Seat: Εξοικονόμησε 7,2 εκατομμύρια ευρώ χάρη σε ιδέες των υπαλλήλων της
Η Seat ανακοίνωσε πως η εφαρμογή 850 προτάσεων των υπαλλήλων της, επέφερε εξοικονόμηση 7,2 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια του 2020.
Με το πρόγραμμα Seat Ideas, η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι υπάλληλοί της, προτείνουν ιδέες για βελτίωση των συνθηκών εργασίας ή διαδικασιών της καθημερινότητάς τους, οι οποίες αναλύονται από ειδικούς, αναφορικά με τη δυνατότητα εφαρμογής τους. Οι προτάσεις αυτές, αφορούν από τη βελτιστοποίηση προϊόντων, εγκαταστάσεων και διαδικασιών, έως την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το 2020, κατατέθηκαν περισσότερες από 3.000 προτάσεις και σχεδόν 850 εξ αυτών εφαρμόζονται, εξοικονομώντας για τη Seat το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα 0,9 εκατομμύρια ευρώ, επέστρεψαν υπό μορφή επιβράβευσης στους δημιουργούς.
Οι ιδέες με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξοικονόμησης το 2020, αφορούσαν στους τομείς της Παραγωγής και ειδικά στο Sheet Metal Work, καθώς και στους τομείς Ενέργειας, Εγκαταστάσεων και Logistics.
Για την επιλογή των καλύτερων προτάσεων, λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η συμβολή της αξίας τους και οι δυνατότητες εξοικονόμησης. Ταυτόχρονα, αν κάποιες προτάσεις δεν επιφέρουν απτά οφέλη, όμως κρίνεται πως μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλον τομέα, τοποθετούνται σε άλλες προτάσεις υπό μορφή προστιθέμενης αξίας.
Ο Αντιπρόεδρος Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης της Seat, Xavier Ros, δήλωσε: «Παρά την πολυπλοκότητα της κατάστασης που οφείλεται στην πανδημία, οι υπάλληλοι της εταιρείας μας συνέχισαν να προωθούν και να μοιράζονται την επιθυμία τους για βελτίωση και το καινοτόμο πνεύμα τους. Η στάση τους είναι μια επιπλέον ώθηση για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της εταιρείας και της τρέχουσας κατάστασης, επιτρέποντάς μας να εντοπίσουμε πιθανές ιδέες για βελτίωση, που μπορούν να έχουν θετικό συλλογικό αντίκτυπο».
Στον τομέα βιωσιμότητα, τεχνολογία και αλγόριθμοι στη Βιομηχανία 4.0, η πρόταση που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση, ήταν ο σχεδιασμός ενός αλγορίθμου για ενίσχυση του συστήματος παραδόσεων ανταλλακτικών JIT (Just In Time). Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ξεχώρισαν προτάσεις όπως αντικατάσταση αντλιών λαδιού από αντλίες κενού, χωρίς εκπομπές στα συστήματα ψύξης των εγκαταστάσεων παραγωγής, καθώς και η εισαγωγή ενός νέου αλγορίθμου κατά τη διαδικασία συντήρησης, που δίνει προτεραιότητα στη χρήση νερού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, σε αντίθεση με την προγενέστερη χρήση, που λειτουργούσε ανά ώρα.
Όπως τονίζει η Seat, οι εργαζόμενοί της διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς, όπως η προώθηση της καινοτομίας, η βελτιστοποίηση διαδικασιών και τρόπου εργασίας, καθώς και η ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών, που μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.
Με αυτό το σκεπτικό,, πριν από δύο χρόνια δημιουργήθηκε η Ημέρα Καινοτομίας, εκδήλωση που στοχεύει στην αναγνώριση και ενίσχυση των καινοτόμου πνεύματος των εργαζομένων, αποτελώντας ουσιαστικά επέκταση του προγράμματος Seat Ideas. Από αυτή τη διαδικασία, έχει προκύψει η δημιουργία ανταλλακτικών αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί με αέριο και ρύζι για παραγωγή οχημάτων με λιγότερο πλαστικό, εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, η βελτιστοποίηση σχεδίασης και διαδικασιών κατασκευής αυτοκινήτων, καθώς και η χρήση ενός ρεαλιστικού προγράμματος προσομοίωσης εικόνας από το τμήμα Σχεδιασμού.
Συνεχίζοντας να δίνει έμφαση σε αυτόν τον τομέα, η Seat προχωρά στη δημιουργία της πλατφόρμας Seat Innova, η οποία θα αποτελεί το σημείο συνάντησης εργαζόμενων σε διαφορετικούς τομείς, για παρουσίαση καινοτόμων έργων και συμμετοχή σε επιμορφωτικά εργαστήρια ή ομιλίες.