Ένα ονειρικό road trip χωρίς συμβιβασμούς

Ένα road trip στην κυπριακή φύση που θα αφήσει όλη την παρέα ικανοποιημένη και που θα μείνει αξέχαστο.

Η παρέα ψάχνει για ένα αυτοκίνητο που να μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο. Ένα αυθεντικό, σκληροτράχηλο SUV, το οποίο να είναι τεχνολογικά προηγμένο και ικανό να ανταπεξέλθει όλες τις προκλήσεις, χωρίς να υστερεί από πλευράς άνεσης.

Ο «αρχηγός» της παρέας, που γνωρίζει κάτι παραπάνω για αυτοκίνητα «που δεν υπολογίζουν καμιά ανηφόρα», υπόσχεται πως θα περάσει να τους παραλάβει το επόμενο κιόλας πρωινό με το κατάλληλο όχημα. 

Η παρέα δίνει ραντεβού νωρίς το πρωί έξω από μια καφετέρια και καθώς ρουφά την πρώτη γουλιά καφέ που θα της ανοίξει το μάτι, αντικρίζει γύρω από τη γωνία ένα τετράτροχο αριστούργημα που κάνει όλους να γουρλώσουν τα μάτια: το νέο Range Rover!

Ο οδηγός τους γνέφει με τα φλας και ευθύς σταθμεύει μπροστά τους. Στα χείλη όλων σχηματίζεται ένα χαμόγελο καθώς αρχίζουν να περιεργάζονται τις γραμμές του εντυπωσιακού αυτοκινήτου.

Κατ’ ακρίβεια, η περιπέτεια ξεκινά από την ώρα που κοιτάζεσαι κατάματα με το νέο Range Rover. Σε προκαλεί να το δοκιμάσεις και να δεις μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια του (τα δικά σου;) και πριν προλάβεις να το σκεφτείς δεύτερη φορά το στοίχημα έχει ήδη διευθετηθεί. Όλη η παρέα είναι ευπρόσδεκτη: ο κολλητός σου που γουστάρει δύναμη, η φίλη του που το μόνο που την νοιάζει είναι να απολαύσει ένα άνετο και ήρεμο ταξίδι, ο ξάδελφος που τη βρίσκει πάντα μόνο με τα off-road (πιο ζόρικα) ταξίδια και όποιος άλλος προκύψει.  

Μπροστά τους απλώνεται μια εμπειρία αξέχαστη, όπου τους καρτερούν απόκρυφα μονοπάτια της φύσης, καταπράσινες βουνοπλαγιές και δείπνο πλάι στο γαλάζιο κύμα με εκείνη τη μοναδική θέα του ήλιου που κάνει βουτιά στο νερό. 

Αφού βολεύονται όλοι στις θέσεις τους του νέου Range Rover, αρχίζουν να εξερευνούν τα ενδότερα: μοντέρνος σχεδιασμός, προηγμένη τεχνολογία, μεγάλες οθόνες αφής, δυνατότητες συνδεσιμότητας και ένα άνετο σαλόνι που τους κάνει να αισθάνονται πως το μακρινό τους ταξίδι θα πραγματοποιηθεί χωρίς έγνοιες και χωρίς πονοκεφάλους.  

Τους κάνει αμέσως εντύπωση το γεγονός πως οι επτά θέσεις του αυτοκινήτου δεν έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν το βιαστικό ταξίδι της μεταφοράς των παιδιών μέχρι το σχολείο αλλά για να χωρούν με άνεση ακόμη και οι ενήλικες που κάθονται στις δύο πίσω σειρές καθισμάτων. Και εάν μιλάμε για πέντε άτομα στο αυτοκίνητο, τότε δεν χρειάζεται να στριμωχτούν τρεις στο ίδιο κάθισμα. Η παρέα μπορεί έτσι να απολαύσει την άνεση των armrest και να έχει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη διάθεσή της έξτρα χώρο με θήκες.  

Το ταξίδι ξεκινά και το πρώτο πράγμα που παρατηρούν όλοι είναι η ηρεμία στην καμπίνα του Range Rover. Ο οδηγός τους ενημερώνει πως αυτό οφείλεται στο σύστημα Active Noise Cancellation. Πρόκειται για ένα προηγμένο σύστημα που παρακολουθεί τους κραδασμούς των τροχών, τον θόρυβο των ελαστικών, καθώς και τους ήχους του κινητήρα που μεταδίδονται στην καμπίνα, παράγοντας ένα ηχητικό σήμα «ακύρωσης», το οποίο δρα μέσα από τα 35 ηχεία του συστήματος.

Ο χρόνος κυλά όμορφα και ωραία μέχρι που φτάνει η ώρα να αποχαιρετήσουν την άσφαλτο του αυτοκινητόδρομου και να περάσουν σε πιο «περιπετειώδη» εδάφη, που ανοίγουν όλων την όρεξη. Σύντομα το αυτοκίνητο διασχίζει τα πρώτα κακοτράχαλα μονοπάτια, τα οποία φέρουν μεγάλες λακκούβες με νερό. Η κοπέλα της παρέας που έχει βολευτεί σε ένα από τα πίσω καθίσματα αρχίζει να γελά καθώς παρατηρεί πως από το ποτήρι καφέ -που κρατεί ακόμη στο χέρι-δεν έχει χυθεί ούτε και μια σταγόνα.

«Μιλάμε για πολύ προηγμένη τεχνολογία ανάρτησης», έρχεται πάλι η απάντηση από τον οδηγό, ο οποίος εξηγεί σε όλους πως το νέο Range Rover είναι εξοπλισμένο με «προληπτική ανάρτηση», η οποία μπορεί να διαβάσει το δρόμο και να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Καθώς το μονοπάτι γίνεται όλο και πιο δύσβατο, το Adaptive Cruise Control και το Steering Assist εξομαλύνουν περεταίρω τις κινήσεις του αμαξώματος και το κρατούν σταθερό κατά τις ξαφνικές αλλαγές στην ταχύτητα.

Μέσα από το μονοπάτι ένα μεγάλο χέρι βοήθειας δίνει επίσης ο κινητήρας του νέου Range Rover, ήπιας υβριδικής τεχνολογίας. Καθώς η παρέα απολαμβάνει τώρα το υπέροχο πράσινο τοπίο στη μια πλευρά και το γαλανό της θάλασσας στην άλλη, οι πίσω επιβάτες χαλαρώνουν εντελώς και στη συνέχεια ρίχνουν μια ματιά στις οθόνες αφής που υπάρχουν στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Επιλέγουν οπτικοακουστικό υλικό με όμορφα μουσικά video clips τα οποία ανεβάζουν τη διάθεση.

Και ενώ οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν αυτού του είδους την πολυτέλεια, ο οδηγός δεν τους προξενεί χαλάστρες αφού το σύστημα διεύθυνσης του οχήματος εγγυάται πως αυτό αλλάζει κατεύθυνση με άνεση και με ακρίβεια. Παρά τον όγκο και το βάρος του αυτοκινήτου, το νέο Range Rover δεν διστάζει πουθενά.

Εκείνο που κάνει εντύπωση ακόμη και στον οδηγό, που δοκιμάζει σήμερα για πρώτη φορά τα όριά του, είναι πως το έξυπνο κιβώτιο ταχυτήτων (που ελέγχεται από το σύστημα Intelligent Driveline Dynamics της Land Rover) παρακολουθεί τα επίπεδα πρόσφυσης και τη «συμπεριφορά» του ίδιου, αναφορικά με το πως αυτός δρα πίσω από το τιμόνι. Η αλήθεια είναι πως τον παρακολουθεί 100 φορές το δευτερόλεπτο, κατανέμοντας «προγνωστικά» τη ροπή μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα και εξασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη πρόσφυση.

Επιπρόσθετα, το σύστημα τετραδιεύθυνσης του νέου Range Rover (All-Wheel Steering) προσφέρει βελτιωμένη ευελιξία στις χαμηλές ταχύτητες που κινείται τώρα η παρέα (αυξημένη ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου), ενώ με τη σειρά του το All-Terrain Progress Control επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίσει και να διατηρήσει μια σταθερή ταχύτητα (όπως το cruise control) καθώς ο δρόμος γίνεται ακόμη πιο δύσκολος και στενός.

Εφόσον το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες (χαμηλότερες από 30 χλμ./ώρα) ο οδηγός μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στο έδαφος και στα εμπόδια που έχει μπροστά του. Την ίδια ώρα, το ηλεκτρονικό σύστημα ανάρτησης αέρα ρυθμίζει περαιτέρω την απόσταση από το έδαφος, διατηρώντας παράλληλα και τους τέσσερις τροχούς στο έδαφος. Ο οδηγός πάντως δεν δείχνει να ζορίζεται και η παρέα εξακολουθεί να απολαμβάνει με άνεση το ταξίδι.

«Τι καιρό κάνει άραγε στη φύση;». Μια γρήγορη φωνητική εντολή προς την Alexa -που φημίζεται για τις ικανότητες τεχνίτης της νοημοσύνης- δίνει την απάντηση (ηλιόλουστη η μέρα μπροστά και 38 βαθμοί Κελσίου) προτού όλοι συμφωνήσουν πως έχουν εντοπίσει το καταλληλότερο σημείο για κάμπινγκ και ότι μια πρώτη βουτιά στη θάλασσα επιβάλλεται.

Η αρμονία και η ομορφιά της φύσης γαληνεύει το νου και δεν αφήνει πια τίποτα να τον σκοτίσει. Όλοι αισθάνονται πως έχουν ανακαλύψει έναν νέο τρόπο ζωής με τον καινούριο τους φίλο, το νέο Range Rover, και ότι τίποτα πια δεν τους σταματά από το να επαναλάβουν ένα τόσο μαγικό road trip.