Συμβουλές για το πως να παρατείνετε τη ζωή του αυτοκινήτου σας

Η διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου μας δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα κατασκευής του αλλά και με τη σωστή συντήρηση που εμείς κάνουμε.

Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σας είναι το κλειδί για να το διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κρατήσετε ψηλά το επίπεδο ασφάλειας που αυτό φτιάχτηκε για να παρέχει και να μείνετε μακριά από ατυχήματα. Πιο κάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε όλα τα πιο πάνω και να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του αυτοκινήτου σας.

Έλεγχος ελαστικών

Το να διατηρείτε την σωστή πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την φθορά τους και να καλύψετε περισσότερα χιλιόμετρα πριν από τον επόμενο ανεφοδιασμό. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών περιλαμβάνει την εύρεση της συνιστάμενης πίεσης και το φούσκωμα ή το ξεφούσκωμα που μπορεί να χρειάζονται τα ελαστικά σας.

Έλεγχος λαδιού

Ο τακτικός έλεγχος και η αλλαγή του λαδιού του αυτοκινήτου σας είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση του κινητήρα του σε κατάσταση λειτουργίας. Ελέγξτε το λάδι σας κάθε μήνα και αλλάξτε το προτού περάσουν τα χιλιόμετρα που έχετε σημειώσει, σύμφωνα με τις οδηγίες του εγχειριδίου του αυτοκινήτου.

Έλεγχος υγρών

Υπάρχουν πολλά υγρά που πρέπει να διατηρούνται στα κατάλληλα επίπεδα για να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον κινητήρα του αυτοκίνητου σας σε καλή κατάσταση: Λάδι κινητήρα, ψυκτικό, υγρό υδραυλικού τιμονιού, υγρό φρένων και υγρό συστήματος μετάδοσης. Οποιαδήποτε διαρροή των πιο πάνω υγρών μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μια επίσκεψη στο συνεργείο.  

Δοκιμή στα φώτα πορείας

Ένας ελαφρά σπασμένος ή καμένος λαμπτήρας αποτελεί κίνδυνο και ποτέ δεν πρέπει να αμελούνται τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια εσάς και των γύρω σας. Εάν ο λαμπτήρας είναι σβηστός, πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας σε έναν ειδικό ηλεκτρολόγο για να διαπιστώσετε εάν είναι ο λαμπτήρας ή η ασφάλεια που χρειάζεται αντικατάσταση. Οι προβολείς είναι τα βασικά φώτα ασφαλείας στο αυτοκίνητό σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να λάβετε μερικά επιπλέον βήματα για να διατηρήσετε τη φωτεινότητα τους, όπως το να καθαρίζετε τα εξωτερικά φωτιστικά σώματα.

Αντικατάσταση υαλοκαθαριστήρων

Εάν οι υαλοκαθαριστήρες σας δεν λειτουργούν όπως παλιά (γδέρνουν το τζάμι ή κάνουν θορύβους), τότε μην αφήσετε το πρόβλημα να καθυστερήσει. Οι κατεστραμμένες ή φθαρμένες λεπίδες μπορούν να μειώσουν την ορατότητα κατά τη διάρκεια έντονης βροχής. Το να γνωρίζετε πώς να επιθεωρείτε τακτικά τις λεπίδες των υαλοκαθαριστήρων είναι άλλος ένας τρόπος για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας ασφαλές.

Έλεγχος του φίλτρου αέρα

Ένα βρώμικο φίλτρο αέρα μπορεί να επιτρέψει να εισχωρήσει ακαθαρσία και άλλα βλαβερά σωματίδια στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας και να μειώσει την απόδοσή του. Ελέγχετε το φίλτρο αέρα μία φορά το χρόνο και φροντίζεται να το αλλάζετε όποτε σας συμβουλέψει ο μηχανικός σας.

Τεχνικοί έλεγχοι

Ορισμένες συνήθεις εργασίες φροντίδας αυτοκινήτου μπορούν να γίνουν από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, άλλες όμως απαιτούν εκπαιδευμένους τεχνικούς. Εάν για παράδειγμα ανάψει η λυχνία ελέγχου του κινητήρα επισκεφτείτε κάποιο συνεργείο όπου μπορούν να διαγνωστεί το πρόβλημα μέσω της θύρας διαγνωστικών επί του οχήματος. Ένα εξειδικευμένο συνεργείο επισκευής θα είναι επίσης σε θέση να επιθεωρήσει και να αντικαταστήσει άλλα βασικά εξαρτήματα όπως τον εναλλάκτη και τα ρουλεμάν των τροχών.

Έλεγχος στα φρένα

Τα τακάκια των φρένων του αυτοκινήτου σας απαιτούν επίσης τακτική επιθεώρηση. Κατά την οδήγηση, εντοπίστε τυχόν θορύβους στα φρένα και δώστε προσοχή στο αν τρέμει ή δονείται το πεντάλ του φρένου.