Μπαλαρίνα σε ροκ μπάντα!

Η ιδέα για τον πρώτο αγώνα Formula 1 στις ΗΠΑ προήρθε από έναν Ρώσο μετανάστη, ενώ σε αυτόν συμμετείχε ένα από τα πιο… παράξενα αυτοκίνητα.

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Το αυτοκίνητο της φωτογραφίας συμμετείχε σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 και συγκεκριμένα στο πρώτο «F1 Grand Prix» των ΗΠΑ, που διεξήχθη σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1959.

Επρόκειτο για ένα Midget car, το οποίο μπορούσε να κάνει θαύματα στις χωμάτινες οβάλ πίστες της εποχής, αλλά ήταν τραγικό στο ανώμαλο οδόστρωμα του πρώην στρατιωτικού αεροδρόμιου του Sebring, όπου διεξήχθη η κούρσα. Ήταν όπως μια μπαλαρίνα σε μια ροκ μπάντα.

Το Sprint car (ένα Kurtis-Offenhauser) ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, εφόσον έφερε και έναν μικρότερο κινητήρα. Ακόμη και στα έμπειρα χέρια του μεγάλου Rodger Ward (δύο φορές νικητή του Indy 500) ο οποίος έλαβε την πρόσκληση -μαζί με ένα χρηματικό ποσό- για να αγωνιστεί στο Grand Prix από τον Ρώσο μετανάστη Alexander Ulmann, εμπνευστή της ξακουστής 12ωρης κούρσας του Sebring και οραματιστή του πρώτου αγώνα Formula 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ward προκρίθηκε στην 19η και τελευταία θέση, έχοντας γράψει χρόνο που ήταν σχεδόν… 45 δευτερόλεπτα πιο αργός από εκείνον του θρυλικού Stirling Moss, ο οποίος προκρίθηκε στο pole position με την ιδιωτική Cooper-Climax του αείμνηστου Rob Walker. 

Για την ιστορία να αναφέρω πως τον αγώνα κέρδισε κάποιος Bruce McLaren (πρώτη νίκη στην καριέρα του Νεοζηλανδού) για λογαριασμό της εργοστασιακής ομάδας του John Cooper, ενώ στο τέλος του απογεύματος ο ομόσταβλός του, Jack Brabham, στέφθηκε για πρώτη φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής, μετά που χρειάστηκε να σπρώξει το μονοθέσιο του -που ξέμεινε από καύσιμο- μέχρι τη γραμμή τερματισμού (στον ανηφορικό μάλιστα δρόμο!) και την τέταρτη θέση.

Ο McLaren παρέλαβε για τον κόπο του ένα ασημικό, ένα χρηματικό ποσό, ένα φιλί στα χείλη από τη Miss Sebring και ένα… οικόπεδο κοντά στη λίμνη της πόλης. Άλλες εποχές!