Verstappen Vs Hamilton στη μάχη των Αρδεννών!

Ο νεαρός πορτοκαλί «γατόπαρδος» κυνηγά τον «λέοντα-βασιλιά» της F1 και θέλει να του κλέψει το στέμμα, καθώς η μάχη των δύο αναζωπυρώνεται στο δάσος των Αρδεννών και στην πιο ένδοξη αρένα ταχύτητας του πλανήτη.   

Η καρδιά χτυπά πιο δυνατά στο άκουσμα των λέξεων «Spa-Francorchamps» αφού η βελγική πίστα, που φιλοξενεί αυτή την Κυριακή τους μονομάχους της Formula 1, αποτελεί την πιο φανταστική αρένα ταχύτητας στον πλανήτη.  

Εάν προσθέσει κανείς σε αυτό την κορύφωση της μάχης «Hamilton Vs Verstappen», τότε η δράση που αναμένεται να δούμε φέτος στο πανέμορφο δάσος των Αρδεννών θα είναι αντάξια των πιο επικών αναμετρήσεων που είχαμε εκεί από το 1925 και εντεύθεν.

Ο νεαρός Ολλανδός άσος της Red Bull-Honda προσπαθεί φέτος, με τόλμη και με θράσος, (ως ένας άλλος Schumacher απέναντι στον Senna) να κλέψει τον κεραυνό από τα χέρια του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή, που δεν λέει να παραδοθεί και που συνεχίζει απτόητος να πυροβολεί, εμψυχώνοντας την μέχρι πρόσφατα άτρωτη αρμάδα της Mercedes και ενθαρρύνοντάς την να μην καταθέσει τα όπλα. Τους βλέπω από τώρα να βάζουν φωτιά στην άσφαλτο:

Τα δύο μονοθέσια βυθίζονται στον πάτο της Eau Rouge, τρίβοντας στιγμιαία τους τροχούς τους και αρωματίζοντας τον αέρα ο οποίος μοσχοβολά καμένο ελαστικό και… τηγανιτές πατάτες (η σπεσιαλιτέ των Βέλγων την οποία οι θεατές προμηθεύονται απ’ τα διάφορα κιόσκια που βρίσκονται γύρω από την πίστα!) προτού αρχίσουν να σκαρφαλώνουν τον κατακόρυφο λόφο σαν δύο μαχητικά αεροσκάφη. Οι δύο άσοι διασταυρώνουν στη συνέχεια το ρυάκι με το «Κόκκινο Νερό», εκστασιάζοντας τους «πορτοκαλί οπαδούς» που έχουν φτάσει από τη γειτονική Ολλανδία για να θαυμάσουν το δικό τους παιδί-θαύμα, στη μεγάλη του κόντρα με τον πιο επιτυχημένο πιλότο όλων των εποχών.

Και οι δύο είναι προικισμένοι με περισσό χάρισμα, όντας ταχυδακτυλουργοί του βολάν, που αναζωπυρώνουν τις θύμησες ηρώων που πάλεψαν στην ίδια πίστα, σε μια άλλη νοσταλγική εποχή: Hakkinen Vs Schumacher (που έτριψαν τροχούς στο Spa το 2000), Senna Vs Prost (που πάλεψαν με το ίδιο σθένος στην κούρσα του 1988), Siffert Vs Rodriguez (που έτριψαν πόρτες με τις Porsche 917 τους πάνω στην Eau Rouge στη βροχερή κούρσα του 1970!), Nuvolari Vs Varzi (ο πρώτος κέρδισε τον δεύτερο στην τετράωρη κούρσα του 1933 για λογαριασμό της Scuderia Ferrari, έχοντας δανειστεί για την περίσταση ένα μονοθέσιο από την αντίπαλη Maserati!) και πολλοί άλλοι. (Σημ. Η Scuderia Ferrari θα κέρδιζε και τον αγώνα του 1956, με ένα μονοθέσιο της… Lancia).  

Φέτος συμπληρώνονται 30 ακριβώς χρόνια από τη σημαδιακή κούρσα του 1991. Τη μέρα που είδαμε τον αδιαφιλονίκητο Ayrton Senna να κερδίζει για πέμπτη και τελευταία φορά στο Spa (πίσω από το τιμόνι της McLaren MP4/6 με τον αγγελόφωνο V12 της Honda) αλλά και έναν Jean Alesi, που θα μπορούσε να έκλεβε τη νίκη από τα χέρια του θρυλικού Βραζιλιάνου, εάν μια «αιρετική» βαλβίδα δεν έκαιγε τον δικό του V12 Ferrari τη στιγμή που ο Γαλλοσικελός προηγείτο. Γονάτισε και ακούμπησε με το κράνος του την ζεματιστή άσφαλτο («τί άλλο πρέπει να κάνω για να κερδίσω ένα Grand Prix;) και αυτή, μαζί με μια άλλη μοναδική εικόνα, που γευτήκαμε εκείνο το weekend, παραμένουν ανεξίτηλες στα έγκατα της ψυχής μου.

Θυμάμαι, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών της Παρασκευής, μια συγκλονιστικά κομψή πράσινη βολίδα να τεμαχίζει αλύπητα τον αέρα που συγκρουόταν με τις κοφτερές λεπίδες της. Πίσω από το τιμόνι της βρισκόταν ένας άγνωστος νεοφερμένος, ο οποίος αρνείτο πεισματικά να σηκώσει το πόδι του από το γκάζι όπως μαρτυρούσε ο αμείωτος τόνος του κινητήρα της. Ο ομόσταβλός του, Andrea de Cesaris, βετεράνος 160 Grand Prix, δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε στα αφτιά ούτε στα μάτια του, αφού αυτή ήταν η δεύτερη μόλις φορά που ο νεοφερμένος ανέβαινε την Eau Rouge. Την συγκλονιστικότερη στροφή στον κόσμο, που έκανε ακόμη και τους τολμηρότερους από τους τολμηρούς να τραβούν με δέος το «χαλινάρι». Ένα ρεύμα είχε διαπεράσει όλων μας το σώμα. Μόλις είχαμε δει το ντεμπούτο του Michael Schumacher στη Formula 1.

Μετά από αυτό, οι μέχρι τότε αδιάφοροι για το άθλημα Γερμανοί δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να γράφουν (και να μην σταματούν) για τα κατορθώματα του ουρανοκατέβατου αυτού ήρωα της χώρας τους, συγκρίνοντάς τον αμέσως με έναν άλλο παράτολμο συμπατριώτη τους: τον αλησμόνητο Stefan Bellof, που έχασε τη ζωή του στην ίδια πίστα, έξι χρόνια προηγουμένως, σε έναν αγώνα σπορ πρωτοτύπων, όταν αποπειράθηκε να προσπεράσει τον Βέλγο άσο (και παλιό γερόλυκο του Spa) Jacky Ickx, από την εξωτερική της Eau Rouge!

Στην κόντρα που έχει ανάψει τώρα με τον Hamilton, o Verstappen φέρνει στη μνήμη μου τους δύο αυτούς Γερμανούς πιλότους, καθώς διεκδικεί (με μια πρώτη νίκη στο Spa) όχι απλώς τον τίτλο, αλλά μια ζηλευτή θέση στο Πάνθεον των Αθανάτων. Η μάχη του με τον παλαίμαχο άσο της Mercedes θα είναι, Θεού θέλοντος και Spa καιρού επιτρέποντος, συγκλονιστική._Δημήτρης Γιόκκας