Η Stellantis υποστηρίζει τη δημιουργία της επιστημονικής πύλης στο CERN

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των εργασιών για τη δημιουργία της επιστημονικής πύλης στο CERN, μια ιδέας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 στη Γενεύη.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της επιστημονικής πύλης στο κέντρο ερευνών CERN, μιας πρωτοβουλίας που σαν στόχο έχει την προώθηση της αγάπης για την επιστήμη στο ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω χορηγιών, με τις σημαντικότερες από αυτές να είναι εκείνη του FCA Foundation, το οποίο πλέον συνεργάζεται με τη Stellantis.

Με στόχο να λειτουργήσει το 2023, η Επιστημονική Πύλη του CERN θα φιλοξενηθεί σε ένα νέο, πρωτοποριακό και ενεργειακά ουδέτερο κτήριο που έχει σχεδιαστεί από το φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop. Κατά την τελετή για την έναρξη των εργασιών, το παρών έδωσαν η κ. Fabiola Gianotti Γενική Διευθύντρια του CERN, ο κ. John Elkann Πρόεδρος της Stellantis και του FCA Foundation, το οποίο είναι ο βασικός δωρητής, ο κ. Renzo Piano αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Renzo Piano Building Workshop, και ο κ. Antonio Hodgers, εκπρόσωπος του Καντονίου της Γενεύης.

Με εμβαδόν 7.000 τ.μ., το κτήριο της Επιστημονικής Πύλης θα προσφέρει χώρους για διάφορες δραστηριότητες και θα εξηγεί διάφορα μυστικά της φύσης, από τα στοιχειώδη σωματίδια έως και την εξέλιξη του σύμπαντος. Οι εκθέσεις θα φιλοξενούν επίσης πειράματα που αφορούν και στους επιταχυντές του CERN, δίνοντας μια άμεση γεύση αυτών των θαυμάτων της επιστήμης στους επισκέπτες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από χορηγίες, με τη σημαντικότερη να προέρχεται από τη Stellantis, μέσω του FCA Foundation.

To CERN, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια Πυρηνικής Φυσικής στον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, ενώ αριθμεί 23 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα.