Πρόκειται για το Stargazer το οποίο θα έχει μήκος 45 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα και θα ταξιδεύει μόνο μεταξύ δύο πόλεων στον κόσμο, πετώντας με 11.000 χιλιόμετρα την ώρα σε υψόμετρο άνω των 50.000 μέτρων.
Ο συνιδρυτής της Venus και CTO Άντριου Ντάγκλεμπι έχει σχεδιάσει το αεροσκάφος να είναι θα είναι εξοπλισμένο με κινητήρα περιστροφικού πυροκροτητή που περιστρέφεται με 20.000 στροφές ανά δευτερόλεπτο. Το αεροσκάφος θα απογειώνεται χρησιμοποιώντας συμβατικούς κινητήρες και όταν φτάνει σε ένα ορισμένο ύψος θα τροφοδοτείται από πυραύλους.
Η τεχνολογία του περιστροφικού πυροκροτητή, που καίει 20% λιγότερα καύσιμα από έναν συμβατικό κινητήρα, προωθείται από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η δοκιμή Venus ήταν η πρώτη.
«Τώρα έχουμε τόσο τις τεχνικές γνώσεις όσο και τη μηχανική για να προχωρήσουμε πλήρως στα επόμενα βήματα ανάπτυξης και δοκιμών πτήσης», δήλωσε ο Ντάγκλεμπι.
Η διαδρομή στην οποία θα ταξιδέψει δεν είναι τεχνικά στην άκρη του διαστήματος -η γραμμή Κάρμαν, η οποία βρίσκεται 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη – αλλά θα είναι αρκετά υψηλή ώστε να επιτρέπει στους επιβάτες να παρατηρούν την καμπυλότητα του πλανήτη και το σκοτάδι του διαστήματος.
«Είναι μια πρόοδος για τα ιπτάμενα συστήματα, τόσο στις αμυντικές εφαρμογές όσο και στα εμπορικά ταξίδια υψηλής ταχύτητας», δήλωσε ο Τζιμ Μπριτζεστάιν, πρώην διαχειριστής της NASA και μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, μετά τη δοκιμή.
Η Venus Aerospace εργάζεται πάνω στην ιδέα του υπερηχητικού αεροσκάφους από το 2020, έχοντας συγκεντρώσει 33 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του αεροπλάνου.
Η εταιρεία θα ξεκινήσει τις υπερηχητικές δοκιμαστικές πτήσης με ένα drone 6 μέτρων που η εταιρεία ελπίζει να φτάσει τα 5 Mach. Μετά από αυτό, θα κατασκευάσει το πρωτότυπο Stargazer.
Πάνω στην ιδέα πάντως – ενός υπερηχητικού τζετ- εργάζονται και άλλες εταιρείες όπως η Sierra Space, η Virgin Galactic και η China Space Transportation Company.
Η Virgin Galactic σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει υπερηχητικά αεροσκάφη για τη μεταφορά επιβατών μεταξύ πολύ μακρινών προορισμών, με το τζετ Unity 2 της εταιρείας να σπάει το ρεκόρ που κατείχε το Concorde αφού έφτασε σε ταχύτητα 2,47 Mach το 2018.
Η China Space Transportation αναπτύσσει ένα αεροπλάνο 12 επιβατών που θα μπορούσε να πετάξει από τη Νέα Υόρκη στο Πεκίνο σε μία ώρα.