Η μέρα που διάβασα το βλέμμα ενός γίγαντα!

Μπορούσες να διαβάσεις στο βλέμμα του τη δύναμη που έκρυβε μέσα του. Για την οικογένεια του, για τη γυναίκα του, για τη νεογέννητη κόρη του. Για την Κύπρο. Κι ας είχε δίπλα του γίγαντες να αντιμετωπίσει. Η ψυχή του όρθωσε με λεβεντιά το κορμί της και στάθηκε πάνω από κάθε πρόκληση, όντας ένας από τους σπουδαιότερους δρομείς μετ’ εμποδίων στον κόσμο.
 
Η ταχύτητα με την οποία εκτοξεύτηκε στην εκκίνηση, η σιγουριά στον βηματισμό του προτού πηδήξει το πρώτο εμπόδιο, μας έκανε όλους να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να φωνάξουμε μέσα από τα πνευμόνια μας «πάμε Μίλαν!».
 
Παιδί άφησε πίσω του την τρανή Γιουγκοσλαβία. Τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, που αντιστάθηκε τόσο γενναία απέναντι στο Ναζισμό. Τη Γιουγκοσλαβία του επιστήμονα Τέσλα, του άσου του ποδοσφαίρου Σούσικ, αλλά και του Βούκοβιτς, που θεωρείται μέχρι σήμερα από πολλούς ο σπουδαιότερος πιλότος που πέρασε ποτέ από το Indy 500. Την Γιουγκοσλαβία του Κοστουρίτσα και του Μπρέκοβιτς. Την παλιά αυτή υπερδύναμη του μπάσκετ και τη χώρα που οι τρανοί της Γης βάλθηκαν, με τόσο θράσος, να διαμελίσουν.
 
Σαν γνωρίσει κανείς τον Μίλαν, διαπιστώνει πως είναι πάνω απ’ όλα ένας Κύπριος, ένας περήφανος Κύπριος ο οποίος συνδυάζει τη ψυχή με την οποία αγωνίζονταν στον στίβο οι αρχαίοι Έλληνες με την καρδιά και το μυαλό ενός Σέρβου.
 
Όπως ο ίδιος μου είπε κάποτε: «η Σερβία, όπως και η Κύπρος, πέρασε δύσκολους καιρούς και για τους ανθρώπους τους αυτά κτίζουν ένα χαρακτήρα δυνατό, ο οποίος ξεπροβάλει την ώρα που πρέπει».
 
Και αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα είναι που επιστράτευσε ο Μίλαν λίγο πριν από την προηγούμενη Ολυμπιάδα (μέσα στην πανδημία του Covid) όταν αποφάσισε, όπως μου είπε τότε, να ξεκινήσει να κάνει προπόνηση μέσα στο… διαμέρισμά του!
 
Οι σκληρές προσπάθειες και οι θυσίες, όμως, ξεκίνησαν πολύ πιο πριν, όταν ήταν ακόμη παιδί, και η ολοκληρωτική αφοσίωσή του στο να διακριθεί στο αγαπημένο του αγώνισμα, την ώρα που οι φίλοι του έπαιζαν μπάλα και διασκέδαζαν στα κλαμπ τα βράδια, οδήγησαν τον ίδιο, μαζί και τη μικρή Κύπρο, στο στερέωμα του κλασσικού αθλητισμού.
 
Γι’ αυτό και για τις θυσίες αυτές, όπως και για τις θυσίες των υπόλοιπων αθλητών μας, που βάζουν την πατρίδα μας πάνω στον παγκόσμιο χάρτη για τους σωστούς λόγους, με τη δράση τους δηλαδή και όχι με υποσχέσεις που σκοντάφτουν στο πρώτο εμπόδιο, θα πρέπει η πολιτεία να επενδύσει τα μέγιστα. Επιτέλους, το αξίζουμε!_Δημήτρης Γιόκκας
 
Πάμε δυνατά Μίλαν! Πάμε δυνατά Κύπρος!