Ο τελευταίος παγκόσμιος πρωταθλητής της Ferrari έχει σήμερα γενέθλια

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Έχουν περάσει 17 χρόνια από την προηγούμενη φορά που η Scuderia Ferrari πανηγύρισε τον τίτλο των Πιλότων στη Formula 1 και ο άνθρωπος που της τον έδωσε ήταν ο πολύ δημοφιλής και αγαπητός Kimi Raikkonen, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 45α γενέθλια του. 

Θυμάμαι πως όταν ο Φινλανδός άσος έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 1 με την ομάδα της Sauber, στη Μελβούρνη το 2001, την ίδια δηλαδή χρονιά με τους Alonso και Montoya (τι τριάδα «δυναμίτης» ήταν αυτή Θεέ μου) οι Αυστραλοί δημοσιογράφοι που τον πήραν συνέντευξη παρομοίασαν το -κλασσικό πια- μουρμουρητό του, με εκείνο των πιγκουίνων που κατοικούν στο γειτονικό Phillip Island.
 
Ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του, Rami (ο οποίος έφτασε μέχρι τη Formula 3) προσπάθησε θυμάμαι να μας εξηγήσει γιατί ο Kimi ήταν τόσο λιγομίλητος: «όταν ήμασταν μικροί στο σπίτι και ζητούσε για παράδειγμα ψωμί από τη μητέρα μας, έπρεπε εγώ να της μεταφράσω τι ήταν εκείνο που ήθελε από την ίδια». To ψευδώνυμο «Ice Man», που σύντομα του κόλλησαν στη Formula 1 (κατ’ ακρίβεια τον βάφτισε έτσι ο Ron Dennis της McLaren) ήταν λοιπόν αναμενόμενο.
 
Ο Raikkonen δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τα κινητά τηλέφωνα (όταν δεν μιλάς πολύ τι να τα κάνεις;) και λίγο μετά που τον πήραν για να του ανακοινώσουν πως θα γίνει για δεύτερη φορά πιλότος της Ferrari, ενόσω βρισκόταν έξω στο πέλαγος με το σκάφος του (το οποίο παρεμπιπτόντως φέρει το όνομα «Ice Man»), έκλεισε αμέσως το κινητό του και το έριξε στη θάλασσα...
 
Μπορεί να μην έβγαζε εύκολα τη γλώσσα του για περίπατο, ωστόσο, τα χέρια του δουλεύαν μια χαρά (όχι μόνο γιατί χειρίζονταν με επιδεξιότητα το βολάν) αλλά γιατί του άρεσε να φτιάχνει και να επιδιορθώνει διάφορα... πράγματα. Μια φορά ζήτησε από τους μηχανικούς της Ferrari να του δώσουν εργαλεία. Δεν γνώριζαν τι τα ήθελε και λίγο αργότερα ανακάλυψαν πως μπήκε στο motorhome της ομάδας και επιδιόρθωσε τη σπασμένη… τουαλέτα!
 
«Ποτό και οδήγηση» πήγαιναν πάντοτε μαζί για τον Kimi (όπως στην περίπτωση του ήρωά του James Hunt, παγκόσμιου πρωταθλητή του 1976) και το γεγονός πως το 2013, αμέσως μετά το Grand Prix του Μπαχρέιν (στο οποίο τερμάτισε δεύτερος με τη Lotus του) έμεινε πιωμένος για 16 συνεχόμενες μέρες (!) προτού τερματίσει -πέντε μέρες αργότερα- και πάλι δεύτερος στο Grand Prix της Ισπανίας, υπογραμμίζει πως το αλκοόλ δεν μπορούσε να τον αγγίξει ή να αλλάξει τα αποτελέσματά του.
 
O Raikkonen κατέκτησε τον τίτλο του 2007 με τη Ferrari χωρίς να αλλάξει καθόλου τη ρουτίνα του (συνέχισε τα πάρτι, ενώ έλαβε εκείνη τη χρονιά μέρος και σε έναν αγώνα θαλάσσιων σκαφών ντυμένος ως γορίλλας!) και ως «βασιλιάς της ατάκας» που ήταν στην F1, να αναφέρω απλώς πως όταν τον ρώτησαν γιατί επέλεξε να γίνει πιλότος, η απάντηση του ήταν: «γιατί δεν χρειάζεται να ξυπνώ τόσο νωρίς το πρωί για να πάω στη δουλειά μου».
 
Προσωπικά αισθάνομαι ευλογημένος που κατάφερα να περιγράψω -ως σχολιαστής στην κυπριακή τηλεόραση- ένα μεγάλο μέρος των αγώνων του Kimi, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου του Grand Prix στην Αυστραλία πριν από 23 χρόνια, όπου τερμάτισε έκτος με την Sauber, συλλέγοντας έτσι τον πρώτο του βαθμό, τον παλιό καλό εκείνο καιρό που έπρεπε να ιδρώσεις για να μπεις στην εξάδα.
 
Πριν από μερικά χρόνια, κάποιος θύμισε τον ίδιο για εκείνη την εποχή: «Ήσουν μόλις είκοσι ενός ετών όταν ξεκίνησες στη Formula 1. Τι συμβουλή θα έδινες σε εκείνον τον 21χρονο σήμερα;» Και ο «άστομος βασιλιάς» απάντησε: «Καμιά. Δεν θα του μιλούσα καν αν τον έβλεπα». Happy Birthday λοιπόν Kimi._Δημήτρης Γιόκκας
 
Διαβάστε ακόμη: Ιταλική «ποίηση» στην εξοχή της Κύπρου