Συμβουλές οδήγησης στη βροχή

Υπάρχουν πολλά που ένας προσεκτικός οδηγός μπορεί να λάβει υπόψη όταν οδηγεί στη βροχή και άλλα τόσα που μπορεί να «επιστρατεύσει» για να φτάσει ασφαλής στον προορισμό του.  

Ελέγξτε καλά τα βασικά του αυτοκινήτου σας

Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου σας είναι σε κατάσταση λειτουργίας πριν συναντήσετε βροχερό καιρό.  Ελέγξτε τους προβολείς, τα πίσω φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες για να βεβαιωθείτε ότι θα λειτουργούν αποτελεσματικά όταν χρειάζονται.  Ελέγξτε επίσης το πέλμα των ελαστικών του οχήματός σας.  Τα φαλακρά ελαστικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πρόσφυση σε βρεγμένους δρόμους. 

Επιβράδυνση

Όχι μόνο πρέπει να τηρείτε το αναγραφόμενο όριο ταχύτητας όταν οδηγείτε σε βρεγμένες καιρικές συνθήκες, αλλά θα πρέπει να οδηγείτε πολύ πιο αργά από ό,τι συνήθως.  Οι βρεγμένοι δρόμοι είναι πολύ επικίνδυνοι.  Ο χρόνος αντίδρασης του οχήματός σας είναι πολύ πιο αργός όταν βρέχει. 

Ενεργοποιήστε τους προβολείς σας

Στην ομίχλη ή και στη δυνατή βροχή, το άναμμα των προβολέων του οχήματός σας θα αυξήσει τόσο τη δική σας ορατότητα όσο και την ικανότητα των άλλων οδηγών να βλέπουν το αυτοκίνητό σας. 

Υαλοκαθαριστήρες παρμπρίζ

Παρόλο που αυτό αποτελεί κοινή λογική, μερικοί άνθρωποι ξεχνούν να ενεργοποιούν τους υαλοκαθαριστήρες τους σε ελαφριά βροχή με αποτέλεσμα να μην βλέπουν  και τόσο καλά τις λεπτομέρειες του δρόμου.  Η ταχύτητα του υαλοκαθαριστήρα των περισσότερων αυτοκινήτων είναι ρυθμιζόμενη για να καθαρίζει την υγρασία από το τζάμι σε ελαφριά ή σε έντονη βροχόπτωση.  Σε περίπτωση που ακούτε τριξίματα (γρατσουνιά στο τζάμι) τότε οι υαλοκαθαριστήρες σας θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Διατηρήστε ασφαλή απόσταση

Διατηρήστε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του οχήματός σας και του αυτοκινήτου μπροστά σας. Όταν οδηγείτε στη βροχή είναι πιο δύσκολο να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητό σας, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό είναι καλό να κρατάτε μια απόσταση η οποία είναι πολλαπλάσια του μήκους του αυτοκινήτου σας από το αυτοκίνητο που είναι μπροστά σας.  

Αποφεύγετε το cruise control και προσοχή στο φρένο 

Προσπαθήστε να επιβραδύνετε το όχημά σας σηκώνοντας νωρίτερα το πόδι σας από το γκάζι και πατώντας τα φρένα αποτελεσματικά αλλά όχι απότομα.  Μην χρησιμοποιείτε το cruise control, ώστε η προσοχή σας στη χρήση γκαζιού και φρένου να είναι συντονισμένη. 

Προσοχή στα στάσιμα νερά

Η οδήγηση μέσα σε λιμνάζοντα νερά (όπως αυτά που συναντάμε συχνά στους κυπριακούς δρόμους) μπορεί να προκαλέσει υδρο-ολίσθηση. Αυτό συμβαίνει όταν χάνετε την πρόσφυση και γλιστράτε στην επιφάνεια του δρόμου.  Για να αποφύγετε την υδρο-ολίσθηση αποφεύγεται τα μέρη όπου έχει συγκεντρωθεί πολύ νερό, αλλάζοντας λωρίδα όπου μπορείτε. Έξι ίντσες νερού μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ελέγχου στο δρόμο. Πώς να ελέγξουμε την υδρο-ολίσθηση: Σηκώστε ήρεμα το πόδι σας από το γκάζι και προσπαθήστε να κρατήσετε το μούτρο του αυτοκινήτου σας σε ευθεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι. Αποφεύγετε να κάνετε απότομους ελιγμούς ή να πατάτε με δύναμη τα φρένα. 

Λειτουργία κλιματιστικού για βελτίωση της ορατότητας

Η βροχή προκαλεί αύξηση των επιπέδων υγρασίας στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας. Τα παράθυρα συχνά θολώνουν όταν βρέχει, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην μπορεί να δει καλά τον δρόμο.  Βάλτε εγκαίρως το κλιματιστικό στη σωστή λειτουργία πριν να είναι αργά.