Ράλλυ Safari: Θρίαμβος Toyota και Rovanpera (video)
Η Toyota κυριάρχησε στο Ράλλυ Safari πετυχαίνοντας το 1-2-3-4, με τον Kalle Rovanpera να φτάνει στην 4η φετινή του νίκη, εμπρός από τους Elfyn Evans, Takamoto Katsuta και Sebastien Ogier.
Ονειρική εξέλιξη είχε το Ράλλυ Safari, 6ος γύρος της σεζόν, για την Toyota Gazoo Racing, η οποία πανηγύρισε το 1-2-3-4 έχοντας ως νικητές του Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen.
Στο βάθρο, τους Φινλανδούς πλαισίωσαν οι Elfyn Evans-Scott Martin και Takamoto Katsuta-Aaron Johnston, ενώ οι Sebastien Ogier-Benjamin Veillas οδήγησαν ακόμη ένα υβριδικό Toyota GR Yaris Rally1 στην 4η θέση.
Σε ένα ενδιαφέρον παραλειπόμενο, το ρεπορτάζ από την Κένυα αναφέρει πως ο Sebastien Loeb δήλωσε σε Μέσο της χώρας του, πως επόμενος αγώνας που θα συμμετάσχει είναι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, στις 8-11 Σεπτεμβρίου. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν, για το ελληνικό κοινό!
Ράλλυ Safari: Η ιστορική επιτυχία της Toyota
Η επικράτηση της Toyota στο φετινό Ράλλυ Safari ήρθε απολύτως πειστικά, καθώς τα αυτοκίνητα της ομάδας αντιμετώπισαν ελάχιστα προβλήματα, σε αντίθεση με εκείνα των ανταγωνιστών.
Ενδεικτικά, ενώ σχεδόν όλα τα πληρώματα των Hyundai και M-Sport Ford εγκατέλειψαν και επέστρεψαν υπό καθεστώς SupeRally, εκείνα της ιαπωνικής ομάδας, δυσκολεύτηκαν κυρίως από κλαταρίσματα.
Ο τερματισμός στις θέσεις 1-2-3-4 αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα για την Toyota και εισέρχεται στα highlights της πορείας του Jari-Matti Latvala ως επικεφαλής ομάδας.
Speedzone podcast: Ώρα Silverstone! Οδήγηση χωρίς κράνη και 380 χλμ./ώρα στο AVUS το 1937
2 στα 2 από την Toyota
Καταρχάς, η ιαπωνική μάρκα έκανε το “2 στα 2” στη σύγχρονη εκδοχή του Safari, το οποίο επέστρεψε πέρυσι στο WRC.
Ακόμη, το συγκεκριμένο ήταν το τρίτο 1-2-3-4 στην ιστορία της Toyota και πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά, επί αφρικανικού εδάφους.
Τα δύο προηγούμενα της ιαπωνικής μάρκας, συνέβησαν στο Ράλλυ Safari 1993 (με πληρώματα στις Toyota Celica GT-Four τους Juha Kankkunen-Juha Piironen, Markku Alen-Ilkka Kivimaki, Ian Duncan-Ian Munro και Yahuhiro Iwase-Sudhir Vinayak) και στο Ράλλυ Ακτής Ελεφαντοστού 1986 (πληρώματα στις Toyota Celica Twin Cam Turbo οι Bjorn Waldegard-Fred Gallacher, Lars Erik Torph-Βο Thorszelius, Erwin Weber-Gunter Wanger και Robin Ulyate-Ian Street).
Επιπλέον, αυτό το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από το ασφάλτινο Ράλλυ Βουλγαρίας 2010, όπου είχε πετύχει το 1-2-3-4 η Citroen, με πληρώματα στις C4 WRC τους Sebastien Loeb-Daniel Elena, Dani Sordo-Carlos Del Barrio, Petter Solberg-Chris Patterson και Sebastien Ogier-Julien Ingrassia.
Επιστρέφοντας στο 2022, η χθεσινή εξέλιξη είχε ουσιαστικά ορίσει την πορεία του αγώνα, κατά τη σημερινή καταληκτική ημέρα, που περιλάμβανε 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (Oserian, Narasha, Hell’s Gate), συνολικού μήκους 82,7 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Έχοντας δημιουργήσει διαφορά που μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ασφαλείας, σήμερα οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) ακολούθησαν ρυθμό τερματισμού.
Αυτό βέβαια δεν τους εμπόδισε να αυξήσουν τη διαφορά στα μισά της ημέρας, ενώ ο Latvala που συνήθως αποφεύγει τις οδηγίες, ζήτησε από όλα τα πληρώματα της Toyota να διασφαλίσουν πως θα φτάσουν στη ράμπα.
Το μέγεθος της επιτυχίας ενός τερματισμού στις 4 πρώτες θέσεις του Ράλλυ Safari, αλλά και οι διαφορές που υπήρχαν, δεν άφηναν περιθώρια… παρεκκλίσεων, οπότε άπαντες φρόντισαν να ολοκληρώσουν χωρίς προβλήματα.
Με τη νίκη στο Safari, που είναι η 4η φετινή και 6η στην καριέρα του, ο Rovanpera έκανε σαφές άλμα τίτλου, αφού η βαθμολογική του διαφορά από τον δεύτερο Thierry Neuville, έχει φτάσει στους 65 βαθμούς.
Αντίστοιχα, η Toyota προηγείται με 62 βαθμούς της Hyundai, στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.
“Αισθάνομαι εξαιρετικά!”, δήλωσε ο Kalle Rovanpera. “Πρέπει να πω, ότι αυτός ήταν ο σκληρότερος αγώνας που έχω κάνει και για να είμαι ειλικρινής, πρέπει να ευχαριστήσουμε την ομάδα.
“Να έχουμε τέσσερα αυτοκίνητα έτσι στον τερματισμό χωρίς προβλήματα – πρόκειται φανερά για το πιο δυνατό και ταχύτερο αυτοκίνητο. Η ομάδα έκανε φανταστική δουλειά”.
Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1), που πέτυχαν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα για δεύτερη φορά φέτος, μετά από την Πορτογαλία.
Σταθερός και χωρίς να κάνει λάθη, ο Ουαλός διατήρησε έναν ρυθμό αποφυγής προβλημάτων σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Μπορεί να μην κατάφερε να ανταγωνιστεί τον Φινλανδό teammate του, όμως πρόσθεσε στο ενεργητικό του ένα θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να λειτουργήσει ως ένεση ηθικού για τη συνέχεια.
“Νομίζω ότι σήμερα ήταν ξεκάθαρο το τι συνέβαινε, αλλά το Σάββατο δεν ήμασταν αρκετά κοντά σε μερικά πράγματα”, ανέφερε ο Elfyn Evans. “Ήταν ένα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο και αυτός ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην ομάδα για να είμαι ειλικρινής.
“Τους βγάζω το καπέλο – οι υπόλοιποι δυσκολεύτηκαν και εμείς τα καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”.
Το βάθρο που έχασαν οριακά στην Πορτογαλία, ήρθε για τους Takamoto Katsuta-Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1) στην Κένυα.
Το πλήρωμα της Toyota Gazoo Racing Next Generation καρδιοχτύπησε στο μέσον της ημέρας, όταν διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού από τον κινητήρα του αυτοκινήτου.
Ευτυχώς για τον Ιάπωνα, στο πρόγραμμα υπήρχε ενδιάμεσο σέρβις, οπότε η ζημιά επισκευάστηκε και ο Katsuta ανέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο βάθρου του Ράλλυ Safari.
Αυτό το αποτέλεσμα, ήταν ο πρώτος τερματισμός στο βάθρο για τον Ιρλανδό συνοδηγό του “Taka”, Aaron Johnston, αφού πέρυσι ο 29χρονος οδηγός είχε παραπλεύρως τον Dan Barritt.
Ο Takamoto Katsuta πρόσθεσε: “Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα. Όλοι έκαναν καταπληκτική δουλειά μετά από την Πορτογαλία και τη Σαρδηνία, ώστε να εξελίξουν ένα τόσο δυνατό αυτοκίνητο
“Ήταν ένα πολύ σκληρό Σαββατοκύριακο. Εντάξει, είχαμε θέματα, αλλά το αυτοκίνητο ήταν δυνατό. Αυτό είναι το πρώτο βάθρο του Aaron και ήταν πολύ υποστηρικτικός”.
Το τέλειο αποτέλεσμα της Toyota, διαμόρφωσαν οι Sebastien Ogier-Benjamin Veillas (Toyota GR Yaris Rally1).
Στην πραγματικότητα, ο αγώνας των Γάλλων οριοθετήθηκε στην τελευταία ειδική διαδρομή της πρώτης ημέρας, όταν έχασαν δύο λεπτά αλλάζοντας ένα κλαταρισμένο ελαστικό, ενώ προηγούνταν.
Σε εκείνο το σημείο υποχώρησαν στην 6η θέση, με τον Ogier να χάνει σημαντικό μέρος από το κίνητρό του.
Χθες, ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής κέρδισε δύο θέσεις έπειτα από προβλήματα των πληρωμάτων της Hyundai, διαμορφώνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της Toyota στη σύγχρονη ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ.
Στον τερματισμό, ο Ogier συνεχάρη την ομάδα του, αναφέροντας πως “δημιούργησε ένα τόσο ισχυρό αυτοκίνητο στο πιο σκληρό τριήμερο της σεζόν”.
Στην 5η θέση της κατάταξης, ολοκλήρωσε το πρώτο πλήρωμα που δεν οδηγούσε Toyota GR Yaris Rally1.
Ο λόγος για τους Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1), οι οποίοι επέστρεψαν έπειτα από τη χθεσινή εγκατάλειψη στην τελευταία ειδική διαδρομή λόγω εξόδου, ενώ νωρίτερα είχαν αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων.
Προφανώς, το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί τον Βέλγο και την ομάδα του, ο οποίος εμφανίστηκε απογοητευμένος στον τερματισμό, παρά τον ταχύτερο χρόνο και τους 5 βαθμούς στην Power Stage.
Μακάρι, οι επόμενοι αγώνες να βοηθήσουν ώστε η Hyundai να διεκδικήσει νίκες, αφού ο έντονος συναγωνισμός είναι αυτό που επιθυμούν όλοι οι φίλοι του σπορ.
Το ίδιο ισχύει και για την M-Sport Ford, κορυφαίο πλήρωμα της οποίας αναδείχθηκαν οι Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1), που τερμάτισαν στην 6η θέση.
Όπως συνέβη και με τους Neuville-Wydaeghe, οι Breen-Nagle επέστρεψαν υπό καθεστώς SupeRally, μετά από την εγκατάλειψη της πρώτης ημέρας λόγω ζημιάς στο σύστημα διεύθυνσης.
Σήμερα τα προβλήματα δεν έλειψαν, με τον Breen να κινείται αργά στις ειδικές διαδρομές, αναφέροντας πως δε μπορούσε να καταλάβει το λόγο και προσθέτοντας πως ένιωθε ότι είχε κλατάρισμα, χωρίς αυτό να συμβαίνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Hyundai, η M-Sport Ford θα θέλει να ξεχάσει το Ράλλυ Safari, όπου σχεδόν όλα της τα πληρώματα τερμάτισαν κάνοντας χρήση του SupeRally και να είναι ανταγωνιστική στους επόμενους αγώνες.
Γράφουμε “σχεδόν”, γιατί το μοναδικό πλήρωμα με Ford Puma Rally1, που έφτασε στον τερματισμό καλύπτοντας όλα τα αγωνιστικά χιλιόμετρα, ήταν οι δικοί μας Ιορδάνης Σερδερίδης-Frederic Miclotte, που ολοκλήρωσαν στην 7η θέση, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση του οδηγού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
Στην παρθενική του εμφάνιση με το υβριδικό αγωνιστικό σε ράλλυ του θεσμού, όντας και ο πρώτος ιδιώτης που κάνει κάτι τέτοιο, ο συμπατριώτης μας ήταν πολύ ευδιάθετος, διασκεδάζοντας κάθε δευτερόλεπτο της πρόκλησης, που συνεπάγεται η συμμετοχή στο Ράλλυ Safari, ακόμη και το πρόβλημα με το σύστημα διεύθυνσης πριν από την Power Stage.
Επόμενος αγώνας των Σερδερίδη-Miclotte με το Ford Puma Rally1, θα είναι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.
“Η τελευταία ειδική διαδρομή ήταν πολύ δύσκολη με όλα τα αυλάκια”, σχολίασε πανευτυχής ο Ιορδάνης Σερδερίδης. “Ευχαριστώ την ομάδα και τον συνοδηγό μου. Ο τερματισμός στην 7η θέση είναι μια πραγματική έκπληξη.
“Ούτε στα όνειρά μου δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, με τον Sebastien Loeb να βρίσκεται πίσω μου. Το αφιερώνω και στον πατέρα μου”.
Στην 8η θέση, έχοντας κάνει χρήση SupeRally μετά από την εγκατάλειψη της πρώτης ημέρας από πρόβλημα στον κινητήρα του Ford Puma Rally1, τερμάτισαν οι Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche.
Το γαλλικό πλήρωμα σημείωσε 2 ταχύτερους χρόνους σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου χρόνου της Power Stage. Ως ένα βαθμό, αυτό συνέβη αφού όσοι βρίσκονταν πιο ψηλά στην κατάταξη δεν ήθελαν να ρισκάρουν, όμως σε κάθε περίπτωση, η ικανότητα και η ταχύτητα του Loeb δεν αμφισβητούνται.
Από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος επιβεβαίωσε την πρόθεση συμμετοχής στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, η επόμενη παρουσία του στο φετινό WRC, εκτοξεύει το ενδιαφέρον για όλους εμάς.
Στην 9η θέση, έχοντας πραγματοποιήσει έναν άψογο αγώνα και αντιμετωπίζοντας ελάχιστα προβλήματα, τερμάτισαν οι Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (Skoda Fabia Rally2), οι οποίοι επικράτησαν και στο WRC 2, για αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.
Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπληρώνουν μετά κόπων και βασάνων, οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1).
Το πλήρωμα της Hyundai ξεκίνησε την ημέρα από την 6η θέση, με τον 20χρονο οδηγό να τονίζει πως το μόνο που ήθελε, ήταν να φτάσει στον τερματισμό.
Δυστυχώς για εκείνους, σε ένα πέρασμα από σημείο με άμμο φες φες στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας, αυτή εισήλθε στον κινητήρα και το Hyundai i20 N Rally1 κόλλησε.
Αυτό επέφερε ακύρωση της διαδρομής για τα επόμενα πληρώματα και κόστισε περίπου 14 λεπτά στους Solberg-Edmondson.
Στο δεύτερο πέρασμα από το ίδιο σημείο, το αυτοκίνητο δεν κόλλησε ωστόσο ο κινητήρας αντιμετώπισε ξανά πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι Solberg-Edmondson να πραγματοποιήσουν δύο τελευταίες ειδικές σε “road mode”, χάνοντας περίπου 10 λεπτά αλλά φτάνοντας στον πολυπόθητο στόχο, που ήταν ο τερματισμός.
Από πληρώματα που είχαν εγκαταλείψει χθες, σήμερα επέστρεψαν ακόμη οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1), Adrien Fourmaux-Alexandre Coria (Ford Puma Rally1) και Gus Greensmith-Jonas Andersson (Ford Puma Rally1).
Οι Εσθονοί σημείωσαν έναν ταχύτερο χρόνο πριν εγκαταλείψουν ξανά, με πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης και συγκεκριμένα, στο υδραυλικό τιμόνι.
Τα πληρώματα της M-Sport Ford, που χθες συμμετείχαν στην επισκευή των αυτοκινήτων τους κατόπιν εντολής του Malcolm Wilson, επέστρεψαν σήμερα για να αυξήσουν την αγωνιστική τους εμπειρία στο Ράλλυ Safari.
Για τη συνέχεια, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ επανέρχεται στην Ευρώπη. Επόμενος αγώνας της σεζόν, θα είναι το ταχύτατο χωμάτινο Ράλλυ Εσθονίας στις 14-17 Ιουλίου.
Το πανόραμα του Ράλλυ Safari
WRC 2022, 6ος γύρος
23-26 Ιουνίου
Ειδικές Διαδρομές: 19
Μήκος: 362, 62 χλμ.
Τελική Κατάταξη – Top 10
Ταχύτεροι χρόνοι Ε.Δ.: Rovanpera 5, Ogier 4, Neuville 3, Loeb-Evans 2, Fourmaux-Tanak 1
Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1-3 Ogier, 4 Evans, 5-6 Ogier, 7-19 Rovanpera
Power Stage: 1. Neuville-Wydaeghe (5 βαθμοί), 2. Loeb-Galmiche (4 βαθμοί), 3. Ogier-Veillas (3 βαθμοί), 4. Greensmith-Andersson (2 βαθμοί), 5. Fourmaux-Coria (1 βαθμός)
Βαθμολογία (μετά από 6 αγώνες):
Οδηγοί: 1. Rovanpera 145, 2. Neuville 80, 3. Tanak-Katsuta 62, 5. Breen 60, 6. Evans 57
Κατασκευαστές: 1. Toyota 246, 2. Hyundai 184, 3. M-Sport Ford 144, 4. Toyota Next Generation 68
Αναλυτικά αποτελέσματα του Ράλλυ Safari και βαθμολογίες, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC
Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Kajetan Kajetanowicz
Παρακολουθήστε highlights από τις πρωινές ειδικές διαδρομές της τρίτης ημέρας
Speedzone podcast: Ώρα Silverstone! Οδήγηση χωρίς κράνη και 380 χλμ./ώρα στο AVUS το 1937
SPEEDZONE PODCAST (ep 6): Ενα ανθρώπινο σώμα στη μέση της πίστας και ιστορίες από τον Καναδά!