66.000 δολάρια για να δεις Formula 1 (όχι να οδηγήσεις)

Από το parking αυτοκινήτων του ξενοδοχείου Caesars Palace, όπου διεξήχθη το προηγούμενο Grand Prix του Las Vegas πριν από 41 χρόνια, φτάσαμε τώρα στην... άλλη όψη του δολαρίου.

Ας με συγχωρέσουν οι φίλοι που ενθουσιάστηκαν με το Grand Prix του Las Vegas αλλά εάν εξαιρέσουμε τα φανταχτερά φώτα και τις φανφάρες, τις μεγάλες ευθείες της πίστας, τις ζώνες DRS (που παράγουν ασύστολα συσκευασμένο θέαμα) και το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, που μάζεψε στο τέλος τους διαγωνιζόμενους και εξουδετέρωσε τις μεταξύ τους αποστάσεις με αποτέλεσμα να δούμε ένα εντυπωσιακό φινάλε, η κούρσα δεν πρόσφερε κάτι που δεν έχουμε δει προηγουμένως και θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί ακόμη και στην έρημο Μοχάβε.
 
Ας μιλήσουμε όμως επί της ουσίας, όπως την βλέπουν οι... σοβαρά εμπλεκόμενοι. 
 
Τα έσοδα που έφερε στο «Βασίλειο του τζόγου» το «τσίρκο» της Formula 1 άγγιξαν τα 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια και μετά αναρωτιέσαι γιατί οι ιθύνοντες του Grand Prix (η ιδιοκτήτρια της Formula 1 με το όνομα Liberty Media) πριν καν διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας στην πίστα του Las Vegas «ανανέωσαν» το συμβόλαιο της (ακόμη δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βαφτίσαμε) μέχρι και το… 2032. Για τα επόμενα δέκα χρόνια δηλαδή αντί για τα συνηθισμένα 3 με 5 που ανανεώνει μια παραδοσιακή, ευρωπαϊκή, ασήμαντη και πτωχή πίστα, όπως η Monza, το Spa ή το Silverstone.
 
Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει ποτέ για Laguna Seca, Elkhart Lake ή Mid-Ohio, αλλά η Αμερική έχει τα δικά της Spa, Monza και Silverstone, μόνο που αυτά δεν βρίσκονται στη σωστή γεωγραφική θέση και δεν περικυκλώνονται από καζίνα, χλιδάτα ξενοδοχεία και ψεύτικες μαρίνες.
 
Στην τελική, θέλει πολλά κότσια για να πεις οτιδήποτε που μπορεί να σταθεί εμπόδιο ανάμεσα στο Las Vegas και σε εκείνα τα 1.3 δις. και δύο μεγάλοι πρωταθλητές της Formula 1, που φημίζονται για τα κότσια τους στην πίστα, τόλμησαν και άνοιξαν το στόμα τους.
 
O Max Verstappen, ο λαμπρός άσος της εποχής μας, δεν μάσησε τα λόγια του όταν είπε λίγο μετά την παρουσίαση των πιλότων στο κοινό, πριν καν ξεκινήσει το weekend του αγώνα, ότι ένιωσε όπως ένας… παλιάτσος, ενώ με τη σειρά του ο Fernando Alonso, ο λαμπρός άσος του χθες (και του σήμερα), δήλωσε μετά την κούρσα πως η πίστα του Las Vegas δεν κάνει για τα σύγχρονα μονοθέσια της Formula 1 και ότι οι μεγάλες ευθείες που κατέληγαν σε πολύ αργές στροφές οι οποίες δεν παρείχαν κράτημα, εμπόδισαν την αδρεναλίνη από το να ανέβει στο αίμα του.
 
Ο Verstappen κατέληξε, μιλώντας νωρίτερα εκείνη τη βδομάδα, πως επρόκειτο για «99% show και 1% αθλητικό γεγονός».
 
Το αθλητικό αυτό γεγονός δεν είχε καθόλου καλό ξεκίνημα, αφού από τα πρώτα εννέα λεπτά των δοκιμαστικών ένα πώμα της αποχέτευσης έφυγε από τη θέση του, με αποτέλεσμα να το κτυπήσει η Ferrari (δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη) του Carlos Sainz. Μέχρι να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια στην πίστα, η δεύτερη περίοδος δοκιμαστικών έπρεπε να μετακινηθεί και να διεξαχθεί μεταξύ 3:00 και 4:30 τα ξημερώματα. Και μάλιστα κεκλισμένων των θυρών. Γεγονός που εξόργισε τους θεατές, αρκετοί εκ των οποίων είχαν πληρώσει εισιτήριο για τρεις μέρες στην πίστα, σε τιμές που κυμαίνονταν από 800 (γενική είσοδος χωρίς κάθισμα!) μέχρι 2.000 δολάρια ανά άτομο.
 
Ένα λεπτό. Ας σταθούμε για λίγο εδώ. Πριν από 20 και 30 χρόνια, πληρώναμε $40-$60 για να δούμε έναν Michael Schumacher και έναν Ayrton Senna να μεγαλουργούν και να κάνουν ταχυδακτυλουργικά πάνω στην πίστα (με αυτές τις τιμές πάντα ένιωθα ότι κλέβαμε από τις πίστες) και αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μονοθέσια εκείνων των εποχών έστελναν στα αφτιά μας αγγελόφωνες μελωδίες, σείοντας (κυριολεκτικά!) το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια μας, τότε θα έλεγα πως προσωπικά δεν θα πλήρωνα περισσότερα από τέσσερα με έξι δολάρια (σε αναλογία) για να παρακολουθήσω το «θέαμα» στο Las Vegas. Όσοι είδαμε το ίδιο weekend το Grand Prix στην ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ πίστα του Macau, για την παραδοσιακή κούρσα της Formula 3, βγάλαμε αν μη τι άλλο το άχτι μας στην τηλεόραση.
 
Καταλήγοντας, θα έλεγα ότι οι αληθινοί παλιάτσοι ήταν αυτοί που πλήρωσαν $800 μέχρι $2000 και τους έβγαλαν έξω από την πίστα την Πέμπτη, αυτοί που παρακολούθησαν την κούρσα από μπαλκόνι που πρόσφερε «μισή θέα στην πίστα» έναντι $6.000 ανά άτομο, και όλοι αυτοί που έχουν πειστεί από τους καιροσκόπους ότι το Grand Prix του Las Vegas είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες πίστες.
 
Έχω ακούσει πως τα πιο ακριβά VIP εισιτήρια πωλήθηκαν στην τιμή των 66.000 δολαρίων ανά άτομο και παρόλο που η Αμερική ζει τα τελευταία χρόνια στον πυρετό της F1, έχοντας μυηθεί στο αγώνισμα από την τηλεοπτική σαπουνόπερα Drive To Survive, ορισμένα πράγματα έχουν ξεφύγει πια απ’ την τροχιά της λογικής και απειλούν το λατρεμένο μας αγώνισμα, μαζί και τα μυαλά μας. Viva Formula 1. Viva Las Vegas!_Δημήτρης Γιόκκας