Ένας αλλιώτικος ήρωας που γεννήθηκε σαν σήμερα, μα που οι πλείστοι ιστορικοί δυστυχώς αγνοούν

Ήταν χαρτοπαίκτης και τζογαδόρος, χρωστούσε χρήματα δεξιά και αριστερά, ενώ κανείς από τους αντιπάλους του (με μοναδική ίσως εξαίρεση τον θρυλικό Vukovich) δεν τον συμπαθούσε. Ο Ed Elisian είχε όμως κότσια και μια τεράστια καρδιά. Ο μόνος τρόπος για να ξεπληρώσει όσους τον καταδίωκαν ήταν με τα αποτελέσματά του στους αγώνες αυτοκινήτων, τους οποίους αγαπούσε περισσότερο από την ίδια του τη ζωή.

Τα πράγματα σκούρεψαν για τον ίδιο όταν προξένησε καραμπόλα 13 αυτοκινήτων στον πρώτο κιόλας γύρο της κούρσας των 500 μιλίων της Indianapolis το 1958, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο μεγάλος Pat O'Connor και όλοι έδειξαν τότε το χέρι στον άμοιρο Elisian.

Τρία χρόνια προηγουμένως στην ίδια κούρσα, ο πιλότος με την Αρμένικη καταγωγή, σταμάτησε το δικό του υγιέστατο μονοθέσιο στη μέση του αγώνα (μόνο δύο άλλοι πιλότοι το έκαναν αυτό στα 112 χρόνια του αγώνα!) για να τρέξει  προς το φλεγόμενο όχημα του φίλου του Bill Vukovich. Δεν κατάφερε όμως να τον σώσει και ξέσπασε σε λυγμούς.

Προσωπικά λατρεύω την ιστορία των αγώνων αυτοκινήτου στις ΗΠΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν το 1895, και πολλά από τα ανδραγαθήματα των ηρώων του πρωταθλήματος IndyCar (είτε διάσημων όπως ο Foyt και ο Andretti, είτε άσημων όπως ο Elisian και ο Sachs) μένουν χαραγμένα στην καρδιά μου.

Αυτές ήταν οι εποχές που οι πιλότοι έσπευδαν, μετά από κάποιο θανατηφόρο ατύχημα ενός συναδέλφου τους, να αρπάξουν απ’ την τσέπη το πορτοφόλι του (όχι για να πάρουν από μέσα τα χρήματα που τόσο πολύ είχε ανάγκη κάποιος όπως ο Elisian) αλλά για να πάρουν το δευτεράκι με τα τηλέφωνα των φιλενάδων του προτού φτάσει εκεί η γυναίκα του...

Ο Ed Elisian έχασε τη ζωή του στην πίστα (όπως οι περισσότεροι πιλότοι εκείνης της εποχής) κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στην οβάλ αρένα του Milwaukee, την αρχαιότερη πίστα των ΗΠΑ, η οποία φιλοξενεί αγώνες μέχρι σήμερα, έχοντας ξεκινήσει την παράδοση πριν από 120 χρόνια. Ο ήρωας της ιστορίας μας καιγόταν για εννέα λεπτά στο μονοθέσιο του, αλλά κανείς από τους συναδέλφους του δεν σταμάτησε για να του προσφέρει ένα χέρι βοήθειας…

Σημ.: Στην ελληνική γλώσσα Elysian σημαίνει ευλογημένος ή κάποιος τον οποίο έχει χτυπήσει κεραυνός (στον Ed Elisian ταιριάζουν και οι δύο χαρακτηρισμοί)