Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και καριέρα του μεγάλου Michael Schumacher

Και ενώ ο κόσμος κρέμεται απ’ τα χείλη των ανθρώπων που βρίσκονται στον κλειστό κύκλο του μεγάλου Michael Schumacher, περιμένοντας να ακούσει έστω και ένα μικρό νέο για την κατάσταση της υγείας του, ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και καριέρα του θρυλικού πιλότου βρίσκεται κοντά στην υλοποίησή του.

Πρόκειται για σειρά επεισοδίων του Netflix, τα οποία έχουν γυριστεί με τη συγκατάθεση και υποστήριξη της οικογένειας του σπουδαίου άσου του βολάν. Η γυναίκα του Schumacher, Corina, έχει δώσει πολλά στοιχεία και πληροφορίες για να μπορέσει να υλοποιηθεί το εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο αναμένουν πως και πως οι απανταχού λάτρεις της Formula 1.

Εκτός από το λαμπρό χάρισμα που επέτρεψε στον ίδιο να κατακτήσει επτά παγκόσμιους τίτλους και να θέσει μία εντυπωσιακή σειρά από ρεκόρ, ο Γερμανός πιλότος διατηρούσε πάντοτε εξαιρετικές ανθρώπινες σχέσεις με τους μηχανικούς του (γνωρίζοντας απ’ έξω τις ημερομηνίες γενεθλίων πολλών από αυτών), ενώ οι ανθρωπιστικές ενέργειες του (βοήθεια σε άπορα παιδιά και χρηματική στήριξη για τις οικογένειες των θυμάτων από το φονικό τσουνάμι της Ασίας το 2004) υπογραμμίζουν το γεγονός πως υπήρξε και σπουδαίος άντρας.

Η σειρά ντοκιμαντέρ δεν αναμένεται να κρύψει όμως ούτε την… σκοτεινή πλευρά του τρανού πιλότου, ο οποίος υπήρξε -σε αρκετές περιπτώσεις- σκληρός και άδικος με τους αντιπάλους του. Το πράσινο φως για την προβολή της συγκεκριμένης πλευράς του εαυτού του δόθηκε από την ίδια την Corina, η οποία θέλει να βγει προς τα έξω ο αληθινός Schumacher και όχι ένας «ωραιοποιημένος» ήρωας, με τη συγκεκριμένη απόφαση να τιμά την ίδια.

Όσοι έχουμε ζήσει την εποχή που ο Schumacher ήταν βασιλιάς της F1 γνωρίζουμε πως, όπως και στην περίπτωση του θρυλικού Ayrton Senna, τον οποίο ο Γερμανός διαδέχτηκε, οι δυο τους υπήρξαν «απόλυτοι μαχητές» της πίστας που δεν ήταν πρόθυμοι να παραχωρήσουν τίποτα σε κανέναν, φτάνοντας συχνά μέχρι τα άκρα. Αυτό διαμόρφωσε τον χαρακτήρα τους και έπλασε, με όλα τα θετικά στοιχεία που είχαν, τον θρύλο γύρω από το όνομά τους.

Στην περίπτωση του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τον Senna υπήρχαν κενά αναφορικά με την παρουσίαση του αυθεντικού χαρακτήρα του Βραζιλιάνου από τον σκηνοθέτη, ο οποίος ίσως προσπάθησε υπερβολικά για να «ωραιοποιήσει» τον ίδιο, αγνοώντας το γεγονός πως οι μεγάλοι άνθρωποι είναι μεγάλοι γιατί έχουν και αδυναμίες. Το γεγονός πως έστρεψε την προσοχή του μόνο στην κόντρα που είχε στην πίστα με τον μεγάλο του αντίπαλο Alain Prost (παρουσιάζοντας τον πρώτο ως τον μεγάλο ήρωα και τον δεύτερο ως τον μεγάλο κακό της ιστορίας) και όχι στον σεβασμό που τελικά έτρεφε ο Senna για τον Γάλλο, έκρυψε από το κοινό το τέλος μιας από τις πιο συγκλονιστικές και συνάμα συγκινητικές ιστορίες στα χρονικά του παγκόσμιου αθλητισμού.

Ευχή όλων, λοιπόν, είναι οι άνθρωποι πίσω από το ντοκιμαντέρ του Schumacher να προβάλουν και τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο ο ίδιος πάλεψε τους Damon Hill (1994) και Jacques Villeneuve (1997), τονίζοντας μέχρι που μπορούσε να φτάσει προκειμένου να πάρει τη νίκη, προτού ξεπροβάλει θριαμβευτής με εκείνο το χαρακτηριστικό σάλτο θριάμβου στο βάθρο και χωρίς μία σταγόνα ιδρώτα να στάζει απ’ το μέτωπό του._Δημήτρης Γιόκκας  

Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 15 Σεπτεμβρίου.