10 από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα όλων των εποχών

Μια λίστα η οποία περιλαμβάνει μερικά μόνο από τα πιο κομψά, τα πιο ιστορικά και τα πιο τεχνολογικά έξυπνα τροχοφόρα που πάτησαν ποτέ στην άσφαλτο, σαγηνεύοντας το καθένα με τον τρόπο του το κοινό. 

1966 Jaguar XJ13

Ένα από τα πιο όμορφα, λειτουργικά και εντυπωσιακά αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’60, το οποίο προκαλεί μέχρι και σήμερα ηδονή σε όσους εκτιμούν την τέχνη πάνω σε τέσσερεις τροχούς. Ένα υπερ-αυτοκίνητο που φορά (στο κέντρο) έναν V12 κινητήρα, το XJ13 αποτελεί αληθινό διαμάντι του δρόμου.

 

1987 Ferrari F40

Υπάρχει μια σαγηνευτική χάρη στις γραμμές της F40, η οποία μετατρέπει αυτό το αυτοκίνητο σε έναν θρύλο. Το γεγονός πως ήταν η τελευταία Ferrari που ενέκρινε για να μπει στην γραμμή παραγωγής ο Enzo Ferrari, λίγο πριν αυτός πεθάνει, συμπληρώνει το κάδρο γύρω από το εμβληματικό αυτό αριστούργημα.

 

1963 Chevrolet Corvette Stingray

Το πρωτότυπο αυτοκίνητο Stingray, εμπνευσμένο από τον επικεφαλής σχεδιασμού της GM Bill Mitchell, έγινε μαγνήτης για όλα τα βλέμματα στον χώρο του αυτοκινήτου.  Αναπτύχθηκε μυστικά επειδή η GM είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή στους αγώνες και είναι το μοντέλο που έσωσε τη «Vette» από την πρόωρη εξαφάνιση.

 

1925 Bugatti Type 35

Ένα άψογα διαμορφωμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1920, με τη γρίλια σε σχήμα πετάλου μέχρι την κωνική ουρά του, να συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα σχεδιαστικά αριστουργήματα στην ιστορία των αγωνιστικών αυτοκινήτων.

 

1974 Lancia Stratos

H κυρτή φέτα γυαλιού που μοιάζει με γείσο, η κωνική σφήνα του αμαξώματος και το ζευγάρι μεγάλα, λαμπερά πίσω φώτα, δημιούργησαν ένα πανέμορφο θηρίο που άφησε εποχή τόσο στους αγώνες ράλι όσο και στο δρόμο.

 

1974 Lamborghini Countach LP400

Ελάχιστα αυτοκίνητα επιδεικνύουν την ελκυστικότητα του καθαρού αμαξώματος χωρίς πρόσθετα, όπως το αρχικό Countach. Κέρδισε τις εντυπώσεις όλων χωρίς τα φτερά, την καμάρα και τα μαρσπιέ των μεταγενέστερων μοντέλων.  Το εντυπωσιακό γλυπτό του Marcello Gandini πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα πιο ελκυστικά και όμορφα αυτοκίνητα όλων των εποχών.

 

 1994 McLaren F1

Ένα από τα πιο πρωτοποριακά αυτοκίνητα σε ότι αφορά σχεδίαση, τεχνολογία και οδηγική απόλαυση, η F1 του Gordon Murray παραμένει σύγχρονη μέχρι τις μέρες μας, με τη λεπτή συσκευασία των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών της να επιτρέπει μια ήρεμη δυαναμική των γραμμών που λείπουν από τα περισσότερα σύγχρονα supercars.

 

1966 Ford GT40

Μπορεί να είναι χαμηλό σε ύψος (στις 40 ίντσες) αλλά είναι ψηλό σε ανάστημα χάρη στις πολλαπλές νίκες του στην 24ωρη κούρσα του Le Mans τη δεκαετία του ’60. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό το Ford (που σχεδίασε η Lola) διαμόρφωσε την κατεύθυνση της ανάπτυξης των supercars.

 

1955 Citroën DS

Μεγάλο μέρος του σχεδιασμού αυτοκινήτων της δεκαετίας του 1950 είχε αμερικανική επιρροή.  Όχι το DS, που διαμορφώθηκε από έναν Ιταλό «γλύπτη» και από τον ίδιο τον… άνεμο. Έγινε σύμβολο της εποχής και καθιερώθηκε με τη συνοδεία των «κρότων» της διαστημικής εποχής.

 

Mercedes 300 SL Gullwing

Δεν είναι μόνο οι πόρτες.  Οι λεπτές φουσκάλες που στεφανώνουν κάθε θόλο, η λεπτή μεταλλική κατασκευή της μάσκας, οι απαγωγείς αέρα στα μπροστινά φτερά και, πάνω απ 'όλα, οι χαμηλές αναλογίες με μακρύ καπό συνιστούν μια εντυπωσιακή ομορφιά η οποία έχει πάρει μορφή χάρη σε αυτό το εξωτικό μοντέλο.