Ράλλυ Κροατίας: Εκπληκτική νίκη για Rovanpera και Toyota (video)
Ο Kalle Rovanpera κατέκτησε τη νίκη στο Ράλλυ Κροατίας, μετά από εντυπωσιακή οδήγηση στην Power Stage, με τους Ott Tanak και Thierry Neuville να τον ακολουθούν στο βάθρο.
Το Ράλλυ Κροατίας επιφύλαξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δραματική εξέλιξη, με τον νικητή να κρίνεται όπως και πέρυσι, στην καταληκτική Power Stage.
Αν και στην αρχή της τρίτης και τελευταίας ημέρας του τρίτου γύρου της σεζόν, οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) είχαν σαφές προβάδισμα, η βροχή της προτελευταίας ειδικής διαδρομής έφερε τους Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1) στην κορυφή.
Έτσι, οι Εσθονοί της Hyundai εισήλθαν στην Power Stage έχοντας διαφορά μόλις 1,4” από τους Φινλανδούς της Toyota.
Εκεί, οι Rovanpera-Halttunen έκαναν μια μαγική εμφάνιση, πετυχαίνοντας τον ταχύτερο χρόνο και επιστρέφοντας στην κορυφή, για να ανέβουν πανάξια στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, παρόλο που φαινομενικά μειονεκτούσαν σε επίπεδο ελαστικών.
Από την πλευρά τους, οι Tanak-Jarveoja αρκέστηκαν στη δεύτερη θέση παρά το γεγονός ότι τέθηκαν επικεφαλής λίγο πριν από το τέλος.
Η τρίτη θέση των Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe, αποτέλεσε επιβράβευση των προσπαθειών του βελγικού πληρώματος, σφραγίζοντας παράλληλα το 2-3 για την Hyundai.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ SPEEDZONE PODCAST ΓΙΑ ΤΗ FORMULA 1
Ράλλυ Κροατίας: Βροχή και επιλογή ελαστικών καθόρισαν τον νικητή
Το περσινό ντεμπούτο του Ράλλυ Κροατίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, χαρακτηρίστηκε από τον έντονο συναγωνισμό και τη νίκη των Sebastien Ogier-Julien Ingrassia κυριολεκτικά στην τελευταία στροφή, με διαφορά 0,6” από τους teammates τους στην Toyota, Elfyn Evans-Scott Martin, ενώ οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe είχαν τερματίσει τρίτοι, 8,1” πίσω από τους νικητές.
Μέχρι τα μισά της σημερινής, τρίτης ημέρας, η εξέλιξη του αγώνα έδειχνε πως δύσκολα θα είχαμε αντίστοιχη εξέλιξη, τουλάχιστον όχι δίχως κάποια… εξωτερική παρέμβαση, αφού οι Rovanpera-Halttunen διατηρούσαν προβάδισμα 28,4”.
Ο παράγοντας που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η βροχή που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της προτελευταίας ειδικής διαδρομής.
Οι πρωινές επιλογές ομάδων και οδηγών, αφού σήμερα δεν υπήρχε ενδιάμεσο σέρβις ή ζώνη τοποθέτησης ελαστικών, μαρτυρούσαν πως οι 4 τελευταίες ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 54,48 αγωνιστικών χλμ. θα ήταν ως επί το πλείστον, στεγνές.
Τα πληρώματα των Toyota και M-Sport Ford προτίμησαν τη σκληρή γόμα ελαστικών της Pirelli, όμως η Hyundai αποφάσισε να ρισκάρει.
Γνωρίζοντας πως δεν έχει πολλά να χάσει, ο Ott Tanak προτίμησε 4 ελαστικά μαλακής γόμας, η οποία λειτουργεί καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες και 2 βρόχινα, ενώ ο Thierry Neuville επέλεξε 3 μαλακά και 3 σκληρά ελαστικά.
Στο μεταξύ, βλέποντας τον Tanak να χρησιμοποιεί βρόχινα ελαστικά, την τελευταία στιγμή οι άνθρωποι της Toyota εφοδίασαν με δύο βρόχινα ελαστικά και το GR Yaris Rally1 του Rovanpera.
Στο πρώτο loop το ρίσκο του Tanak δε φάνηκε να φέρνει καρπούς, αφού ο Rovanpera είχε αυξήσει τη διαφορά από 19,9” χθες το βράδυ, στο 28,4”, με τα 4 σκληρά ελαστικά να δείχνουν πως απέδιδαν καλύτερα από τα 4 μαλακά.
Όμως, η βροχή στη συνέχεια ήταν ότι χρειαζόταν ο Εσθονός, ο οποίος με εξαιρετική οδήγηση και τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο του στην Κροατία -ξανά υπό βροχή,- ήταν κατά 29,8” ταχύτερος του Φινλανδού αντιπάλου του και πήρε το προβάδισμα για 1,4”.
Έτσι, η υπόθεση-νίκη μεταφέρθηκε στην Power Stage, όπου ο ήλιος είχε κάνει ξανά την εμφάνισή του. Οι Tanak-Jarveoja χρησιμοποίησαν συνδυασμό των βρόχινων και των μαλακών τους ελαστικών, τα οποία τοποθέτησαν σε σχηματισμό Χ, ενώ κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι Rovanpera-Halttunen, με συνδυασμό όμως βρόχινων και σκληρών ελαστικών.
Τα πρώτα περάσματα, έδειχναν πως επιλογές όπως μαλακή γόμα της Pirelli ή βρόχινα ελαστικά υπερτερούσαν, αφού για αρκετό διάστημα ταχύτεροι παρέμεναν οι Emil Lindholm-Reeta Hamalainen με Skoda Fabia Rally2 evo, που τελικά πέτυχαν τον 5ο χρόνο, έχοντας ίδια επιλογή ελαστικών με τους Tanak-Jarveoja.
Η πλάστιγγα φαινόταν να γέρνει προς την πλευρά του Tanak, ωστόσο ο Rovanpera δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.
Με εκπληκτική και ιδιαίτερα επιθετική οδήγηση, κατάφερε να φέρει την σκληρή γόμα ελαστικών στην απαιτούμενη θερμοκρασία και να πετύχει τον ταχύτερο χρόνο με διαφορά 5,7” από τον Tanak, επιστρέφοντας στην κορυφή με διαφορά 4,3” και φτάνοντας με παλικαρίσιο τρόπο, στην 4η νίκη της καριέρας του και δεύτερη φετινή σε τρεις αγώνες.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Rovanpera αύξησε και τη διαφορά στη βαθμολογία Οδηγών, αφού πλέον απέχει 27 βαθμούς από τον δεύτερο, Thierry Neuville.
Ταυτόχρονα, η Toyota έχει πια διαφορά 42 βαθμών από την Hyundai, στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.
“Ήμουν σίγουρος πως δε θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο γρήγοροι με αυτά τα ελαστικά, αλλά είναι εκπληκτικό”, δήλωσε ο Kalle Rovanpera. “Πιέσαμε πραγματικά πολύ και πιστεύω ότι το αξίζαμε αυτό το Σαββατοκύριακο.
“Σίγουρα, ήταν η πιο σκληρή νίκη της καριέρας μου. Στην Power Stage τα έδωσα όλα και είχαμε ορισμένες δύσκολες στιγμές.
“Θα ήταν πολύ σκληρό να χάσουμε από μια απόφαση για τα ελαστικά όπως αυτή”.
Από την πλευρά τους, οι Tanak-Jarveoja έκαναν το καλύτερο δυνατό, όμως στο τέλος δεν είχαν απάντηση στην ταχύτητα των Φινλανδών της Toyota, παρά τα φαινομενικά καλύτερα ελαστικά.
Συνολικά, ο Tanak ήταν σταθερός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αφού απέφυγε τις κακοτοπιές παρά τη μειονεκτική θέση εκκίνησης κατά την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια, φρόντισε να διατηρήσει την πίεση στον Rovanpera.
Σήμερα το πρωί πήρε ένα ρίσκο που του βγήκε, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, εξαρχής στόχος του ήταν να διατηρήσει την πίεση στον αντίπαλό του και να εκμεταλλευθεί κάθε πιθανή ευκαιρία.
Φυσικά, η σωστή επιλογή ελαστικών δεν αρκούσε, αφού με την εκπληκτική του οδήγηση στη βροχή, τόσο χθες όσο και σήμερα, πιστοποίησε τη δυναμική του.
Στον τερματισμό της Power Stage, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2019 “έβγαλε το καπέλο” στον νικητή, ενώ παραδέχθηκε πως η ομάδα του πάλεψε για τη νίκη χάρη σε έξυπνες επιλογές, αλλά όχι λόγω της καθαρής ταχύτητάς της.
Πάντως, η δεύτερη θέση βοηθά τον Tanak να αναρριχηθεί στην 5η θέση του Πρωταθλήματος Οδηγών, προσφέροντας σημαντικούς βαθμούς και στην Hyundai για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.
“Δεν πήρα ρίσκα, αλλά ο Kalle προφανώς οδήγησε καλά. Παλεύαμε για τη νίκη, αλλά μόνο λόγω έξυπνων αποφάσεων και επιλογών στα ελαστικά”, ανέφερε ο Ott Tanak.
Ξανά στο βάθρο του Ράλλυ Κροατίας ο Thierry Neuville
Η μάχη που περιμέναμε σήμερα για την τρίτη θέση, πρακτικά δε συνέβη. Από χθες, οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1), είχαν δείξει με την ταχύτητά τους, ότι δε θα άφηναν τον τερματισμό στο βάθρο να ξεγλιστρήσει από τα χέρια τους.
Παρά τις ποινές που συνολικά έφτασαν στα 2 λεπτά, αφού στα υπάρχοντα 1:50” προστέθηκαν ακόμη 10” επειδή οι Βέλγοι δεν κινούνταν αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, στο σέρβις παρκ χθες το πρωί, όταν αντιμετώπισαν πρόβλημα.
Πάντως, στις ειδικές διαδρομές ήταν ταχύτατοι και ψαλίδισαν τη διαφορά από τους Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1) στα 4,9”, ενόψει της τελευταίας ημέρας.
Σήμερα, ο Neuville δεν άφησε περιθώρια στον Breen και πέρασε στην τρίτη θέση, από τη δεύτερη ειδική διαδρομή της ημέρας.
Η πιο ευνοϊκή επιλογή ελαστικών της Hyundai, έφερε το ξεκαθάρισμα στην Power Stage, όπου όλοι οι οδηγοί των Toyota και M-Sport Ford πλην Rovanpera, έχασαν περισσότερο του ενός λεπτού, από τους Tanak και Neuville.
Ωστόσο τα απρόοπτα σε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο δεν είχαν τελειώσει, αφού οι Neuville-Wydaeghe είχαν έξοδο στην Power Stage, χάνοντας και την ενδοσυνεννόηση.
Ακόμη και έτσι πάντως, διατηρήθηκε στην τρίτη θέση και ανέβηκε στο πολυπόθητο για εκείνον, τον συνοδηγό και την ομάδα του βάθρου, έπειτα από τιτάνια προσπάθεια.
O Thierry Neuville σχολίασε: “Στο τέλος έχασα τη πρόσφυση στο φρενάρισμα με τα σκληρά ελαστικά και πήγαμε ευθεία. Ευτυχώς γλιτώσαμε από αυτό.
Ήμασταν άτυχοι σε αρκετά μικρά ζητήματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά στο τέλος η τύχη ήταν με το μέρος μας. Όλα καλά”.
Προφανώς, η τέταρτη θέση είναι ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα για τους Breen-Nagle. Όμως, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα οι Ιρλανδοί δε μπορούσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό των πρωτοπόρων, με τον Breen να μην αισθάνεται εμπιστοσύνη να πιέσει στο όριο, κάτι που απαιτείται στις μάχες με τους κορυφαίους.
Πάντως, η συγκομιδή βαθμών για τον ίδιο και την ομάδα του, μπορεί να φανεί χρήσιμη στη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Παράλληλα όμως, η M-Sport Ford θα ήθελε να ξεχάσει το Ράλλυ Κροατίας, αφού είδε τα υπόλοιπα Ford Puma Rally1 να εγκαταλείπουν, οπότε μόλις ένα πλήρωμά της έφτασε στον τερματισμό χωρίς χρήση SupeRally.
Θυμίζουμε, πως οι Gus Greensmith-Jonas Andersson και Pierre Louis Loubet-Vincent Landais, οι οποίοι τερμάτισαν εκτός δεκάδας, επέστρεψαν στον αγώνα μετά από τις εγκαταλείψεις της Παρασκευής.
Ακόμη ένα πλήρωμα που κρατάει κυρίως τους βαθμούς από το Ράλλυ Κροατίας, είναι οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1).
Έχοντας μειονεκτική σειρά εκκίνησης και δύο κλαταρίσματα κατά την πρώτη ημέρα, οι Βρετανοί της Toyota περιορίστηκαν σε λιγότερο πρωταγωνιστικό ρόλο από τον περσινό, όταν και έχασαν τη νίκη στις λεπτομέρειες.
Ο Evans δεν ένιωθε την αυτοπεποίθηση να πιέσει στο όριο, οπότε προτίμησε την ασφάλεια των βαθμών της 5ης θέσης και να πιέσει στην Power Stage -από όπου αποκόμισε ακόμη 3 πόντους- αφού ένα ακόμη λάθος σε τρεις αγώνες, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Στην 6η θέση της γενικής κατάταξης, τερμάτισαν χωρίς να απειλούν ή να απειλούνται, οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1).
Ο Ιάπωνας που πέρυσι είχε τερματίσει στην ίδια θέση, αλλά πετυχαίνοντας δύο ταχύτερους χρόνους, φέτος περιορίστηκε στην προσπάθεια αποφυγής λαθών, στις ευμετάβλητες συνθήκες των κροατικών ειδικών διαδρομών.
Το εγχείρημά του στέφθηκε με επιτυχία, οπότε χάρισε βαθμούς και στην ομάδα Toyota Gazoo Racing Next Generation, υπό το banner της οποίας συμμετέχει φέτος.
Για ακόμη μια ημέρα, οι Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota GR Yaris Rally1) επέδειξαν την ταχύτητά τους.
Εκμεταλλευόμενοι τη σειρά εκκίνησης, ως πρώτοι στο δρόμο μετά από την εγκατάλειψη της Παρασκευής με σπασμένη ανάρτηση, οι Φινλανδοί πέτυχαν ακόμη έναν ταχύτερο χρόνο σήμερα, στην εναρκτήρια και στεγνή ειδική διαδρομή του πρωινού.
Συνολικά, μπορεί το αποτέλεσμα να μην ήταν θετικό, όμως ο Lappi αποκόμισε σημαντική εμπειρία από την οδήγηση του αυτοκινήτου του σε ασφάλτινη επιφάνεια.
WRC 2 και Junior WRC στο Ράλλυ Κροατίας
Οι εγκαταλείψεις 5 αυτοκινήτων προδιαγραφών Rally1, έφεραν ψηλά στη βαθμολογούμενη δεκάδα, τα κορυφαία πληρώματα με αυτοκίνητα Rally2.
Καλύτεροι όλων αποδείχθηκαν οι Yohan Rossel-Valentin Sarreaud (Citroen C3 Rally2), οι οποίοι τερμάτισαν στην 7η θέση της γενικής κατάταξης, επικρατώντας και στο WRC 2.
Ο Γάλλος Πρωταθλητής WRC 3 πήρε εξαρχής το προβάδισμα και δεν το έχασε σε κανένα σημείο, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ταχύτητα και σταθερότητα, δίχως να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες και αποφεύγοντας τα κλαταρίσματα.
Στην 8η θέση της γενικής κατάταξης και δεύτεροι στο WRC 2, ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους οι περσινοί δευτεραθλητές WRC 3, Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (Skoda Fabia Rally2 evo).
Οι Πολωνοί ήταν επίσης σταθεροί και έμειναν μακριά από προβλήματα, φτάνοντας ως τη δεύτερη θέση μετά από την βροχερή προτελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα.
Εκεί, όπου τα βλέμματα στράφηκαν στους Emil Lindholm-Reeta Hamalainen (Skoda Fabia Rally2 evo), οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ιδανική επιλογή ελαστικών, σημείωσαν τον δεύτερο χρόνο σε επίπεδο γενικής!
Εντέλει, το φινλανδικό δίδυμο τερμάτισε στην 9η θέση της γενικής, ανεβαίνοντας στο βάθρο του WRC 2 και επικρατώντας στο WRC 2 Junior, για οδηγούς ηλικίας έως 30 ετών.
Τη βαθμολογούμενη δεκάδα, συμπλήρωσαν οι Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Skoda Fabia Rally2 evo), οι οποίοι βρίσκονταν στη δεύτερη θέση μέχρι τη βροχή, όμως σε εκείνο το σημείο υποχώρησαν, αφού δε διέθεταν τα ενδεδειγμένα για την περίσταση, ελαστικά.
Να σημειωθεί, πως στην προτελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα, πέραν των Lindholm-Hamalainen, εξαιρετικό χρόνο πέτυχαν και οι Chris Ingram-Craig Drew, οι οποίοι ήταν τρίτοι, στο δρόμο για την 11η θέση γενικής, όπου τερμάτισαν.
Στο Junior WRC, για οδηγούς ηλικίας έως 30 ετών, που φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά με τετρακίνητα Ford Fiesta Rally3 που προετοιμάζει η M-Sport Πολωνίας, απροσδόκητοι νικητές είναι οι Lauri Joona-Mikael Korhonen.
Γράφουμε “απροσδόκητοι”, καθώς οι Φινλανδοί ξεκίνησαν την ημέρα στην τρίτη θέση, πίσω από τους Φινλανδούς Sami Pajari-Enni Malkonen και τους Eσθονούς Robert Virves-Aleks Lesk.
Οι Φινλανδοί εγκατέλειψαν στη δεύτερη ειδική διαδρομή από έξοδο, οπότε οι Εσθονοί έδειχναν να βαδίζουν προς τη νίκη. Ωστόσο, στην Power Stage δέχθηκαν ποινή 4 λεπτών για προπορεία, οπότε υποχώρησαν δεύτεροι.
Στο βάθρο ανέβηκαν και οι Γάλλοι Jean Baptiste Franceschi-Anthony Gorguillo, στην επιστροφή του Πρωταθλητή Νέων Ευρώπης στους αγώνες, έπειτα από ένα τρομακτικό ατύχημα στη Γαλλία στα τέλη του 2021.
Η συνέχεια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ θα δοθεί στις 19-22 Μαΐου, με το χωμάτινο Ράλλυ Πορτογαλίας να αποτελεί τον 4ο γύρο της σεζόν.
Εκεί, όπου αναμένεται να επανακάμψουν οι δύο μεγάλοι Seb του θεσμού, Loeb (Ford Puma Rally1) και Ogier (Toyota GR Yaris Rally1), οι οποίοι μαζί με τον πολύπειρο Dani Sordo που θα κάνει την πρεμιέρα του με το Hyundai i20 N Rally1, κάνουν ακόμη πιο… πικάντικη τη μάχη της νίκης.
Το πανόραμα του Ράλλυ Κροατίας
WRC 2022, 3ος γύρος
21-24 Απριλίου
Ειδικές Διαδρομές: 20 (19 πραγματοποιήθηκαν)
Μήκος: 275,99 χλμ.
Τελική Κατάταξη – Top 10
Νικητές Ε.Δ.: Rovanpera 8, Lappi 4, Neuville 3, Evans-Tanak 2
Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1-18 Rovanpera 19 Tanak, 20 Rovanpera
Αποτελέσματα Power Stage: 1. Rovanpera-Halttunen (5 βαθμοί), 2. Tanak-Jarveoja (4 βαθμοί), 3. Evans-Martin (3 βαθμοί), 4. Breen-Nagle (2 βαθμοί), 5. Lindholm-Hamalainen (1 βαθμός)
Βαθμολογία (μετά από 3 αγώνες):
Οδηγοί: 1. Rovanpera 76, 2. Neuville 47, 3. Breen 30, 4. Loeb 27, 5.Tanak 27, 6.Katsuta26, 7. Greensmith 20, 8. Ogier 19, 9. Evans 17, 10. Lappi 15
Κατασκευαστές: 1. Toyota 126, 2. Hyundai 84, 3. M-Sport Ford 80, 4. Toyota Next Generation 30
Αναλυτικά αποτελέσματα του Ράλλυ Κροατίας και βαθμολογίες, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC
Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Red Bull Content Pool
Δείτε highlights από τη χθεσινή ημέρα