Renault Sport: Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής (video)
Το «τέλος εποχής» της Renault Sport σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή για τους Γάλλους οι οποίοι θα αξιοποιήσουν στo νέο για τους ίδιους κεφάλαιο όλη την τεχνογνωσία του παρελθόντος. Αλλά και τις ικανότητες των ανθρώπων της, όπως ο Laurent Hurgon.
Αν ρωτήσει κανείς σήμερα τον Laurent Hurgon, βασικό δοκιμαστή και οδηγό εξέλιξης των εμβληματικών σπορ αυτοκινήτων της Renault Sport των τελευταίων δεκαετιών, αν ποτέ οραματίστηκε μια διαφορετική καριέρα στη ζωή του, η απάντηση που θα λάβατε θα είναι απλή: «Σε καμία περίπτωση!».
«Είμαι τόσο τυχερός που δούλεψα στη Renault Sport όλα αυτά τα χρόνια. Η συμμετοχή μου στην εξέλιξη αυτοκινήτων δρόμου υψηλών επιδόσεων είναι κάτι που οι περισσότεροι βενζινοαίματοι ονειρεύονται!».
Αν μη τι άλλο, η Renault Sport ενσαρκώνει αυτό που λατρεύουν σήμερα οι οπαδοί της σπορ οδήγησης. Και αυτό είναι κάτι που ασπάστηκε ο Laurent Hurgon όταν ξεκίνησε την καριέρα του στη γαλλική εταιρεία εξελίσσοντας – λίγα χρόνια μετά την πρεμιέρα του Clio Williams – το εντυπωσιακό διθέσιο ρόουντστερ Spider Renault Sport, το οποίο έφερε την κωδική ονομασία W94 και είδε τα φώτα της δημοσιότητας στην Έκθεση της Γενεύης το 1995.
Το μοναδικό αυτό concept car έφερε ένα πλαίσιο αλουμινίου και έναν κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο, ο οποίος συναρμολογούνταν στο εργοστάσιο της Alpine στη Διέπη της Νορμανδίας από το 1995 έως το 1999, θέτοντας τα θεμέλια για το μελλοντικό «κάλεσμα» της Renault Sport.
Η φιλοσοφία που γέννησε το Spider Renault Sport υιοθετήθηκε στη συνέχεια σε μοντέλα παραγωγής με την ίδια ασυμβίβαστη εστίαση στις επιδόσεις και την οδηγική απόλαυση. Το 2000, το Clio ΙΙ με βάση το Clio R.S. ανέλαβε το ηνία, προσφέροντας ένα πακέτο επιδόσεων που ξεπέρασε εκείνο του Clio Williams.
Το Clio ΙΙΙ και ΙV πέρασαν επίσης από την… επιμέλεια της Renault Sport. Σίγουρα όμως η έκδοση που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της ήταν το εντυπωσιακό Clio V6 – που επίσης κυκλοφόρησε το 2000 – του οποίου ο κινητήρας των 230 ίππων βρίσκονταν εγκατεστημένος στο κέντρο. Έκτοτε, το Clio V6 έχει καταστεί ένα πολυπόθητο, όσο και δυσεύρετο συλλεκτικό όχημα, που πλέον αλλάζει χέρια για περισσότερα από 100.000€.
Για τη συνέχεια, η Renault Sport έστρεψε την προσοχή της στο Mégane με το ίδιο πάθος για σπορτίφ συμπεριφορά και επιδόσεις. Και ο Laurent Hurgon ήταν μέρος της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με την εξέλιξη των ποικίλων εκδόσεων του μοντέλου. «Η Renault Sport είχε μεγάλη εμπειρία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και εφαρμόσαμε όσα μάθαμε στις πίστες και τους αγώνες ράλλυ από όλο τον κόσμο στα αυτοκίνητα δρόμου μας. Ένα παράδειγμα των πραγμάτων που μάθαμε ήταν το υδραυλικά pump–stops που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Clio R.S. και αποτέλεσαν τον καρπό της εμπειρίας μας στα ράλλυ», θυμάται ο Laurent Hurgon.
Μια ακόμα τεχνολογία που ξεχωρίζει ο Laurent Hurgon είναι το σύστημα τετραδιεύθυνσης. «Την πρώτη φορά που το δοκίμασα, ήταν μια εντελώς νέα εμπειρία. Επαναστατικό!», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το σύστημα υιοθετήθηκε σε όλα τα Mégane IV R.S. Αλλά, πριν από αυτά, υπήρχε στο ριζοσπαστικό R26R. «Για εμάς, το R26R σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής. Αυτό που μας είπαν να κάνουμε ήταν να μετατρέψουμε το Mégane ΙΙ R.S. σε αγωνιστικό αυτοκίνητο. Έτσι, αφαιρέσαμε το πίσω κάθισμα, αντικαταστήσαμε τα παράθυρα με πλεξιγκλάς και τοποθετήσαμε εξάτμιση από τιτάνιο, ανθρακονημάτινο καπό και πολλά άλλα».
Ένα σημαντικό τμήμα της εξέλιξης διάσημου αυτού μοντέλου πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, στο περίφημο Nürburgring Nordschleife των 73 στροφών. «Το Nordschleife ήταν ο τέλειος χώρος για τη δουλειά αυτή. Έχει κάθε τύπο στροφής, από αργές έως μεσαίες, και είναι εξαιρετικά γρήγορη πίστα. Είναι τόσο απαιτητική, ειδικά για το αμάξωμα. Όλα υποφέρουν! Πραγματοποιήσαμε ένα εντατικό πρόγραμμα δοκιμών αντοχής εκεί και επιτύχαμε αρκετά νέα ρεκόρ για αυτοκίνητο με κίνηση στους εμπρός τροχούς», αναφέρει ο Laurent Hurgon.
Το πρώτο ρεκόρ πραγματοποιήθηκε από τον Vincent Bayle το 2008, οδηγώντας το R26R, με τον Laurent Hurgon να παραλαμβάνει με ανάλογη επιτυχία τη σκυτάλη το 2011 με το Mégane III Trophy, το 2014 με το Mégane ΙΙΙ Trophy-R και το 2019 με το Mégane ΙV Trophy-R. «Ήταν μια φανταστική περιπέτεια. Η συνεργασία στην ομάδα ήταν εξαιρετική, με όλους να εργάζονται προς έναν κοινό στόχο. Ήμουν απίστευτα τυχερός που ήμουν ο άνθρωπος της ημέρας στο τέλος κάθε διαδικασίας. Είμαι τόσο περήφανος για όσα πετύχαμε. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ», δηλώνει ο Laurent Hurgon.
Έχοντας δουλέψει στα διάφορα projects με σημείο αναφοράς το Mégane, ο Laurent Hurgon ξεχωρίζει, χωρίς δεύτερη σκέψη, δύο από αυτά: «Το R26R, φυσικά, και το Mégane ΙV Trophy–R. Από πλευράς απόδοσης, ο πήχης είχε τεθεί πολύ ψηλά. Όταν πήγα για το ρεκόρ με το τελευταίο στο Nürburgring, ήταν η μόνη φορά που έπρεπε να πραγματοποιήσω και δεύτερο γύρο».
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Η νέα εποχή της Renault Sport και το Megane R.S. Ultime
Την 1η Μαΐου 2021, η Renault Sport μετονομάστηκε σε Alpine Cars, με το Mégane R.S. Ultime να είναι το τελευταίο μοντέλο του γαλλικού «οίκου».
Η αποκλειστική σχεδίαση της έκδοσης Ultime του Renault Megane R.S. διαθέτει τα γνώριμα οπτικά στοιχεία της Renault Sport, όπως το διπλό διαμάντι, καθώς και συγκεκριμένα γραφικά εμπνευσμένα από το νέο λογότυπο της Renault. Οι ρίγες βρίσκονται εγκατεστημένες στην οροφή, στο καπό (σ.σ.: εκτός από τις εκδόσεις με την προαιρετική ηλιοροφή), στον πίσω προφυλακτήρα, στις πόρτες και στα φτερά και διαθέτουν μαύρη ματ απόχρωση ώστε να ταιριάζουν στα τέσσερα διαθέσιμα χρώματα αμαξώματος που είναι τα Star Black, Pearl White, Sirius Yellow και Tonic Orange.
Το έτος ίδρυσης της Renault Sport (βλ. 1976) αναγράφεται διακριτικά στις ρίγες της δεξιάς πλευράς, αποκαλύπτοντας συγχρόνως και την ποσότητα των αντιτύπων της έκδοσης Ulitime που πρόκειται να κατασκευάσει το γαλλικό εργοστάσιο.
Το αμάξωμα της έκδοσης διαθέτει φαρδύτερα εμπρός και πίσω φτερά κατά 60 και 45 χλστ. αντίστοιχα, πλευρικούς αεραγωγούς, RS προβολείς Vision, απολήξεις εξάτμισης που βγαίνουν στο κέντρο, κεραία τύπου shark fin, αεροτομή και πίσω διαχύτη. Πολλές από τις λεπτομέρειες αυτής της περιορισμένης σειράς είναι πλέον μαύρες όπως τα λογότυπα, οι χειρολαβές των θυρών, τα πλαίσια των παραθύρων, οι τροχοί (ακόμη και τα μπουλόνια), ο πίσω διαχύτης κ.α.
Τα στάνταρ χαρακτηριστικά στο εσωτερικό περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μπάκετ καθίσματα της Recaro με επένδυση από Alcantara σε titanium black χρώμα και κεντημένο RS μονόγραμμα.. Τα μαρσπιέ των θυρών είναι αποκλειστικά, ενώ κάθε μοντέλο έχει τη δική του αριθμημένη μεταλλική πλάκα κοντά στα χειριστήρια του κιβωτίου ταχυτήτων, στο κάτω μέρος της κονσόλας. Υπογράφεται δε από τον Laurent Hurgon, τον οδηγό που συνεισέφερε όσο κανένας άλλος στην εξέλιξη του Megane R.S. σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της και σήμερα κατέχει τα ρεκόρ που έχει «γράψει» το μοντέλο στο Nürburgring, την Suzuka και το Spa-Francorchamps.
Σε ότι αφορά τα μηχανικά μέρη, η έκδοση Ultime βασίζεται στο Megane R.S. Trophy. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει τετραδιεύθυνση, ενώ παίρνει κίνηση από έναν 4κύλινδρο 1.800άρη κινητήρα που αποδίδει 300 ίππους και 420 Nm. Ο τελευταίος συνδυάζεται με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (EDC) και μπλοκέ διαφορικό τύπου Τόρσεν εξασφαλίζοντας επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 5,7 δλ. Το αυτοκίνητο «πατά» στα ημι-σλικ ελαστικά Potenza S007 της Bridgestone που αναπτύχθηκαν για το Megane R.S. Trophy R, σε συνδυασμό με Fuji Light ζάντες με διάμετρο 19 ιντσών και φρένα που με τη σειρά τους φέρουν την υπογραφή της Brembo.