Ράλλυ Safari Preview: Η απόλυτη πρόκληση (videos)
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μεταφέρεται στην Αφρική για το θρυλικό Ράλλυ Safari, με την παρουσία των δύο Sebastien να προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον στον αγώνα - Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα τηλεοπτικών μεταδόσεων.
Η Κένυα ήταν ανέκαθεν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ και το ταξίδι στην Αφρική, αποτελούσε highlight της σεζόν για ομάδες, πληρώματα και θεατές.
Ιδρυτικό “μέλος” του θεσμού, το Ράλλυ Safari, που θα αποτελέσει τον 6ο γύρο της φετινής σεζόν στις 23-26 Ιουνίου, είχε ήδη καθιερωθεί στις συνειδήσεις κάθε εμπλεκόμενου με το σπορ ως η απόλυτη περιπέτεια αντοχής (διαβάστε το αφιέρωμα στην ιστορία του αγώνα), διευρύνοντας διαρκώς το μύθο του από το 1973 έως το 2002.
Οι ανοιχτές στην κυκλοφορία διαδρομές, τα ειδικά διαμορφωμένα αγωνιστικά και βέβαια η μοναδική χλωρίδα και πανίδα της Αφρικής, έδιναν ξεχωριστό χρώμα όχι απλά στο Ράλλυ Safari, αλλά σε ολόκληρο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ο τερματισμός και η νίκη στον αφρικανικό αγώνα, αντιμετωπιζόταν ως “Ιερό Δισκοπότηρο” για τους Κατασκευαστές, οι οποίοι προετοιμάζονταν επί σειρά μηνών, για το περιβόητο καλοκαιρινό ραντεβού.
Από το 2003, το Ράλλυ Safari τέθηκε εκτός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, όμως επέστρεψε πέρυσι και η επιτυχία του, πιστοποίησε πόσο πολύ είχε λείψει από τον θεσμό.
Σε επίπεδο συμμετοχών, οι Sebastien Loeb και Sebastien Ogier θα συναντηθούν για τρίτη φορά με τα Ford Puma Rally1 και Toyota GR Yaris Rally1, ενώ ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με Ford Puma Rally1, θα κάνει και ο συμπατριώτης μας, Ιορδάνης Σερδερίδης.
Ράλλυ Safari 2022: Ο αγώνας
Οι εποχές έχουν αλλάξει οπότε, είτε μας αρέσει είτε όχι, ακόμη και το Ράλλυ Safari δε μπορούσε να μείνει αμετάβλητο, διατηρώντας αυτούσια όλα τα στοιχεία του παρελθόντος.
Τα αγωνιστικά δε διαθέτουν πια τόσες μετατροπές, ενώ οι ειδικές διαδρομές μήκους 150-200 χλμ. έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Video για την ιστορία του Ράλλυ Safari
Ακόμη και έτσι, η περσινή επιστροφή, κατέδειξε πως ο χαρακτήρας του Ράλλυ Safari δεν έχει αλλοιωθεί, αφού οι μοναδικές εικόνες και η απρόβλεπτη εξέλιξη, υπήρξαν ξανά βασικά στοιχεία του αγώνα.
Φέτος, η λέξη “απρόβλεπτο” θα παραμείνει στο λεξιλόγιό μας, αφού τη θέση του καυτού ήλιου μπορεί άμεσα να πάρει η βροχή, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό.
Παράλληλα, ο φετινός αγώνας θα είναι το πιο σκληρό τεστ αντοχής των νέων, υβριδικών αυτοκινήτων Rally1, σε συνδυασμό μάλιστα με τα ελαστικά της Pirelli.
Καθώς η βέλτιστη πρόσφυση στην αμμώδη επιφάνεια θα είναι το βασικό ζητούμενο, η μαλακή γόμα θα είναι η βασική επιλογή, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα χρήσης σκληρής γόμας, για μεγαλύτερη αντοχή.
Συνολικά, τα πληρώματα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως 32 ελαστικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο shakedown, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε 28 ελαστικά μαλακής (KX SA) και 8 ελαστικά σκληρής γόμας (KX HA).
Ακόμη μια λέξη που θα χρησιμοποιηθεί πολύ είναι η “υπομονή“, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους περσινούς νικητές, Ogier-Ingrassia με Toyota Yaris WRC, που έχασαν πάνω από δύο λεπτά λόγω σπασμένου αμορτισέρ, όμως δεν πανικοβλήθηκαν και εντέλει ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Η περσινή επιστροφή στο WRC, που κατά γενική ομολογία είχε θετικό πρόσημο, αποτέλεσε τη βάση και για τη φετινή δομή του Ράλλυ Safari.
Ιστορικές στιγμές του Ράλλυ Safari
Όπως και πέρυσι, το επίκεντρο του αγώνα θα βρίσκεται στη λίμνη Naivasha, περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της Κένυας, Nairobi, όμως σχεδόν το 1/3 των ειδικών διαδρομών είναι διαφοροποιημένο σε σύγκριση με πέρυσι.
Πριν από την εκκίνηση, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί shakedown στην ειδική διαδρομή Loldia, μήκους 5,4 χλμ., το οποίο ξεκινά στις 10:01 (η ώρα Κένυας είναι ίδια με την ώρα Ελλάδος).
Η παραδοσιακή εκκίνηση θα δοθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιουνίου στο Nairobi και λίγο αργότερα, στις 14:08, θα διεξαχθεί η υπερειδική Kasarani μήκους 4,84 χλμ., όπου τα αυτοκίνητα θα αγωνίζονται ανά δυάδες σε χωμάτινο οδόστρωμα.
Η πρώτη ημέρα του Ράλλυ Safari θα συνεχιστεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου με 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (Loldia, Geothermal, Kedong), έχοντας συνολικό μήκος 129,04 χλμ.
Θυμηθείτε όσα έγιναν στον περσινό αγώνα
Το Σάββατο 25 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα, αφού περιλαμβάνει 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (Soysambu, Elmenteita, Sleeping Warrior), συνολικού μήκους 150,88 χλμ.
Η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 26 Ιουνίου με ακόμη 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (Oserian, Narasha, Hell’s Gate) μήκους 82,7 χλμ.
Συνολικά, το Ράλλυ Safari 2022 αποτελείται από 19 ειδικές διαδρομές, με συνολικό μήκος 363,44 χλμ.
Οι πρωταγωνιστές του Ράλλυ Safari 2022
Το Ράλλυ Safari 2022 συγκέντρωσε μόλις 33 συμμετοχές, όμως ο αριθμός των αυτοκινήτων Rally1 (12) ισοφαρίζει τον υψηλότερο που είχαμε δει ως τώρα, στην Πορτογαλία.
Μεταξύ των εργοστασιακών πληρωμάτων θα δοθεί η μάχη για τη νίκη, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον θα έχει για τους Έλληνες, η συμμετοχή των Ιορδάνη Σερδερίδη-Fred Miclotte με Ford Puma Rally1.
Toyota Gazoo Racing WRT
Όπως συνέβη και το 2021, όταν πανηγύρισε το 1-2, η ομάδα του Jari-Matti Latvala ταξιδεύει στην Κένυα έχοντας την πρωτοπορία και στις δύο βαθμολογίες.
Οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen θα κληθούν να ανοίγουν τον δρόμο κατά την πρώτη ημέρα, έχοντας ως επιπλέον δυσκολία τη διαχείριση του φες φες, δηλαδή της χοντρής άμμου που τους οδήγησε σε εγκατάλειψη πέρυσι.
Ο νικητής του περσινού Safari, Sebastien Ogier, θα πραγματοποιήσει την τρίτη του φετινή εμφάνιση με συνοδηγό τον Benjamin Veillas, θέλοντας να επαναλάβει την περσινή επιτυχία ή τουλάχιστον, έναν τερματισμό στο βάθρο, επωφελούμενος και από την καλή σειρά εκκίνησης (9η διέλευση) κατά την πρώτη ημέρα.
Το τρίτο αυτοκίνητο της “πρώτης ομάδας” μοιράζονται οι Elfyn Evans-Scott Martin, οι οποίοι μετά από το άσχημο ξεκίνημα, που τους έριξε πίσω στη βαθμολογία, θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις στο δεύτερο μισό της σεζόν.
Ακόμη ένα Toyota GR Yaris Rally1 θα μοιραστούν οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston, που συμμετέχουν υπό το μπάνερ της “δεύτερης ομάδας” Toyota Gazoo Racing Next Generation.
Ο Ιάπωνας επιστρέφει στον αγώνα όπου κατέκτησε το μοναδικό του βάθρο, πέρυσι, ωστόσο όπως δήλωσε δεν θεωρεί πολύ πιθανό να επαναλάβει τέτοιο αποτέλεσμα, φέτος.
Hyundai Shell Mobis WRT
Μετά από τη νίκη των Ott Tanak-Martin Jarveoja και το διπλό βάθρο στη Σαρδηνία, η Hyundai ταξιδεύει στην Αφρική με αναπτερωμένο ηθικό.
Πέρυσι, τόσο οι Εσθονοί όσο και οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe πρωταγωνιστούσαν, με τους Βέλγους να χάνουν τη νίκη όταν εγκατέλειψαν από σπασμένη ανάρτηση, ενώ βρίσκονταν στην κορυφή.
Τα δύο “μόνιμα” πληρώματα της Hyundai Motorsport θα προσπαθήσουν για το καλύτερο, ώστε να διπλασιάσουν τις θετικές εμφανίσεις και γιατί όχι, να πετύχουν ακόμη μια νίκη για τους Κορεάτες.
Στοιχεία όπως ταχύτητα και εμπειρία δε λείπουν από τους Tanak και Neuville, οπότε εφόσον αποφύγουν τα προβλήματα, αναμένονται μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Ταυτόχρονα, στο τρίτο Hyundai i20 N Rally1 θα επανέλθουν έπειτα από δύο αγώνες, οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson, αφού σκοπός της ομάδας είναι η αύξηση των αγωνιστικών χιλιομέτρων και της εμπειρίας που αυτά συνεπάγονται, για τον νεαρό Σουηδό.
M-Sport Ford WRT
Για δεύτερη φορά φέτος, έπειτα από το Ράλλυ Πορτογαλίας, η M-Sport Ford θα συμμετάσχει σε αγώνα του WRC με 5 υβριδικά Puma Rally1.
Η μεγάλη είδηση αφορά στους Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche, οι οποίοι θα αγωνιστούν για τρίτη φορά φέτος.
Έχοντας λάβει μέρος στο Safari το 2002 και καθώς διαθέτει αδιαμφισβήτητη εμπειρία και ικανότητα, οι οποίες έχουν αυξηθεί περαιτέρω χάρη στη συμμετοχή σε αγώνες rally-raid, o Loeb μπορεί για ακόμη μια φορά να πρωταγωνιστήσει, προσφέροντας παράλληλα βαθμούς Κατασκευαστών στην M-Sport.
Από εκεί και έπειτα, βαθμούς στην ομάδα τους θα προσφέρουν οι Craig Breen-Paul Nagle και Adrien Fourmaux-Alexandre Coria, στον αγώνα όπου ο νεαρός Γάλλος πέτυχε πέρυσι τον μοναδικό ταχύτερο χρόνο της καριέρας του σε ειδική διαδρομή.
Οι Gus Greensmith-Jonas Andersson θα είναι απαλλαγμένοι από το επιπλέον άγχος των βαθμών στους Κατασκευαστές.
Το 5ο Ford Puma Rally1 θα μοιραστούν οι δικοί μας Ιορδάνης Σερδερίδης-Fred Miclotte, στην πρώτη τους εμφάνιση με το εν λόγω αυτοκίνητο σε αγώνα του WRC, έχοντας ως στόχο την συγκομιδή όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειριών.
Το Ράλλυ Safari δε βρίσκεται στο πρόγραμμα των Pierre Louis Loubet-Vincent Landais, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στον 7ο αγώνα της σεζόν, το Ράλλυ Εσθονίας στις 14-17 Ιουλίου.
WRC 2 και WRC 3 στο Ράλλυ Safari 2022
Το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται το ταξίδι στην Αφρική, αλλά και ο σκληρός αγώνας στην Κένυα, προμήνυαν μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων στα υποστηρικτικά πρωταθλήματα του WRC, όπως έγινε και πέρυσι.
Στο WRC 2, για αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, συμμετέχουν 9 πληρώματα, αριθμός πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο των ευρωπαϊκών αγώνων.
Ως λογικό φαβορί, αν και θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στο Safari, φαντάζουν οι Πολωνοί Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (Skoda Fabia Rally2 evo), κυριότεροι διεθνείς αντίπαλοι των οποίων είναι οι Τσέχοι Martin Prokop-Zdenek Jurka (Ford Fiesta Rally2 MkII) και οι Αμερικανοί Sean Johnston-Alex Kihurani (Citroen C3 Rally2).
Σημαντική εμπειρία από αγώνες WRC διαθέτει ο 3 φορές Πρωταθλητής Ασίας-Ειρηνικού, Ινδός Gaurav Gill, που θα μοιραστεί ένα Skoda Fabia R5 με τον Βραζιλιάνο Gabriel Morales.
Από τοπικούς συνδυασμούς, ξεχωρίζει η παρουσία των Karan Patel-Tauseef Khan (Ford Fiesta R5), καθώς και η συμμετοχή του Pierro Canobbio, με συνοδηγό σε ένα Hyundai i20 R5 την πολύπειρη και μεταξύ άλλων, νικήτρια συνοδηγό στο Ράλλυ Ακρόπολις 1982, Fabrizia Pons.
Στο WRC 3, για αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally3, θα ενταχθούν 5 πληρώματα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι συμμετέχοντες στο Junior WRC, McRae Kimathi-Mwangi Kioni και ο Παραγουανός Diego Dominguez, με συνοδηγό τον Ισπανό Rogelio Penate, αμφότεροι με Ford Fiesta Rally3.
Preview του Ράλλυ Safari 2022
Ράλλυ Safari 2022 – Με μια ματιά
WRC 2022, 6ος γύρος, 23-26 Ιουνίου
Επιφάνεια: Χώμα
Ημέρες: 3
Ειδικές Διαδρομές: 19
Συνολικό μήκος: 363,44 χλμ.
Συμμετοχές: 33
Πολυνίκης (WRC): Sekhar Mehta (5)
Αποτελέσματα 2021
1.Ogier-Ingrassia (Toyota Yaris WRC)
2.Katsuta-Barritt (Toyota Yaris WRC)
3.Tanak-Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)
Βαθμολογία (μετά από 5 αγώνες):
Οδηγοί: 1. Rovanpera 120, 2. Neuville 65, 3. Tanak 62, 4. Breen 52, 5. Katsuta 47, 6. Evans 39, 7. Sordo 34, 8. Loeb 27, 9. Greensmith 26, 10. Ogier 19
Κατασκευαστές: 1. Toyota 200, 2. Hyundai 161, 3. M-Sport Ford 120, 4. Toyota Next Generation 53
Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.
Ωράριο, live αποτελέσματα, εξέλιξη, βαθμολογίες και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.
Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τις συμμετοχές του Ράλλυ Safari
Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Kajetan Kajetanowicz
Αναμνήσεις από το περσινό Ράλλυ Safari