Έτοιμη για «ποινή σοκ» η κοινωνία της Formula 1

Ο κόσμος της Formula 1 θα μάθει αύριο Τετάρτη κατά πόσο η ομάδα της Red Bull Racing θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για να δεχτεί δρακόντεια ή όχι ποινή για τη φημολογούμενη από μέρους της παραβίαση του budget cap, η οποία ίσως να έχει συνέπειες τόσο στο περσινό όσο και στο φετινό πρωτάθλημα. Ακόμη και αν η ομάδα την βγάλει καθαρή από την όλη υπόθεση, η κοινωνία της F1 θα ταρακουνηθεί.   

Η FIA, το Κυβερνών Σώμα του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το αποτέλεσμα από τις έρευνές της σχετικά με το πιο πάνω θέμα και κατά πόσο δύο ομάδες (Red Bull Racing και Aston Martin) έχουν υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο προϋπολογισμού που τους ορίζεται για την κάθε σεζόν, το ποσό δηλαδή των $145 εκ.

Παρόλο που και οι δύο ομάδες δηλώνουν αθώες, σύμφωνα με τις φήμες η πρωταθλήτρια Red Bull έχει ξεπεράσει κατά $10 εκ. το όριο του προϋπολογισμού της, με τις αντίπαλες ομάδες της Ferrari και Mercedes (οι ηγέτες των οποίων συναντήθηκαν για να συζητήσουν το θέμα) να απαιτούν όπως πέσει βαρύς ο «πέλεκυς».

Η ομάδα της Ferrari τόνισε πως μια τέτοια παράβαση μπορεί να προσφέρει πλεονέκτημα σε ένα μονοθέσιο μέχρι και 0.5 δεύτερα ανά γύρο και στην περίπτωση που η Red Bull δεν τιμωρηθεί παραδειγματικά (εάν όντως αποδειχτεί πως έκλεψε) τότε όλοι αναμένουν τους Binotto και Wolff να… σκίσουν τα ιμάτια τους και να ξεσπάσει ΠΟΛΕΜΟΣ στη Formula 1.

Ο κανονισμός αναφέρει πως σε περίπτωση που μια ομάδα παραβιάσει το budget cap θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου, προτού αποφασιστεί κατά πόσο θα δοθεί ποινή κατηγορίας «minor» ή κατηγορίας «material».

Στην περίπτωση της «minor» ποινής (που πιστεύεται ότι μιλά για παράβαση που δεν ξεπερνά το 5% του budget cap ή τα $7.5 εκ.) μια ομάδα μπορεί να την γλιτώσει είτε με επίπληξη, είτε με χρηματική ποινή, είτε με σοβαρό περιορισμό στον προϋπολογισμό της για την επόμενη χρονιά, ή -στην χειρότερη περίπτωση- με αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Πιλότων ή το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.   

Στην περίπτωση δε της «material» ποινής (που μιλά για παράβαση που ξεπερνά το 5% του budget cap ή τα $7.5 εκ.) μια ομάδα μπορεί να τιμωρηθεί είτε με σοβαρό περιορισμό στον προϋπολογισμό της για την επόμενη χρονιά, είτε με αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Πιλότων ή το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, είτε με αποκλεισμό από έναν ή περισσότερους μελλοντικούς αγώνες, είτε με αποκλεισμό από το Πρωτάθλημα (μηδενισμό δηλαδή).  

Η Ferrari έχει τονίσει εδώ και καιρό πως οι αναβαθμίσεις που έκανε συστηματικά η Red Bull πάνω στη φετινή RB18 δεν δικαιολογούνται από τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της να ξοδέψει (η ιταλική ομάδα έβαλε δικούς της λογιστές να μελετήσουν το θέμα) ενώ η Mercedes πιστεύει πως η ομάδα του Milton Keynes κατέκτησε το (ήδη αμφιλεγόμενο) πρωτάθλημα του 2021 με αθέμιτο πλεονέκτημα λόγω των έξτρα χρημάτων που ξόδεψε.

Μένει να δούμε τώρα ποια θα είναι η απόφαση από την έρευνα της FIA προτού πάρει φωτιά η Formula 1.

Δείτε εδώ το νέο Speedzone podcast: Συζήτηση με τον Κύπριο engineer της Red Bull Racing Χρίστο Χαραλάμπους