οδηγούμε το Hyundai Ioniq 5 με ελαστικά Michelin Pilot Sport EV, παρέα με τον δισκοβόλο μας Απόστολο Παρέλλη (video)

Ένα καινοτόμο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ενθουσιάζει με τον σχεδιασμό, την τεχνολογία και τις επιδόσεις του. Το δοκιμάζουμε παρέα με τον δισκοβόλο μας Απόστολο Παρέλλη, μαζί με ένα σετ ελαστικών Michelin Pilot Sport EV, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για ηλεκτρικά οχήματα.  

Οι Κορεάτες έκαναν την υπέρβαση με το Hyundai Ioniq 5, κατασκευάζοντας ένα από τα πιο τολμηρά μοντέλα που έχει παρουσιάσει η αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που εκπέμπει δυναμισμό και που αποκαλύπτει τις φιλοδοξίες της κορεατικής φίρμας.

Η εξωτερική του εμφάνιση παραπέμπει σε concept car, με τους σχεδιαστές του να δανείζονται μεταξύ άλλων στοιχεία από το πρώτο Hyundai στην ιστορία, το Pony του 1974, το οποίο ήταν δουλειά του μεγάλου Giorgetto Giugiaro, όπως ήταν άλλωστε και η γνωστή Lancia HF Integrale, με την οποία έχει επίσης φυσιογνωμία το Ioniq 5.  

Οδήγηση παρέα με τον Απόστολο Παρέλλη  

Επί τη ευκαιρία της δοκιμής του αυτοκινήτου συναντήσαμε στον εκθεσιακό χώρο της Hyundai στη Λευκωσία τον δισκοβόλο μας Απόστολο Παρέλλη (ο οποίος έκανε κάποτε όνειρα να γίνει οδηγός αγώνων) με τον οποίο πήραμε μια πρώτη γεύση από το ηλεκτροκίνητο Ioniq 5 καθώς κάναμε μια κουβέντα για την καριέρα του, συζητώντας μεταξύ άλλων τα επίκαιρα ζητήματα που προέκυψαν αναφορικά με το θέμα της στήριξης των αθλητών μας από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως μπορείτε να δείτε στο πιο κάτω βίντεο.

  

Αισθητική

Στην αίσθηση διαφορετικότητας συμβάλει και το τεράστιο μεταξόνιο των 3 μέτρων, με τους τροχούς του αυτοκινήτου οι οποίοι  είναι τραβηγμένοι στα άκρα (περιορίζοντας έτσι τους προβόλους) να δημιουργούν πλούσιους εσωτερικούς χώρους. Η νέα αυτή τυπολογία, με το καθαρό ντιζάιν δημιουργεί αμέσως μια ξεχωριστή ταυτότητα, που δεν μοιάζει με καμιά άλλη.

Οι φωτογραφίες είναι όντως παραπλανητικές, αφού το Hyundai Ioniq 5 μπορεί να μοιάζει σε αυτές με ένα μικρομεσαίο hatchback, αλλά δεν είναι. Με μήκος 4.635 χλστ. και πλάτος 1.890 χλστ. ξεπερνά σε διαστάσεις τα περισσότερα C-SUV. Η δε αυξημένη απόσταση που έχει από το έδαφος (16 εκ.), το τοποθετούν ουσιαστικά στην κατηγορία των crossover και από πλευράς προδιαγραφών στοχεύει με τις αντίστοιχες εκδόσεις του στους ίδιους αγοραστές που θα επέλεγαν τα VW ID.4, Skoda Enyaq αλλά και το Ford Mustang.

Σαλόνι

Η σχεδιαστική ομάδα της Hyundai προσπάθησε να διαμορφώσει τον εσωτερικό χώρο υιοθετώντας αρχιτεκτονικά στοιχεία, με στόχο την ευεξία των επιβατών. Καθώς η νέα ηλεκτρική πλατφόρμα εξασφαλίζει ένα επίπεδο δάπεδο, δημιουργείται ένας φαρδύς ενιαίος χώρος.

Ακόμα και η κεντρική θήκη ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα είναι συρόμενη κατά 14 εκ. έτσι ώστε ο οδηγός να ταχτοποιεί με ευκολία τα πράγματά του στους άφθονους εσωτερικούς μικροχώρους. Στην ίδια lounge λογική, οι εμπρός θέσεις ανακλίνονται, όπως αυτές στην πρώτη θέση ενός αεροπλάνου, ενώ ένα αναδυώμενο στήριγμα για τα πόδια εξασφαλίζει την απόλυτη χαλάρωση, για παράδειγμα στη διάρκεια αναμονής μιας φόρτισης.

Το περιβάλλον του οδηγού

Το ταμπλό φέρει δύο μεγάλες, ευανάγνωστες οθόνες των 12” για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το σύστημα πολυμέσων, ενώ διαθέσιμο είναι επίσης και το head-up display με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (προβολή πληροφοριών στο παρμπρίζ, όπως η ταχύτητα που ταξιδεύει ο οδηγός, με υπενθύμιση στο πλάι για το όριο ταχύτητας), κάτι που προσφέρεται για πρώτη φορά από την Hyundai.

Οι ρυθμίσεις στο σύστημα κλιματισμού πραγματοποιούνται από μια ξεχωριστή επιφάνεια αφής, με την εργονομία να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν τρεις θύρες USB εμπρός και 2 για τους πίσω επιβάτες. Οι τελευταίοι κάθονται λίγο πιο ψηλά και απολαμβάνουν έξτρα χώρο για τα γόνατά τους.

Ο χώρος αποσκευών μπορεί να υποδεχθεί 530 λίτρα φορτίου, ενώ κάτω από το εμπρός καπό υπάρχει ένας πρόσθετος χώρος 57 λίτρων (24 στην 4κίνητη έκδοση λόγω του έξτρα χώρου που καταλαμβάνει το μοτέρ).

Η καρδιά του Hyundai Ioniq 5

Όσο αφορά την ηλεκτρική καρδιά του αυτοκινήτου, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο μεγέθη μπαταρίας, 58 και 72,6 kWh και δύο διατάξεις μηχανικών μερών, με ηλεκτροκινητήρα μόνο στον πίσω άξονα ή και στους δύο. Με τη μικρή μπαταρία, η πισωκίνητη έκδοση έχει απόδοση 170 ίππους και η 4κίνητη 225, ενώ με τη μεγάλη μπαταρία, οι αντίστοιχες ιπποδυνάμεις διαμορφώνονται στους 217 και 305 ίππους. Και στις 4 περιπτώσεις η τελική συγκρατείται στα 185 χλμ./ώρα, ενώ για το “0-100” η αντίστοιχες επιδόσεις είναι 8,5, 6,1, 7,4 και 5,2 δλ. Οι 2κίνητες εκδόσεις έχουν μέγιστη ροπή 350 Nm και οι 4 κίνητες 605 Nm, ανεξαρτήτως μεγέθους μπαταρίας, ενώ το συνολικό βάρος κυμαίνεται μεταξύ 1.830 και 2.020 κιλών.

Η αυτονομία κυμαίνεται, ανάλογα με την έκδοση από τα 360 χλμ. (4κίνητη έκδοση με την μικρή μπαταρία), ως τα 481 χλμ. (2κίνητη με τη μεγάλη μπαταρία). Στο κυνήγι της αυτονομίας, τα φωτοβοταϊκά πάνελ στην οροφή (!) εξασφαλίζουν έως και 1500 επιπλέον χιλιόμετρα το χρόνο. Ένα επίσης αξιομνημόνευτο χαρακτηριστικό του Hyundai Ioniq 5 για το οποίο είναι πολύ περήφανοι οι άνθρωποι της εταιρείας έχει να κάνει με την τεχνολογία ταχυφόρτισης των 800V, αντί του στάνταρ των 400 V. Αυτό σημαίνει πως σε έναν ταχυφορτιστή με ισχύ 350 kW η φόρτιση για το 10-80% της μπαταρίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε μόλις 18 λεπτά. Αντίστοιχα, χρειάζονται μόλις 5 λεπτά προκειμένου να ανακτηθούν 100 χλμ. αυτονομίας.

Αυτοκίνητο-powerbank!  

Mια ενδιαφέρουσα δυνατότητα του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου, η οποία προσφέρεται ως έξτρα μεταμορφώνει, με τη βοήθεια ενός προσαρμογέα στη θύρα φόρτισης , σε ένα μεγάλο powerbank, έτσι που ο κάτοχος του αυτοκινήτου να μπορεί να τροφοδοτήσει μια υπαίθρια συσκευή με ισχύ έως 3,6 kW.

Michelin Pilot Sport EV: Ειδικά κατασκευασμένα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα 

Αντίστοιχα, τα υψηλών επιδόσεων ελαστικά του αυτοκινήτου μας, τα Michelin Pilot Sport EV, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μας έδωσαν μια νέα και εντυπωσιακή εικόνα για την κατεύθυνση που μπορούν να πάρουν τα πράγματα με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής. Οι μηχανολόγοι της Michelin κατασκεύασαν ελαστικά που να μπορούν να ανταποκρίνονται στην έξτρα πίεση από την γρηγορότερη επιτάχυνση και από το έξτρα βάρος της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Τεχνολογία που εγγυάται εξοικονόμηση στην δεδομένη τιμή αυτονομίας του αυτοκινήτου, μέχρι και 60 χλμ. Καλύτερη κατανομή της δύναμης στο δρόμο. 

Τα Michelin Pilot Sport EV προσφέρουν επιπλέον τη δυνατότητα καλύτερης κατανομής της δύναμης στο δρόμο και μπορούν να ακινητοποιήσουν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο κατά το φρενάρισμα. Παράλληλα, παρέχουν εντυπωσιακό κράτημα στις υψηλές ταχύτητες, εφόσον η κατασκευή τους είναι 15% πιο άκαμπτη, ενώ είναι επίσης πολύ πιο αθόρυβα από έναν συνηθισμένο τύπο ελαστικών, όπως αρμόζει σε ένα ηλεκτρικό όχημα. 

Στο δρόμο

Πολύ καλή θέση οδήγησης, ευκολία προσαρμογής στο περιβάλλον, άνεση και πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Με τα δύο αλουμινένια paddles πίσω από το τιμόνι, ρυθμίζεται ο βαθμός ανάκτησης στο άφημα του «γκαζιού», που στην προκειμένη περίπτωση είναι με 4 σκάλες. Η 4η βαθμίδα (λειτουργία i-pedal) σου δίνει τη δυνατότητα να οδηγείς, σχεδόν στο σύνολο μιας διαδρομής, μόνο με το δεξί πεντάλ, λειτουργία πολύ πιο βολική σε σχέση με αντίστοιχες υλοποιήσεις άλλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χάρη στην πιο προοδευτική αντίδραση στο άφημα του “γκαζιού”. Ανεβάζοντας ρυθμό, με δεδομένο το χαμηλό κέντρο βάρους (ένεκα της θέσης της μπαταρίας των 483 κιλών, αλλά και χάρη στα φαρδιά μετατρόχια) οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές είναι περιορισμένες.

Οι τιμές του Hyundai Ioniq 5

170 PS RWD AUTO 53kWh (384km range) από 41,000 ευρώ

218 PS RWD AUTO 73kWh (481km range) από 43,500 ευρώ

235 PS AWD AUTO 53kWh (N/A) από 44,000 ευρώ

313 PS AWD AUTO 73kWh (460km range) από 46,500 ευρώ