Η ομιλία του προέδρου του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου, κ. Αντώνη Μιχαηλίδη
O κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε στην ομιλία του, μεταξύ πολλών άλλων, πως η λεκτική διατύπωση του θέματος στην επιστολή του Υπουργού και οι λόγοι που προβάλλονται σε αυτή ως αιτία για την απόρριψη της πρότασης για το ζήτημα του Ράλλυ Κύπρος αγγίζουν τα όρια της υποτίμησης της νοημοσύνης μας
Ο ΚΣΑ ιδρύθηκε στις 25.6.1934 με την νομική μορφή της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης δια εγγυήσεως χωρίς μετοχικό κεφάλαιο, εταιρεία δηλαδή μη κερδοσκοπική. Από του 1966 είναι ο αποκλειστικός εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) στην Κύπρο και ως τέτοιος, είναι ο φορέας της αθλητικής εξουσίας (sporting power) που εκπορεύεται από την FIA όντας έτσι η ανώτατή αθλητική αρχή του αυτοκινηταθλήματος στην Κύπρο (ASN).
Στο ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του ο ΚΣΑ έχει ως κορωνίδα την διοργάνωση του Διεθνούς Ράλλυ Κύπρος. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο πλούσιο και αξιέπαινο ιστορικό του ΚΣΑ στην διοργάνωση του Διεθνούς Ράλλυ Κύπρου. Αρκούμαι να αναφέρω, μόνο σαν ένδειξη της διαχρονικής αξιοζήλευτης υπόστασης του, την διοργάνωση 8 αγώνων WRC κατά τα έτη 2000-2009 και ακολούθως μιας σειράς πολύ επιτυχημένων αγώνων ERC.
Σαν αποτέλεσμα της αρτιότητας των διοργανώσεων αυτών από τον ΚΣΑ η Κύπρος κατατάχθηκε από την FIA στην μικρή εκείνη ελίτ των χωρών που θεωρούνται ικανές να συμπεριλαμβάνονται στα καλενδάρια της FIA για την διοργάνωση αγώνων στις ανώτατες βαθμίδες του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Κυρίες και κύριοι, το ιστορικό της τύχης της τετραετούς σύμβασης που υπέβαλε η FIA μέσω του WRC Promoter GmbH στον ΚΣΑ για την διοργάνωση του Ράλλυ Κύπρος σε επίπεδο ERC και WRC είναι αυτό που θα αναλύσω πιο κάτω.
Όταν λοιπόν πέρσι στην Ελλάδα, μετά από προσωπική εμπλοκή του Πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη και του Υφυπουργού Αθλητισμού κου Αυγενάκη η FIA και ο WRC Promoter GmbH ανέθεσαν στην ΟΜΑΕ την διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις σε επίπεδο WRC μετά από 9 χρόνια απουσίας του αγώνα από το σχετικό καλεντάρι, η κα Νάγια Κοντοπούλου του ΚΣΑ με ενθάρρυνση της FIA ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον WRC promoter και να δηλώσει την ετοιμότητα του ΚΣΑ και της Κύπρου να περιληφθεί το ράλλυ Κύπρος στα καλενδάρια του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πρωταθλήματος.
Το εκπληκτικό κατά την συνάντηση αυτή δεν ήταν ότι ο WRC promoter είδε θετικά το αίτημα του ΚΣΑ αλλά ότι αυθόρμητα πρότεινε μια τετραετούς διάρκειας σύμβαση για τα έτη 2022-2025 που προνοούσε την διοργάνωση αγώνα ERC και αγώνων WRC.
Μια πρόταση σύμβασης που δεν είχε γίνει ποτέ πριν σε κανένα άλλο ASN στον κόσμο.
Προτάθηκε λοιπόν υπό μορφή προσχεδίου προς διαπραγμάτευση μεταξύ ΚΣΑ και WRC Promoter τετραετής σύμβαση για διοργάνωση δύο αγώνων ERC για τα έτη 2022/23 και δύο αγώνων WRC για τα έτη 2024/25 με πρόνοια την πιθανότητα ο δεύτερος αγώνας ERC του 2023 να είναι τελικά αγώνας WRC.
Το προσχέδιο αυτό έγινε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΚΣΑ και του WRC promoter, κυρίως στα κεφάλαια που θα επηρέαζαν το οικονομικό αποτύπωμα των αγώνων και τούτο γιατί κατά πάγια πλέον τακτική της FIA σαν συμβαλλόμενο μέρος σε αγώνες του επιπέδου αυτού περιλαμβάνεται και η κυβέρνηση της διοργανώτριας χώρας ως εγγυήτρια της άρτιας οργάνωσης των αγώνων και της καταβολής των απαιτούμενων εξόδων διοργάνωσης τους.
Για αυτό τον λόγο κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης ζητήσαμε και τύχαμε της διακριτικής βοήθειας ισχυρών φίλων μας υψηλόβαθμων αξιωματούχων της FIA ώστε να βελτιωθούν οι οικονομικοί όροι της σύμβασης και το κόστος της διοργάνωσης να μειωθεί, πράγμα που πετύχαμε.
Το τελικό βελτιωμένο προσχέδιο, ενώ είχε συμφωνηθεί να παρουσιαστεί στον Υπουργό Οικονομικών τελικά, για άγνωστους σε εμάς λόγους, παρουσιάστηκε στον Γεν. Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών και δύο λειτουργούς του σε προκαθορισμένη συνάντηση στην παρουσία του κου Simon Larkin, αρμοδίου εκπροσώπου του WRC Promoter GmbH και μελών του ΔΣ του ΚΣΑ.
Όπως ανάφερα καμιά εξήγηση για την απουσία του υπουργού δεν μας δόθηκε, μας λέχθηκε μάλιστα εξ’ αρχής ότι για την παρουσίαση της σύμβασης θα είχαμε μόνο 20 λεπτά σαν διαθέσιμο χρόνο κατά τον οποίο δυστυχώς ήταν εμφανής και η επιθυμία του Γεν. Διευθυντού να μας απαλλαγεί το συντομότερο.
Καμμιά παρατήρηση ή σχόλιο δεν έγινε επι του περιεχομένου της παρουσίασης, απλά μας λέχθηκε ότι η πρόταση θα μελετηθεί. Το συμπέρασμα μας από την συνάντηση ήταν απογοητευτικό αφού φάνηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικό ήταν αρνητικά προδιαθετιμένο έναντι στης σύμβασης.
Σε μια προσπάθεια μας να περισωθεί το προδιαγραφόμενο ναυάγιο αποφασίσαμε να αναθέσουμε την αξιολόγηση της προτεινόμενης σύμβασης στην Deloitte, ένα εγνωσμένης εγκυρότητας και αξιοπιστίας διεθνή οίκο ώστε τόσο από νομικής όσο και ιδίως από πλευράς οικονομικής αξιολόγησης της σύμβασης τα συμπεράσματα να είναι πειστικά και αδιαμφισβήτητα.
Στην διάθεση μάλιστα της Deloitte, πέραν της σύμβασης καθαυτής θέσαμε ως επικουρική πληροφόρηση και τα δεδομένα της αξιολόγησης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην οποία βασίστηκε η ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή της ανανέωσης της σύμβασης που της προτάθηκε για τον δεύτερο χρόνο διοργάνωσης του Ράλλυ Ακρόπολις ως αγώνα WRC.
Με αφορμή και στην βάση της αξιολόγησης της Deloitte διευθετήθηκε δεύτερη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, την φορά αυτή στην παρουσία του Υπουργού και του επιτελείου του, του κου Simon Larkin της WRC promoter GmbH, του διευθυντή της Deloitte κου Νίκου Κυριακίδη και του συναδέλφου του κου Κυριάκου Χαραλαμπίδη καθώς και του διευθυντή του νομικού τμήματος της Deloitte κου Γκαστον Χατζηαναστασίου. Παρών και o πρόεδρος του ΚΕΒΕ κος Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ως εκπρόσωπος του εμποροβιομηχανικού κόσμου της Κύπρου που προσφέρθηκε να μας συνοδέψει για να υποστηρίξει την αποδοχή της προτεινόμενης σύμβασης.
Κατά την δεύτερη αυτή συνάντηση παρουσιάστηκε στην ομήγυρη από τους εκπροσώπους της Deloitte το οικονομικό αποτύπωμα της προτεινόμενης σύμβασης (economic impact) δηλαδή η προσθαφαίρεση των προβλεπόμενων συνολικών εξόδων και εσόδων καθώς και το indirect economic impact δηλαδή η έμμεση οικονομική αξία από την αναμενόμενη προβολή (τηλεοπτική και άλλη) σε ξένες χώρες σε αριθμό τηλεθεατών και σε χρόνο θέασης.
Τελικά αφού υποβλήθηκαν από πλευράς υπουργού κάποιες αορίστου ή και περίεργου περιεχομένου ερωτήσεις του τύπου ποια είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και ποιο ρόλο έχει στην διοργάνωση τέτοιων αγώνων, ερωτήσεις που δημιουργούσαν εύλογες απορίες ή ανησυχία στο μυαλό όλων μας ότι ο Υπουργός δεν είχε τις σωστές προσλαμβάνουσες παραστάσεις στο μυαλό του περί του πως λειτουργεί η FIA και τι ακριβώς διαλαμβάνει ο αγωνιστικός της κώδικας, η συνάντηση έληξε με διάχυτο και πάλι το αίσθημα της απογοήτευσης από πλευράς μας αφού καμμιά ενθαρρυντική ένδειξη δεν είχαμε ότι ο Υπουργός είδε με θετικό μάτι την πρόταση.
Το αρνητικό αυτό αίσθημα αποδεικνυόταν καθημερινά βάσιμο αφού περνούσαν βδομάδες από την παρουσίαση με μόνη εξέλιξη κάποιες σποραδικές διευκρινήσεις που ζητούσε το Υπουργείο Οικονομικών και τους δίδονταν αυθημερόν από πλευράς Deloitte. Πέραν τούτου τίποτα. Στην προσπάθεια μας να αποτραπεί ο ορατός κίνδυνος τελεσίδικης αρνητικής απάντησης συναντηθήκαμε με την Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών της Βουλής η οποία αφού μελέτησε τον συνοπτικό πίνακα του οικονομικού αποτυπώματος της σύμβασης και αντιλήφθηκε τα τεράστια οφέλη για την Κύπρο από τυχόν αποδοχή της σύμβασης ζήτησε για λογαριασμό μας ακρόαση μας από τον ΠτΔ με την βεβαιότητα ότι εκεί η προοιωνιζόμενη αρνητική απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών θα αντιστρεφόταν.
Συνάντηση διευθετήσαμε και με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ κον Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος επίσης τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπερ της σύμβασης προτείνοντας επίσης την ανάληψη πρωτοβουλίας του για διευθέτηση συνάντησης μας με τον ΠτΔ με την πεποίθηση ότι εκεί το θέμα θα εξελισσόταν θετικά. Δυστυχώς οι πρωτοβουλίες για συνάντηση με τον ΠτΔ δεν απέδωσαν με το αιτιολογικό ότι ο πρόεδρος ήταν πολύ απασχολημένος.
Άξια αναφοράς ως ενδεικτική μιας πιθανά προειλημμένης αρνητικής απόφασης εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν και μια δική μου τυχαία και άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κατά την οποία του ζήτησα την καταλυτική του παρέμβαση για αλλαγή της στάσης του Υπουργού Οικονομικών για να πάρω την απάντηση ότι «ο Υπουργός είναι αμετάπειστος» γεγονός που ενίσχυε την υποψία μας για μια ήδη προειλημμένη αρνητική απόφαση της Κυβέρνησης.
Τελικά το αμετάπειστο του Υπουργού και το προειλημμένο της απόφασης μεταφράστηκε και σε πράξη με την αποστολή της επίσημης γραπτής αρνητικής απάντησης που πήραμε από τον Υπουργό στις 17.6, εννιά ολόκληρους μήνες μετά από την πρώτη συνάντηση μας.
Κυρίες και κύριοι, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι η λεκτική διατύπωση του θέματος στην επιστολή του Υπουργού και οι λόγοι που προβάλλονται σε αυτή ως αιτία για την απόρριψη της πρότασης αγγίζουν τα όρια της υποτίμησης της νοημοσύνης μας.
Δεν είναι δυνατόν να αξιολογήσει με ορθολογισμό μια τέτοιας φύσης πρόταση ένας υπουργός που δεν φαίνεται να έχει αντίληψη ούτε των διαφόρων μορφών και επιπέδων των διεθνών αγώνων ράλλυ ούτε και του οφέλους του κάθε ενός από αυτούς για την διοργανώτρια χώρα.
Όπως υπουργός που απορρίπτει ελαφρά τη καρδία και χωρίς πειστική αιτιολόγηση όπως τεκμηριωμένη μελέτη μιας Deloitte, όπως υπουργός που απαράδεκτα εμπλέκει στην διαδικασία αξιολόγησης άσχετες με το θέμα και αναρμόδιες οντότητες όπως η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.
Και δυστυχώς κυρίες και κύριοι οι ανυπόστατοι λόγοι όπως απόρριψης δεν είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην επιστολή του Υπουργού. Είναι κυρίως και άλλοι που προβλήθηκαν από επίσημα χείλη κατά την διάρκεια των διαφόρων επαφών όπως στα πολλά στάδια όπως διαδικασίας για έγκριση όπως πρότασης όπως τα ανέφερα πιο πάνω. Και οι λόγοι ήταν τέσσερις:
- Ότι ο ΚΣΑ είναι εταιρεία του Μιχαηλίδη.
Εταιρεία του Μιχαηλίδη μια νομική οντότητα περιορισμένης ευθύνης δι’ εγγυήσεως χωρίς μετοχικό κεφάλαιο, μη κερδοσκοπική της οποίας σας καταθέτω εδώ το ιδρυτικό της έγγραφο.
Μια οντότητα που εκπροσωπεί κατ’ αποκλειστικότητα την FIA από του 1966 σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Καταθέτω εδώ τα αποδεικτικά έγγραφα της FIA που λήφθηκαν από τον Πρόεδρο της και το νομικό της τμήμα.
Μια οντότητα που δέχεται κρατική χορηγία εδώ και δεκαετίες.
Μια οντότητα της οποίας πρόεδροι διετέλεσαν ο γιατρός Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Φαίδρος Οικονομίδης, ο Γιώργος Παυλίδης και ο Φίλιος Ζαχαριάδης, μια οντότητα το πολυσχιδές και άκρως επωφελές για την Κύπρο έργο της οποίας έτυχε κατά καιρούς άνευ προηγουμένου διεθνούς και εσωτερικής αναγνώρισης.
- Ότι ο ΚΣΑ δεν είναι μέλος του ΚΟΑ.
Πέραν του ότι ο ΚΣΑ αντλεί την αρμοδιότητα του να διοργανώνει τοπικούς και διεθνείς αγώνες αυτοκινήτου απ’ ευθείας από την FIA όπως η ΚΟΠ από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ στη βάση των αποδεικτικών που κατέθεσα, ο ΚΣΑ είναι αναγνωρισμένο μέλος του ΚΟΑ με στάτους ομοσπονδίας όπως μαρτυρεί και η επιστολή του ΚΟΑ ημερομηνίας 24.11.1999 που επίσης καταθέτω εδώ σήμερα.
3) Ότι ο WRC promoter δεν είναι τίποτα άλλο από ένας ατζέντης που στοχεύει στην οικονομική εκμετάλλευση των συμβαλλομένων, ένας ισχυρισμός που αποδεικνύει άγνοια του Υπουργείου Οικονομικών ότι κάθε μορφή αυτοκινηταθλήματος υπό την αιγίδα της FIA (περιλαμβανομένης και της F1) προωθείται από promoter επιλεγόμενο από την FIA.
4) Ότι η μελέτη της Deloitte είναι ανεπαρκής και αναξιόπιστη. Δυστυχώς δεν έχω εξουσιοδότηση να δώσω στην δημοσιότητα την πλήρη μελέτη, μπορώ όμως να δώσω και καταθέτω εδώ, το συνοπτικό πίνακα που παρουσιάζει το προβλεπόμενο οικονομικό αποτύπωμα της τετραετούς σύμβασης καθώς και το μέγεθος της κάλυψης και θέασης από τα διάφορα μέσα σε παγκόσμια κλίμακα.
- Άμεσο οικονομικό όφελος / έσοδα (συνολικό για την τετραετία) - €30.5 εκατ.
- Έμμεσο οικονομικό όφελος (συνολικό για την τετραετία) - €89.9 εκατ.
- Αναμενόμενη θέαση του αγώνα και της Κύπρου από τα ΜΜΕ (συνολικά για την τετραετία) 102.3 εκατ.
- Έξοδα (συνολικά για την τετραετία) €10.6 εκατομμύρια
Αν τα πιο πάνω δεδομένα του πίνακα της Deloitte θεωρήθηκαν ανεπαρκώς τεκμηριωμένα και αναξιόπιστα γιατί ο Υπουργός δεν ζήτησε την άποψη π.χ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Γενικού Ελεγκτού, ή άλλου, κατά την κρίση του, κατάλληλου οργανισμού για να κριθεί το αξιόπιστο ή όχι της μελέτης της Deloitte; Δεν ήταν αυτό το λογικά αναμενόμενο; Δεν το έπραξε. Γιατί;
Κυρίες και Κύριοι, το διαφυγόν κέρδος της Κύπρου από την εγκληματική απόρριψη της τετραετούς πρότασης δεν είναι μόνο οικονομικό.
Είναι και μια χαμένη ευκαιρία για την ανάδειξη της Κύπρου σαν ενός σύγχρονου, προοδευτικού κράτους που μετέχει με αξιώσεις στην διοργάνωση μεγάλων διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, ενός κράτους που μπορεί και θέλει να καταστήσει τις μεγάλες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που του ανατίθενται σε μέσο πολιτικής συμφιλίωσης, ενός κράτους με κοινωνικές και πολιτισμικές ευαισθησίες, κράτους με θέληση για πρόοδο και ευημερία. Ενός κράτους που με την αποδοχή της σύμβασης θα κατατασσόταν στα 14 επίλεκτα του κόσμου που έχουν την ευλογία να διοργανώνεται στο έδαφος τους αγώνας Ράλλυ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Ειλικρινά διερωτώμαι: τι πράγματι οδήγησε την κυβέρνηση στην απόρριψη της πρότασης αυτής;
Είναι δυνατόν να είναι οι εξωφρενικά ανυπόστατοι λόγοι που λέχθηκαν και γράφτηκαν όπως σας τους εξέθεσα πιο πάνω ή μήπως κάτι άλλο; Διερωτώμαι γιατί δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι ένας Υπουργός Οικονομικών δεν είδε ή δεν κατάλαβε την τεράστια διαφορά των €20εκατ. μεταξύ των άμεσων εσόδων και εξόδων ή/και την δυσθεώρητη διαφορά των €110εκατ. μεταξύ των εξόδων και συνολικών εσόδων (άμεσων και έμμεσων). Την απάντηση, ας την δώσει ο καθένας σύμφωνα με την κρίση του.
Κυρίες και Κύριοι, θέλω να κλείσω με κάτι θετικό και ευχάριστο που δείχνει την αταλάντευτη εκτίμηση που τρέφει η FIA στον ΚΣΑ. Έχουμε, κύριοι, την διαβεβαίωση του WRC promoter ότι το υπόλοιπο της τετραετούς σύμβασης εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, μια τριετής δηλαδή σύμβαση για τα έτη 2023-2025.
Ο αγώνας του 2023 θα είναι ένας αγώνας αναβαθμισμένος MERC ή ERC και των ετών 2024 και 2025 αγώνες WRC. Από την νέα κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η τελική απόφαση της έγκρισης της νέας πρότασης και εύχομαι να είναι θετική για το καλό του αθλητισμού και της Κύπρου.