EE – Oι εισαγωγές που σχετίζονται με την «καθαρή» ενέργεια είναι περισσότερες από τις εξαγωγές
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βιοκαύσιμα και ανεμογεννήτριες είναι η Κίνα, η οποία παράλληλα είναι και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εισήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 19,7 δις ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 3,9 δις ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ από χώρες εκτός ΕΕ. Η αξία των εισαγόμενων ηλιακών συλλεκτών μειώθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2022 λόγω της πτώσης των τιμών τους, ενώ η ποσότητά τους αυξήθηκε κατά 5%. Οι εισαγωγές υγρών βιοκαυσίμων σημείωσαν πτώση κατά 22% στην αξία τους, με μείωση 2% στην συνολική εισαγόμενη ποσότητα. Οι εισαγωγές ανεμογεννητριών μειώθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή, κατά 68%.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 0,9 δις ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 2,2 δις ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 2 δις ευρώ. Σε αντίθεση με τους ηλιακούς συλλέκτες και τα υγρά βιοκαύσιμα, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών υπερέβησαν σημαντικά την αξία των εισαγωγών τους. Μεταξύ 2022 και 2023, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε χρηματική αξία (+49 %), ενώ η ποσότητά τους αυξήθηκε κατά 26%. Οι εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν κατά 19% σε αξία και κατά 37% σε ποσότητα. Ομοίως, οι εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση σε ποσότητα σε σύγκριση με την αξία (+63% έναντι +36%).
Η Κίνα ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακών συλλεκτών της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 98% του συνόλου των εισαγωγών. Οι ανεμογεννήτριες εισήχθησαν κυρίως από την Ινδία (59%) και την Κίνα (29%). Όσον αφορά τα υγρά βιοκαύσιμα, η Κίνα ηγήθηκε ως προμηθευτής της ΕΕ με 36%, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 13% και τη Βραζιλία με 12%.