Περιπέτεια στη φύση με το νέο Nissan Juke Hybrid

Μια εξόρμηση στην Κυπριακή φύση με σύμμαχο το νέο Nissan Juke Hybrid που διαθέτει οικολογικό χαρακτήρα και που φτιάχτηκε με έμφαση στην εξοικονόμηση καυσίμου, από πλευράς οδηγικής απόλαυσης.

Με τις πιο ζεστές μέρες να παραχωρούν σιγά σιγά τη θέση τους στις πιο χειμερινές, η εσωτερική μας διάθεση αλλάζει και σαν έρθει το Σαββατοκύριακο οι πιο πολλοί από εμάς προσανατολιζόμαστε προς πιο ορεινές κατευθύνσεις, αναζητώντας περισσότερο την περιπέτεια παρά την χαλάρωση.

Ο Κώστας και ο Νίκος λατρεύουν την αναρρίχηση στα βράχια και κάθε χρόνο τέτοια εποχή οργανώνουν ταξίδια προς τη δυτική πλευρά του νησιού μας, με τον Νίκο να υπόσχεται ότι η φετινή τους εξόρμηση θα είναι η καλύτερη, μιας και ο ίδιος έχει καταφέρει επιτέλους να αποκτήσει το αυτοκίνητο που δένει περισσότερο με τον δυναμικό χαρακτήρα και τις ανάγκες του: το ολοκαίνουργιο Nissan Juke Hybrid. Το επιτυχημένο compact crossover της Nissan το οποίο συνδυάζει τώρα τον μοντέρνο σχεδιασμό και τις δυναμικές του επιδόσεις με τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Οι δύο φίλοι δεν βλέπουν την ώρα να ξεκινήσει η περιπέτεια τους και παρόλο ο Νίκος θα χρειαστεί να διασταυρώσει σχεδόν ολόκληρη την πόλη, προκειμένου να φτάσει στο σπίτι του Κώστα, δεν δείχνει να ανησυχεί. Κάθε άλλο, θέλει να δοκιμάσει τις δυνατότητες του νέου Juke Hybrid. 

Χάρη στον ηλεκτροκινητήρα ο οποίος συνδυάζεται με έναν ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1.6 λίτρων, που με τη σειρά του συνεργάζεται με ένα υβριδικό κιβώτιο ταχυτήτων πολλαπλών λειτουργιών (που δίνει προτεραιότητα στην απόδοση) το Juke Hybrid μπορεί να καλύψει το 80% του ταξιδιού στην πόλη σε ηλεκτρική λειτουργία. Η κάθε διαδρομή γίνεται πιο αποδοτική με έως και 18% χαμηλότερη κατανάλωση έναντι του αυτόματου βενζινοκινητήρα Nissan Juke.

Καθώς διασχίζει την πόλη, ο Νίκος διαπιστώνει, με μια ματιά στην οθόνη, πως η μπαταρία του αυτοκινήτου επαναφορτίζεται αυτόματα. Η μπαταρία είναι ισχυρής απόδοσης και αναζωογονείται διαρκώς εν κινήσει, αξιοποιώντας τόσο ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ο ατμοσφαιρικός κινητήρας, όσο και ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται κατά το φρενάρισμα. Παρατηρεί πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει ακόμη και όταν σηκώνει το πόδι από το γκάζι για να επιβραδύνει. 

Αφού παραλαμβάνει τον Κώστα, οι δύο φίλοι βολεύουν όλα τα σακίδια και τα σύνεργά τους στο πορτ μπαγκάζ (ο χώρος αποσκευών του Juke Hybrid ανέρχεται στα 354 λίτρα) με τον Νίκο να γέρνει τα πίσω καθίσματα για να χωρέσει επιπλέον το μεγάλο τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι που έχει φέρει μαζί του ο κολλητός του («άμα βρούμε χρόνο αργά το απόγευμα θα το πετάξουμε!») με τον χώρο αποσκευών να φτάνει τώρα στα 1.237 λίτρα: χώρος που είναι πέραν του ικανοποιητικού για ένα όχημα αυτής της κατηγορίας.

«Δεν ακούγεται καθόλου ο ήχος του κινητήρα», παρατηρεί ο φιλοξενούμενος σαν αναχωρεί το Juke, με τον Νίκο να τον ενημερώνει με περηφάνεια πως «όλες οι εκκινήσεις του οχήματος από στάση είναι αμιγώς ηλεκτρικές» (οι δύο κινητήρες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για το συγχρονισμό των ταχυτήτων) τονίζοντας πως «όχι μόνο ξεκινά 100% με ηλεκτρική λειτουργία, αλλά μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 55 χλμ./ώρα αμιγώς ηλεκτρικά». Ο Κώστας ρίχνει μια λοξή ματιά στο Νίκο και αναφωνεί «οι Ιάπωνες λοιπόν έχουν κάνει πάλι τα μαγικά τους». Και η αλήθεια είναι πως χάρη σε αυτή την τεχνολογία ο οδηγός μπορεί να απολαύσει ισχυρή, σταθερή, επαναλαμβανόμενη και διαρκή εμπειρία οδήγησης EV.

Οι δύο φίλοι εισέρχονται σύντομα στον αυτοκινητόδρομο, με κατεύθυνση την Πάφο και προορισμό την κοιλάδα του ποταμού Διάριζου, όπου και θα συναντήσουν τον γνωστό «Κουρτελλόροτσο», που αποτελεί ιερό ορόσημο των οπαδών της αναρρίχησης στην Κύπρο. Για να φτάσουν εύκολα στον προορισμό τους, ο Νίκος συνδέει το κινητό του τηλέφωνο με το αυτοκίνητο, και χάρη στην υπηρεσία NissanConnect και τους χάρτες, το ταξίδι γίνεται ακόμη πιο ευχάριστο.

Το νέο Juke Hybrid σχίζει με αποτελεσματικότητα τον αέρα (τροποποιήσεις έγιναν και κάτω από τον προφυλακτήρα ώστε να βελτιωθεί η ροή του αέρα) και, αποκλειστικά για το υβριδικό μοντέλο, προστέθηκε ένα κλείστρο μάσκας, επιτρέποντας την αυτόματη προσαρμογή της ροής του αέρα σύμφωνα με τις ανάγκες ψύξης.

«Πάντως ακόμα και τώρα που είμαστε στον αυτοκινητόδρομο και λειτουργεί ο βενζινοκινητήρας, οι εξωτερικοί θόρυβοι είναι περιορισμένοι» σχολιάζει για το νέο του απόκτημα ο Νίκος. Οι άνθρωποι της Nissan έχουν στοχεύσει «δύο σε ένα» σχετικά με αυτό που παρατηρεί ο οδηγός: Η πίσω αεροτομή έχει επανατοποθετηθεί, για «καθαρότερη» ροή του αέρα, ενώ τα σπόιλερ των ελαστικών έχουν αναδιαμορφωθεί για να εξομαλύνουν τη ροή. Με τη σειρά του ο πίσω άξονας έχει αποκτήσει ένα κάλυμμα που εξομαλύνει τη ροή του αέρα κάτω από το αυτοκίνητο. Όλα αυτά βεβαίως μεταφράζονται σε περισσότερη οικονομία για τα μεγάλα ταξίδια, μιας και το υβριδικό Juke δεν φτιάχτηκε μόνο για οικονομική οδήγηση στην πόλη.

Από πλευράς επιδόσεων, το υβριδικό Juke αποδίδει συνδυασμένη ισχύ που φτάνει τους 143 ίππους και 353 Nm ροπής. Καθώς οι δύο φίλοι παίρνουν τον παλιό δρόμο της Πάφου (διασχίζοντας Μανδριά Λεμεσού, Άγιο Νικόλαο, Κιδάσι και Μανδριά Πάφου) ξεδιπλώνεται μπροστά τους μια μαγευτική διαδρομή με γλυκιές στροφές που περνούν μέσα από πεύκα και πλάτανους, πάντα με θέα το ποτάμι.

Ακόμα όμως και σε αυτή την απαιτητική διαδρομή, το Juke Hybrid αφήνει στον οδηγό μια πιο ζωηρή και ροπάτη αίσθηση σε σχέση με τη συμβατική έκδοση του μοντέλου, όντας έτοιμο να ανταποκριθεί κάτω από οποιαδήποτε οδηγική συνθήκη, με τις κλίσεις του αμαξώματος να είναι αρκετά περιορισμένες, παρά τα 172 χλστ. που απέχει από το έδαφος.

«Κοίτα αυτό» λέει ο Νίκος στον Κώστα καθώς ενεργοποιεί την επιλογή e-Pedal. «Ελέγχω το όχημα με το πεντάλ γκαζιού μόνο, χωρίς να χρειάζεται να πατώ το φρένο. Το αυτοκίνητο φρενάρει από μόνο του καθώς σηκώνω το πόδι μου από το γκάζι, με την ταχύτητα να πέφτει -αν χρειαστεί- μέχρι και τα 5 χλμ./ώρα».

Καθώς στρίβουν στις πιο κλειστές καμπές, η τεχνολογία υποστήριξης οδηγού Nissan ProPILOT, αναγνωρίζει ότι κινούνται πέντε ποδηλάτες στην άκρη του δρόμου και επιβραδύνει από μόνο του. «Διαθέτει πολλά τέτοια συστήματα ασφαλείας, όπως η προειδοποίηση για αλλαγή λωρίδας και η έξυπνη παρέμβαση σε περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει, το διάβασμα των πινακίδων του ορίου ταχύτητας στο δρόμο και πολλά άλλα».  

Και μ’ αυτά οι δύο φίλοι φτάνουν ενθουσιασμένοι και όλο ενέργεια στον προορισμό τους, έτοιμοι να απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι και τις γύρω ομορφιές της φύσης, παρέα με τον τετράτροχο σύμμαχό τους που διαθέτει ένα ισχυρό οικολογικό χαρακτήρα.