Όταν η τέχνη συναντά τη γοητεία της Porsche

Συνέντευξη με τον Σωτήρη Πρωτoπαπά, Artist and Director of Photos Centre of ARTS στη Λεμεσό, ο οποίος συνδυάζει το μεγάλο του πάθος για την τέχνη με το μεγάλο του πάθος για την Porsche. 

Τι συμβολίζει κατά την άποψή σου το όνομα Porsche;

Για εμένα το όνομα Porsche συμβολίζει μοναδικότητα, δύναμη και ένα άγγιγμα στην τελειότητα.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκες πίσω από το τιμόνι μιας Porsche και πως ένιωσες; 

Η πρώτη φορά ήταν πριν από δέκα χρόνια, σε ένα 911 Carrera 996. Ήταν τα γενέθλια μου και είχα την επιλογή να διαλέξω είτε κάποιο δώρο είτε να κάνω μια βόλτα με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Περιττό να αναφέρω ότι δεν το σκέφτηκα καθόλου και διάλεξα την βόλτα. Η πρώτη φορά που μπαίνεις σε τέτοιο αυτοκίνητο νομίζω πως αποτυπώνεται για πάντα μέσα σου. Αν και γνώριζα περίπου τι με περίμενε, μπορώ να πω ήταν δέκα φορές περισσότερο δυνατά τα συναισθήματα χαράς, δύναμης και ενθουσιασμού. Πρέπει να οδηγήσεις ένα Porsche για να καταλάβεις το συναίσθημα.  

Ως καλλιτέχνης, με πιο τρόπο θα χαρακτήριζες την αρχιτεκτονική και την σχεδιαστική φιλοσοφία των αυτοκινήτων της Porsche;  

Η τελειότητα σε αυτοκίνητο iconic, timeless και masterpiece! Σε κάνει να αναρωτιέσαι και να ονειρεύεσαι την εμπειρία πίσω από το τιμόνι του. Είναι όπως ένα κομμάτι τέχνης: τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να το εξηγήσεις, αλλά σου αρέσει απλώς να το κοιτάς, όπως και το πως σε κάνει να νιώθεις. Αυτή είναι η μαγεία.  

Σε ποιους τύπους ανθρώπου και χαρακτήρες αρμόζει ένα αυτοκίνητο της Porsche; 

Τα Porsche ταιριάζουν σε επιτυχημένους και δυναμικούς χαρακτήρες. Ανθρώπους φινετσάτους, μοναδικούς, που εκτιμούν την ποιότητα και την τελειότητα.

Υπάρχει κάτι στον κόσμο της τέχνης που θα μπορούσες να παρομοιάσεις με μια Porsche; 

Έχοντας ταξιδέψει σε διάφορες χώρες και έχοντας επισκεφτεί αρκετά μουσεία κλασσικής και μοντέρνας τέχνης, μπορώ να παρομοιάσω μια Porsche με δύο αριστουργηματικά έργα κατά την άποψη μου. To «Creation of Adam», του Michelangelo, που βρίσκετε στο μουσείο του Βατικανού και την Mona Lisa του Leonardo da Vinci στο Λούβρο.

H Porsche 911 αποτελεί ιερό σύμβολο στον χώρο του αυτοκινήτου. Με πιο τρόπο, κατά την δική σου καλλιτεχνική άποψη, οι σχεδιαστές της καταφέρνουν να την ανανεώνουν από το 1967 μέχρι σήμερα; 

Το καλούπι του 911 από το 1967 πραγματικά ήταν η «χρυσή τομή» και ότι παραμένει το ίδιο είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η καμπύλη στην οροφή είναι η ταυτότητα του αυτοκινήτου, ένα από τα βασικά στοιχεία που κάνει την 911 τόσο επιτυχημένη και που της χαρίζει μοναδικότητα. Γνωρίζοντας πολύ καλά αυτό, οι σχεδιαστές της δεν ενοχλούν το αρχικό καλούπι, παρά μόνο τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου, που προσαρμόζονται και αναβαθμίζονται κατάλληλα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Για παράδειγμα, όταν ένας καλλιτέχνης βρει την ταυτότητά του και τα έργα του έχουν ένα μοναδικό στυλ το οποίο διακρίνεται και γίνετε αυτόματα η σύνδεση με τον καλλιτέχνη, δεν θες να χάσεις με τίποτα κάτι τέτοιο. Με λίγα λόγια δεν ενοχλείς κάτι που είναι, κατά την άποψή μου, αψεγάδιαστο.  

Μπορείς να φανταστείς πώς θα είναι τα αυτοκίνητα της Porsche σε δέκα χρόνια από τώρα; 

Δύσκολη ερώτηση, αν σκεφτείς το πως κινείτε η τεχνολογία και γενικά η κοινωνία, πολλά μπορούν να συμβούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον, μάς προετοιμάζει για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μπορώ να πω ότι η Porsche ξεκίνησε πολύ δυναμικά με το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της, το Porsche Taycan, το οποίο είχα επίσης την ευκαιρία να οδηγήσω. Ως λάτρης των αυτοκινήτων η γνώμη μου για τα ηλεκτρικά δεν ήταν καλή αλλά κατάφερε και μου άλλαξε τελείως γνώμη. Αυτό λέει πολλά, πιστέψτε με. Η ταπεινή μου πρόβλεψη είναι πως στο εγγύς μέλλον, τα περισσότερα μοντέλα της Porsche θα είναι ηλεκτρικά. Αλλά βαθιά μέσα μου θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος να κρατηθεί τουλάχιστον το 911 και η εμπειρία που αυτό σου προσφέρει σήμερα. Εύχομαι να συνεχίσουν την υπέροχη δουλειά, επειδή η Porsche δεν είναι απλώς ένα αυτοκίνητο που σε μεταφέρει από το σημεία A στο σημείο Β. To Porsche είναι συναίσθημα, και πολύ έντονο μάλιστα.

Η συνέντευξη έγινε με τη συνεργασία της Porsche στην Κύπρο και την εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Igor Kapovskiy – Sacred Creative

Tags: