Πεκίνο και Βρυξέλες ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η ανακοίνωση των Βρυξελών να επιβάλουν από τις 4 Ιουλίου εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV που εισάγονται στην Ευρώπη φέρνει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δύο «στρατόπεδα».

Το Πεκίνο επιθυμεί διακαώς η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει την προαναγγελθείσα απόφασή της -που χαρακτηρίζεται ωστόσο ως «προκαταρκτική»- να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την 4η Ιουλίου.

«Η έρευνα που αφορά τις επιδοτήσεις είναι μια τυπική περίπτωση προστατευτισμού», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian, προσθέτοντας ότι οι δασμοί θα βλάψουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΕΕ και τη σταθερότητα της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού.

Οι δασμοί αυτοί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, φτάνουν έως και 38,1%. Ωστόσο, η Κίνα έχει επανειλημμένα καλέσει τις Βρυξέλες να πάρουν πίσω την απόφασή τους εκφράζοντας ανοιχτά πλέον την προθυμία της να διαπραγματευτεί. Όπως είναι προφανές, το Πεκίνο δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν ακόμα «πόλεμο δασμών», όπως συμβαίνει πλέον με τις ΗΠΑ. Μολαταύτα, σε περίπτωση που οι δασμοί αυτοί πάρουν σάρκα και οστά, το Πεκίνο δηλώνει ευθαρσώς ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τις κινεζικές εταιρείες.

BYD Production

Σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένες τις δηλώσεις των δύο πλευρών, τόσο οι Βρυξέλες όσο και το Πεκίνο φέρεται να συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για τους δασμούς μετά τις επαφές που είχαν ο Επίτροπος της ΕΕ Valdis Dombrovskis και ο Κινέζος υπουργού Εμπορίου Wang Wentao το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, ο οποίος είπε ότι οι πόρτες για συζήτηση είναι «ανοιχτές».

«Οι δύο πλευρές είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική έκκληση το Σάββατο σχετικά με την έρευνα της ΕΕ για τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία που παράγονται στην Κίνα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η πλευρά της ΕΕ τόνισε ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις της έρευνάς της πρέπει να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ζημιογόνου επιδότησης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

China