Οδηγούμε το «εκρηκτικό» Toyota GR Yaris στο Πισσούρι, με τον Μίλαν Τράικοβιτς (video)

Βρεθήκαμε πίσω από το τιμόνι του συναρπαστικού Toyota GR Yaris, παρέα με τον Μίλαν Τράικοβιτς, εκπρόσωπο της Κύπρου στη φετινή Ολυμπιάδα του Τόκιο, έχοντας μια αληθινά υπέροχη οδηγική εμπειρία μαζί του στον όμορφο κόλπο του Πισσουρίου.

Μια βόλτα στην κυπριακή εξοχή, που όλοι έχουμε ανάγκη τις μέρες αυτές. Και εκεί που απολαμβάνεις τη θέα, δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό. Βυθίζεις το δεξί σου πόδι στο γκάζι, οι στροφές ανεβαίνουν στις 5000 - 6000, ο τρικύλινδρος κινητήρας βρυχάται και καθώς το σώμα σου σφηνώνεται στο bucket οδήγησης, προσπερνώντας σαν σίφουνας το ανοιξιάτικο τοπίο, το χαμόγελο ανεβαίνει μέχρι τα αυτιά σου.

Οι Ιάπωνες της Toyota έκαναν πάλι τα μαγικά τους. Έκρυψαν την ουσία σε ένα απέριττο -πλην όμως κομψό- περιτύλιγμα και έβαλαν όλη τους την τέχνη για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις του οδηγού. Και είχαν έμπνευση από… άνωθεν, αφού το Toyota GR Yaris είναι ένα αυτοκίνητο που ενσωματώνει τεχνογνωσία την οποία η Toyota έχει αποκτήσει από τις εμπειρίες της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό σπορ όχημα, με εκρηκτικές επιδώσεις και μετάδοση στους 4 τροχούς. Για την παραγωγή του η Toyota έχει συγκεντρώσει την αφρόκρεμα μηχανικών εξεζητημένων δεξιοτήτων, οι οποίοι διακρίνονται για τις ικανότητές τους στην χειροποίητη συναρμολόγηση. Κατ’ ακρίβεια, το GR Yaris αποτελεί μια ολότελα νέα κατασκευή, πάνω στην οποία θα ομολογκαριστεί το WRC της Toyota του 2022.

Το ελαφρύ αμάξωμά του, ο σπιρτόζος κινητήρας του, με την εντυπωσιακή ιπποδύναμη και ακόμη πιο εντυπωσιακή ροπή, σε συνδυασμό με το άριστο κιβώτιο ταχυτήτων του, σε κάνουν, καθώς το οδηγείς για πρώτη φορά, να σκεφτείς και έπειτα να… φωνάξεις: «Είναι τρελοί αυτοί οι Ιάπωνες!». Το αυτοκίνητο διαθέτει συγκεκριμένα έναν 3κύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα, των 1.6 λίτρων, με ισχύ 261 ίππους και ροπή 360 Nm. Οδηγώντας το, διαπιστώσαμε πως μεταξύ του φάσματος 3000 - 6000 σ.α.λ., ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τη μέγιστη ροπή. Από πλευράς επιδόσεων, η επιτάχυνση 0-100 πραγματοποιείτε σε λιγότερα από 5,5”. Mε το που πατάς το γκάζι το σώμα σου κολλά στο bucket.

Το GR Yaris διαθέτει χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, με τον επιλογέα να είναι… απλά φανταστικός. Το κούμπωμα των σχέσεων και η διάταξή τους υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τον αγωνιστικό προσανατολισμό του αυτοκινήτου. Στο εμπρός μέρος οι αναρτήσεις έχουν γόνατα McPherson και στο πίσω διπλά ψαλίδια, με το set up να είναι τέτοιο που βλέπεις τον δρόμο να στρίβει στις στροφές λες και είσαι πίσω από το τιμόνι ενός καθαρόαιμου αυτοκινήτου του WRC.

Το GR Yaris είναι, όπως ήδη αναφέραμε, τετρακίνητο, με την κίνηση να μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός συνεκτικού συμπλέκτη. Εξοπλίζεται με διαφορικά Torsen -εμπρός και πίσω- που διαθέτουν τρία προγράμματα κατανομής ροπής (Normal, Sport, Track). Στο Normal, το 60% της ροπής μεταφέρεται στους κινητήριους τροχούς, ενώ με την επιλογή Sport η διανομή ροπής μεταξύ των δύο αξόνων γίνετε 30-70%, μεταφέροντας την ισορροπία προς τα πίσω, για περισσότερο παιχνίδι. Τέλος, στο πιο αγωνιστικό Track, η κατανομή ροπής στους δύο άξονες είναι 50-50%. Και εκεί συνειδητοποιείς πως δεν είναι απλώς ένα σπορ όχημα, αλλά μια συγκλονιστική́ έμπνευση των Ιαπώνων.

Το Toyota GR Yaris είναι στην ουσία ένα WRC για το δρόμο. Με ευθύβολο τιμόνι, αγωνιστική διάταξη των πεταλιών γκαζιού, συμπλέκτη και φρένου, με εντυπωσιακό επιλογέα ταχυτήτων και με σχέσεις που... σε προκαλούν!

Με τον Μίλαν Τράικοβιτς στο διπλανό bucket  

Μαζί μας, για την δοκιμή του αυτοκινήτου, είχαμε τον Μίλαν Τράικοβιτς, εκπρόσωπο της χώρας μας στους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο (με την υποστήριξη της ίδιας της αντιπροσωπίας της Toyota) ο οποίος αποτελεί τον πρώτο αθλητή στην ιστορία της Κύπρου που έχει καταφέρει να προκριθεί σε τελικό αγώνων δρόμου σε Ολυμπιάδα. Ο Μίλαν έδωσε την ιστορική αυτή πρωτιά στη χώρα μας στην Ολυμπιάδα του Ρίο το 2016, στο αγώνισμα των 110μ. μετ’ εμποδίων, στο οποίο και διαπρέπει. Πολύ ευχάριστος, ευγενικός και προσγειωμένος, απόλαυσε τη μέρα του μαζί μας -και εμείς μαζί του- όντας λάτρης των αυτοκινήτων.   

Για την ιστορία που έγραψε για την Κύπρο, με την πρόκρισή του στον τελικό, ο Μίλαν μάς είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τον εαυτό μου. Το όνειρο κάθε αθλητή είναι να βρεθεί στην Ολυμπιάδα, πόσο μάλλον να καταφέρει να προκριθεί σε έναν τελικό. Το έχω καταφέρει από την πρώτη μου Ολυμπιάδα αυτό και ελπίζω να έχω ακόμη περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον».

Πλήρως αφοσιωμένος στους στόχους του, συμπλήρωσε: «Η ζωή ενός αθλητή απαιτεί πολλές θυσίες. Ζει, καθημερινά 24 ώρες με ένα αυστηρό πρόγραμμα. Από μικρός δεν μπορούσα να κάνω τη ζωή που έκαναν οι φίλοι μου, έκανα συνέχεια προπονήσεις και βρισκόμουν συχνά μακριά από το σπίτι. Είναι, όμως, κάτι που αγαπούσα πάντοτε και συνεχίζω με αφοσίωση τους στόχους μου.

Ο Μίλαν μάς αποκάλυψε πως μετά την αρχική ακύρωση των Ολυμπιακών του Τόκιο και λόγω των συνθηκών του Covid-19, αναγκάστηκε να κάνει προπόνηση σε ένα μικρό διαμέρισμα και αυτό υπογραμμίζει το πάθος και την αποφασιστικότητά του.

Για τις ιδιαιτερότητες του δικού του αγωνίσματος, των 110 μέτρων με εμπόδια (πολύ ψηλά εμπόδια!), ο Μίλαν δήλωσε: «Χρειάζεσαι ταχύτητα, δύναμη και γρήγορη σκέψη. Η ταχύτητα με την οποία έρχονται προς το μέρος σου τα εμπόδια είναι πολύ μεγάλη και καθώς τρέχεις πρέπει να βάλεις σωστά σε εφαρμογή την τεχνική σου. Είναι ένα συναρπαστικό αγώνισμα που συνδυάζει πολλές αξίες. Δεν κερδίζει πάντα ο γρηγορότερος, αλλά εκείνος που τα διαχειρίζεται όλα αυτά πιο σωστά».

«Ο στόχος μου για την φετινή Ολυμπιάδα του Τόκιο είναι να βρεθώ ξανά στον τελικό και γιατί όχι να πετύχω ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την 7η θέση στην οποία τερμάτισα στο Ρίο», κατέληξε.