Ράλλυ Πορτογαλίας Debrief: Πρώτα συμπεράσματα και προβλήματα (videos)
Στο Ράλλυ Πορτογαλίας αναδείχθηκαν η ανωτερότητα του συνδυασμού Toyota-Rovanpera, καθώς και ένα κρίσιμο πρόβλημα αυξημένης θερμοκρασίας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων.
Πέραν της ιστορικής σημασίας του, η οποία ήταν βασικός παράγοντας για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων εορτασμού των 50 ετών του WRC, το φετινό Ράλλυ Πορτογαλίας -αγώνας όπου παραδοσιακά αξιολογείται η δυναμική των ομάδων- είχε επιπλέον βαρύτητα, αφού αποτελούσε την πρεμιέρα των υβριδικών αυτοκινήτων Rally1 σε χωμάτινη επιφάνεια.
Αν και οι πρώτοι αγώνες της σεζόν σε Μόντε Κάρλο, Σουηδία και Κροατία, είχαν δώσει ορισμένα συμπεράσματα, κανείς δε μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποια θα ήταν αυτή, στις χωμάτινες πορτογαλικές ειδικές διαδρομές.
Σημαντικό ρόλο στην αβεβαιότητα, έπαιξε ο μειωμένος αριθμός χιλιομέτρων εξέλιξης που είχαν πραγματοποιήσει, για διαφορετικούς λόγους, οι ομάδες πριν από την Πορτογαλία.
Η μεν Toyota, δεν είχε κάνει καθόλου δοκιμές στη Φινλανδία, όπου βρίσκεται η μόνιμη βάση για αυτή τη διαδικασία -και κατά συνέπεια μπορούν να γίνουν όσα χιλιόμετρα επιθυμεί μια ομάδα,- αφού το χιόνι έλιωσε αργά.
Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και για την Hyundai, που επίσης έχει ορίσει ως επίκεντρο δοκιμών τη Φινλανδία, ενώ είναι γνωστό πως η προετοιμασία της ενόψει της φετινής σεζόν, ξεκίνησε αρκετά αργότερα από των υπολοίπων.
Ταυτόχρονα, ερωτηματικό αποτελούσε η M-Sport Ford, αφού το Puma Rally1 είχε εν συμπληρώσει τα περισσότερα χιλιόμετρα, αλλά οι πραγματικές του δυνατότητες έχουν φανερωθεί στην πράξη, μόνο με οδηγό τον Sebastien Loeb.
Ράλλυ Πορτογαλίας Debrief: Aπογοήτευση για τους Seb
Πριν από την εκκίνηση του 4ου γύρου της σεζόν, που ως είθισται συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες θεατών, το ενδιαφέρον μονοπωλούσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια ιστορίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ με την παρουσία θρύλων του σπορ όπως οι Walter Rorhl, Ari Vatanen, Carlos Sainz, Marcus Gronholm, Miki Biasion ή Petter Solberg.
Δείτε video από το shakedown
Ακόμη, προφανώς δέσποζε η παρουσία των δύο Seb, Loeb και Ogier, οι οποίοι μάλιστα ταξίδεψαν στην Πορτογαλία με… φόρμες, ώστε να αγωνιστούν για δεύτερη φορά φέτος με τις M-Sport Ford και Toyota αντίστοιχα.
Η επανάληψη της μονομαχίας του Μόντε Κάρλο δεν ήρθε ποτέ, αφού οι δύο πολυπρωταθλητές είχαν αμφότεροι απογοητευτικό αγώνα, έκαστος εγκαταλείποντας δις.
Ο μεν Loeb, με συνοδηγό στο Ford Puma Rally1 την Isabelle Galmiche, πρόλαβε να κάνει εντύπωση κατά την πρώτη ημέρα, όταν βρέθηκε προσωρινά επικεφαλής μετά από το πρώτο loop.
Αμέσως μετά όμως, ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής έκανε το πιο “χαζό” λάθος της καριέρας του, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, όταν στην πρώτη στροφή της 5ης ειδικής διαδρομής υποτίμησε (;) τη μειωμένη πρόσφυση της σκληρής γόμας ελαστικών στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε χαμηλό τοιχίο, σπάζοντας το σύστημα ανάρτησης πίσω δεξιά.
Την επόμενη ημέρα οι Loeb-Galmiche επέστρεψαν, όμως τέθηκαν ξανά εκτός με πρόβλημα στον κινητήρα. Μάλιστα, η M-Sport προτίμησε να αποσύρει τη συμμετοχή, ώστε να προβεί σε αντικατάσταση μετάδοσης ή κινητήρα, ενόψει Σαρδηνίας, όπου το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί πιθανώς από τον Gus Greensmith.
Onboard με τους Sebastien Loeb και Isabelle Galmiche
Ακόμη και έτσι πάντως, ο Loeb ήταν ο μοναδικός οδηγός της M-Sport που κινήθηκε σε ρυθμούς κορυφής, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους Malcolm Wilson και Richard Millener, αναφορικά με την απόδοση των υπόλοιπων οδηγών της ομάδας.
Ανάλογη ήταν η εξέλιξη και για τους Sebastien Ogier-Benjamin Veillas. Ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν βολεύτηκε στο Toyota GR Yaris Rally1 κατά το πρώτο loop, παρά την καλή σειρά εκκίνησης (8ος) .
Στη συνέχεια έδειξε να βρίσκει ρυθμό, κερδίζοντας μια ειδική διαδρομή, όμως δύο κλαταρίσματα ενώ είχε μία ρεζέρβα, έβαλαν τέλος στον αγώνα του.
Οι Γάλλοι επέστρεψαν το Σάββατο, όμως μια ένδειξη δυσλειτουργίας του υβριδικού συστήματος απέσπασε την προσοχή του Ogier, ο οποίος είχε μικρής έκτασης έξοδο, που επέφερε λίγο αργότερα εκ νέου εγκατάλειψη.
Όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο 38χρονος Seb δε σταματά να επικρίνει την Pirelli, τονίζοντας στον τερματισμό ότι για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα, δεν κατάφερε να διακριθεί εξαιτίας των ελαστικών.
Video από τις πρώτες ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Πορτογαλίας
Προφανώς ο λόγος ενός πολυπρωταθλητή έχει αυξημένη βαρύτητα, ωστόσο η επιλογή να ξεκινήσει, όπως σχεδόν όλοι οι οδηγοί με μία ρεζέρβα το πιο δύσκολο loop ειδικών διαδρομών της χρονιάς ως τώρα, δημιούργησε απορίες σε άλλους πολύπειρους οδηγούς, όπως ο Marcus Gronholm που είχε ρόλο σχολιαστή για το WRC All Live..
Ένας λόγος για αυτό, ήταν πως ομάδες και οδηγοί δεν περίμεναν τόσο εκτεταμένη φθορά στο οδόστρωμα ενόψει των δεύτερων περασμάτων, όταν οι ειδικές διαδρομές είχαν γίνει περίπου αδιάβατες από τις πολλές πέτρες.
Επιπλέον, οι μειωμένες δοκιμές των αυτοκινήτων Rally1 σε χώμα, δημιούργησαν αμφιβολίες στους οδηγούς, οι οποίοι φοβήθηκαν πως μπορεί να χαλάσει το ζύγισμα των αγωνιστικών, από τα περίπου 25 επιπλέον κιλά μιας δεύτερης ρεζέρβας.
Ο επόμενος αγώνας του Ogier με το Toyota GR Yaris Rally1 θα είναι το Ράλλυ Σαφάρι, όπου οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα βρεθεί, για τρίτο αγώνα φέτος, μαζί με τον Sebastien Loeb, ο οποίος θα οδηγήσει το Ford Puma Rally1.
Ράλλυ Πορτογαλίας Debrief: Πρώτος από… πρώτος!
Μπορεί οι δύο μεγάλοι Seb να μην διακρίθηκαν στην Πορτογαλία, όμως ο… μικρός Kalle έφτασε στην τρίτη συνεχόμενη φετινή του νίκη, αποκτώντας μεγάλο προβάδισμα στη μάχη του τίτλου, με τρόπο που θύμισε τους Γάλλους.
Θυμίζουμε, πως οι Rovanpera-Halttunen ξεκινούσαν πρώτοι στο δρόμο την Παρασκευή, απότοκο της πρωτοπορίας τους στη βαθμολογία Οδηγών, οπότε έπρεπε να “ανοίγουν” την αγωνιστική γραμμή για τους επόμενους, γεγονός που συνήθως κοστίζει σε χρόνο.
Θυμηθείτε πώς εξελίχθηκε το δύσκολο απογευματινό loop της πρώτης ημέρας
Αυτή είναι μια αναπόφευκτη -βάσει κανονισμών- δυσκολία για τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας, οπότε οι δύο Sebastien την είχαν ζήσει εκτεταμένα κατά το παρελθόν, με τον “γκρινιάρη” Ogier να είναι διαρκώς επικριτικός επ’ αυτού.
Παρόλο που ο 21χρονος οδηγός βρέθηκε για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση στο χώμα, παρέμεινε ήρεμος και έκανε τον αγώνα του. Ιδιαίτερα στο πρώτο loop ο βαθμός “καθαρίσματος” δεν ήταν μεγάλος, οπότε δεν έχασε πολύ χρόνο, ενώ το απόγευμα φρόντισε να μείνει μακριά από προβλήματα με το Toyota GR Yaris Rally1.
Η διαχείριση των ελαστικών του ήταν εξαιρετική και σε συνδυασμό με τις ατυχίες των υπολοίπων, ολοκλήρωσε την δύσκολη πρώτη ημέρα στη δεύτερη θέση, όντας σε απόσταση βολής από την κορυφή (13,6”), όπου βρίσκονταν οι Elfyn Evans-Scott Martin.
Τελικά, οι Rovanpera-Halttunen πέρασαν στην κορυφή στην προτελευταία ειδική διαδρομή -τελευταία “πραγματική” αφού ακολουθούσε υπερειδική- της δεύτερης ημέρας και δεν… κοίταξαν πίσω, επικρατώντας χωρίς να απειληθούν πραγματικά την τρίτη ημέρα.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Rovanpera κατέκτησε την 5η νίκη της καριέρας του και έχει ήδη αρχίζει να αποκτά σημαντικό status στην ιεραρχία των μεγάλων Φινλανδών οδηγών, το οποίο αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον.
Διόλου τυχαία, ο επικεφαλής της Toyota Gazoo Racing, Jari-Matti Latvala, δήλωσε στο DirtFish πως ο συμπατριώτης του “βρίσκεται στην ίδια ζώνη με τον Sebastien Ogier το 2013, όταν δημιουργούσε τεράστια πίεση στους αντιπάλους και έκαναν λάθη”.
Πλάνα από το πρώτο loop της δεύτερης ημέρας
Με αυτή την επιτυχία ο Rovanpera έγινε ο πρώτος οδηγός που φτάνει σε 3 συνεχόμενες νίκες από το 2018, όταν αντίστοιχο επίτευγμα είχε σημειώσει, ξανά με Toyota Yaris, ο Ott Tanak (Φινλανδία, Γερμανία, Τουρκία).
Ταυτόχρονα, ο Rovanpera έγινε ο 7ος διαφορετικός νικητής του Ράλλυ Πορτογαλίας σε ισάριθμα χρόνια (2015-Latvala, 2016-Meeke, 2017-Ogier, 2018-Neuville, 2019-Tanak, 2021-Evans), γεγονός που πιστοποιεί τον απαιτητικό χαρακτήρα του αγώνα.
Επιπλέον, η διαφορά 46 βαθμών από τον δεύτερο Thierry Neuville, έχει ήδη φέρει τον νεαρό σε ρόλο φαβορί για τον τίτλο, με τους δύο επόμενους, σκληρούς και ιδιαίτερα θερμούς χωμάτινους αγώνες σε Σαρδηνία (2-5 Ιουνίου) και Κένυα (23-26 Ιουνίου), να έχουν κομβικό ρόλο για όλους.
Το (μεγάλο) πρόβλημα της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων
Η αναφορά στα επερχόμενα ράλλυ και τις θερμοκρασίες τους δεν έγινε τυχαία, αφού στην Πορτογαλία επιβεβαιώθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα.
Η νέα αρχιτεκτονική των αυτοκινήτων Rally1, τα οποία πλέον διαθέτουν κοινό σωληνωτό πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί το αμάξωμα, οδήγησε τη FIA σε δομικές αλλαγές εντός αυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το τούνελ της εξάτμισης έφυγε από το κέντρο, ώστε να μην “περνάει” κάτω από το υβριδικό κιτ που είναι τοποθετημένο πίσω από το κάθισμα του οδηγού.
Με βάση τις μελέτες των ειδικών, ως καλύτερο σημείο προκρίθηκε ο χώρος στα δεξιά του αυτοκινήτου, που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα των συνοδηγών, οι οποίοι -ιδιαίτερα εκείνοι στα Hyundai i20 N και Ford Puma Rally1, αφού τα καθίσματα του Toyota GR Yaris Rally1 βρίσκονται λίγο πιο πίσω- αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Highlights από το απογευματινό loop της δεύτερης ημέρας
Ειδικά κατά την πρώτη ημέρα, οι θερμοκρασίες εντός των αυτοκινήτων σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου, όμως ευτυχώς αυτό αμβλύνθηκε στη συνέχεια, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας.
Χαρακτηριστικά, ο Craig Breen δήλωσε πως από την υψηλή θερμοκρασία, άρχισαν να λιώνουν οι μπότες του Paul Nagle, ο Takamoto Katsuta ανέφερε κάποια στιγμή “άσχημη μυρωδιά” εντός του αυτοκινήτου και ο Dani Sordo έχασε δύο κιλά κατά την πρώτη ημέρα, από την σωματική καταπόνηση.
Μετά από το τέλος του αγώνα, ο Kalle Rovanpera είπε πως αν δε συμβεί κάτι άμεσα, τίθεται ζήτημα ασφάλειας ιδιαίτερα σε Σαρδηνία και Σαφάρι, αφού σε τέτοιες θερμοκρασίες το μυαλό σταματά να λειτουργεί όπως πρέπει.
Σε ίδιο μήκος κύματος, ο Julien Moncet (επικεφαλής της Hyundai) σχολίασε πως δεν είναι βέβαιος ότι τα πληρώματα θα καταφέρουν να τερματίσουν ειδική διαδρομή στο Ράλλυ Σαφάρι!
Πάντως, ομάδες και οδηγοί τονίζουν πως το είχαν αναφέρει, με πρώτον από όλους τον Thierry Neuville, ο οποίος “γκρίνιαζε” για τους νέους κανονισμούς από το 2021.
Σε κάθε περίπτωση, η FIA καλείται να βρει σύντομα λύση, αφού το Ράλλυ Σαρδηνίας θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και οι ομάδες θα αρχίσουν να προετοιμάζουν τα αγωνιστικά που θα χρησιμοποιηθούν στο Σαφάρι, στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Toyota Debrief: Μπορεί και χωρίς τον Ogier
Αν κάποιος έλεγε στον Jari-Matti Latvala πως η εξέλιξη του Ράλλυ Πορτογαλίας θα ήταν σχεδόν τέλεια για την ομάδα του, ενώ ο Sebastien Ogier θα είχε εγκαταλείψει, μάλλον ο Φινλανδός δεν θα τον πίστευε.
Το Toyota GR Yaris Rally1 ήταν το καλύτερο αυτοκίνητο του αγώνα, με τα πληρώματα της ομάδας να σημειώνουν 15 ταχύτερους χρόνους (Rovanpera 8, Evans 6, Ogier 1) σε 21 ειδικές διαδρομές.
Στιγμιότυπα από το τελευταίο πρωινό του Ράλλυ Πορτογαλίας
Για τον Kalle Rovanpera, o οποίος είναι προφανές ότι αισθάνεται πολύ άνετα, τα επιφωνήματα θαυμασμού δεν έχουν τελειωμό, ενώ η δεύτερη θέση του Elfyn Evans μόνο έκπληξη δεν αποτελεί, αφού η ταχύτητα δεν έλειψε από τον Ουαλό σε Μόντε και Σουηδία.
Βέβαια, η ήττα “στα ίσια” από τον Rovanpera, δείχνει πως ο εύθραυστος ψυχολογικά Evans δύσκολα θα φέρει αντίσταση στον teammate του σε επίπεδο τίτλου, αφού ο νεαρός Φινλανδός έκανε άλμα φέτος, κατακτώντας επάξια προς το παρόν, το status του Νο.1 οδηγού στην Toyota, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του…
Ωστόσο, το γεγονός που πιστοποίησε πως τα υβριδικά Yaris βρίσκονταν σε δικό τους αγώνα, ήταν η ταχύτητα των Takamoto Katsuta-Aaron Johnston.
Στην καλύτερη κοινή εμφάνιση στο θεσμό, το πλήρωμα της Toyota Gazoo Racing Next Generation διεκδίκησε μέχρι τέλους το βάθρο, απέναντι στους σαφώς πιο έμπειρους Dani Sordo-Candido Carrera.
Οι 8 χρόνοι του “Taka” εντός τριάδας (μια φορά δεύτερος και επτά φορές τρίτος), πιστοποίησαν τη δυναμική του, ενώ ο συμπαθής Ιάπωνας πρακτικά “έχασε” την τρίτη θέση στη γλιστερή υπερειδική του Πόρτο, το βράδυ του Σαββάτου.
Το κλάμα για την απώλεια του βάθρου στον τερματισμό, αλλά και η αναγνώριση της εξαιρετικής του απόδοσης τόσο από τον Latvala όσο και από τον αντίπαλο, Sordo, είναι μια δικαίωση για τον 29χρονο οδηγό, που βελτιώνεται διαρκώς.
Hyundai Debrief: Αγώνας δρόμου για βελτίωση
Η αργοπορημένη έναρξη της εξέλιξης του Hyundai i20 N Rally1, αφού η έγκριση από τα κεντρικά στη Σεούλ ήρθε πολύ αργότερα από τις αντίστοιχες των αντίπαλων ομάδων, έβαλε εξαρχής τη Hyundai σε ρόλο “κυνηγού”.
Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της ομάδας, καθώς και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε Σουηδία και Κροατία, αυτή η διαφορά φάνηκε μετά από το Μόντε Κάρλο, και στην Πορτογαλία.
Πλάνα από την Power Stage
Η ανεπίσημη πληροφόρηση, ανέφερε πως το νέο αυτοκίνητο θα ήταν σαφώς καλύτερο στο χώμα, γεγονός που θα βοηθούσε ώστε να καλυφθεί και το χαμένο έδαφος σε επίπεδο εξέλιξης.
Αντίστοιχα αισιόδοξος παρουσιαζόταν και ο Thierry Neuville, ο οποίος δηλώνει πως η ομάδα του θα είναι ανταγωνιστική στους χωμάτινους αγώνες.
Αυτό δε συνέβη στον πρώτο εξ αυτών, καθώς τα πληρώματα της Hyundai δεν είχαν ταχύτητα κορυφής, ενώ και το αυτοκίνητο δεν αποδείχθηκε αρκετά αξιόπιστο.
Το σπασμένο ημιαξόνιο των Neuville-Wydaeghe, ενώ βρίσκονταν στη μάχη της κορυφής κατά την πρώτη ημέρα, έβγαλε τον Βέλγο που φωτογράφισε τη ζημιά ώστε να διαθέτει… πειστήρια, από τα ρούχα του.
Αργότερα, ο Βέλγος δήλωνε πως πάντα χάνει τον τίτλο από τεχνικά προβλήματα, αναφέροντας πως είχε 14 (!) τέτοια από τις αρχές του 2021.
Στον τερματισμό, ο Neuville έδωσε συγχαρητήρια στην Toyota για το αυτοκίνητο που κατασκεύασε, κίνηση που εκτός από το “ευ αγωνίζεσθαι”, έκρυβε και ένα καμπανάκι προς την Hyundai, η οποία πρακτικά είναι και ακέφαλη μετά από την αποπομπή του Andrea Adamo.
Μπορεί ο Neuville να αναφέρθηκε στην έλλειψη αξιοπιστίας, όμως οι Ott Tanak και Dani Sordo εστίασαν στην έλλειψη της απαιτούμενης απόδοσης.
Οι Tanak-Jarveoja τέθηκαν εκτός μάχης βάθρου μετά από δύο κλαταρίσματα και προβλήματα στη μετάδοση κατά την πρώτη ημέρα, όμως με εξαίρεση δύο ταχύτερους χρόνους την τρίτη ημέρα όταν αντιμετώπισαν και πρόβλημα στην αλλαγή σχέσεων, δυσκολεύτηκαν.
Ott Tanak και Martin Jarveoja σε δράση
Κυρίως, σύμφωνα με τον εξαιρετικό μηχανικό-εξελιγκτή Tanak, επειδή το αυτοκίνητο έπασχε σε επίπεδο ισορροπίας και δεν αισθανόταν εμπιστοσύνη να πιέσει.
Επιπλέον, ο πολύπειρος και πάντα προσαρμοστικός Dani Sordo (συνοδηγός ο Candido Carrera) τόνιζε διαρκώς ότι προσπαθεί να κατανοήσει το βέλτιστο τρόπο οδήγησης του αυτοκινήτου, καταφέρνοντας να ξεπεράσει οριακά στο τέλος, τον Takamoto Katsuta, στη μάχη του βάθρου.
Μακάρι η απογοήτευση των οδηγών να δώσει εποικοδομητική ώθηση στην Hyundai, ώστε να παρουσιάσει σύντομα βελτίωση, αφού αυτό που επιθυμούν οι φίλοι του σπορ είναι να υπάρχουν πολλές ομάδες που διεκδικούν νίκες και τίτλους…
M-Sport Ford Debrief: Αναζητώντας λύσεις
Αν και ξεκίνησε πρώτη τις δοκιμές εξέλιξης, κατακτώντας την πρώτη νίκη της υβριδικής εποχής στο Μόντε, η M-Sport δείχνει να αναζητά το βηματισμό της.
Το Ford Puma Rally1 επέδειξε ταχύτητα στο Μόντε, όπου είδε δύο πληρώματα στο βάθρο (Loeb-Galmiche, Breen-Nagle) και τους Gus Greensmith-Jonas Andersson να σημειώνουν έναν ταχύτερο χρόνο.
Από τότε, η σεζόν θυμίζει περισσότερο το 2020 και 2021, αφού τα πληρώματα της βρετανικής ομάδας, δεν έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν.
Τα αποτελέσματα του Ράλλυ Πορτογαλίας σε ένα video
Στην Πορτογαλία, οι Loeb-Galmiche έδειξαν πριν από την άτυχη στιγμή τους, πως το αυτοκίνητο διαθέτει την απαιτούμενη ταχύτητα ώστε να φανεί ανταγωνιστικό, όμως αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας, δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των Βρετανών.
Κατά την πρώτη ημέρα, παρατηρήθηκε είσοδος σκόνης σε τρία αυτοκίνητα (Breen, Greensmith, Loubet), ενώ την επόμενη ο Loeb τέθηκε εκτός με πρόβλημα στον κινητήρα.
Τα προβλήματα στα φρένα των αυτοκινήτων που μοιράζονταν οι Breen-Nagle και Loubet-Landais την τελευταία ημέρα, ήρθαν σαν κερασάκι στην… άνοστη τούρτα.
Αν σε αυτά προσθέσουμε πως πέραν των Loeb-Galmiche, μόνο οι Breen-Nagle μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και αυτό σε ορισμένους αγώνες (Εσθονία, Φινλανδία, Ypres), καθώς σε ράλλυ όπως της Πορτογαλίας είχαν καιρό να αγωνιστούν, τότε αντιλαμβάνεστε τη συνολική εικόνα.
Ο προβληματισμός του Breen ήταν ενδεικτικός, ενώ ως θετική κρίνουμε την παρουσία του Pierre Louis Loubet.
Ο 25χρονος Κορσικανός που είχε δύο δύσκολες σεζόν με την ημιεργοστασιακή ομάδα της Hyundai, 2C Competition, δείχνει να προσαρμόζεται στο Ford Puma Rally1.
Οι χρόνοι του την πρώτη ημέρα ήταν εξαιρετικοί (δύο φορές δεύτερος), ωστόσο εν συνεχεία υποχώρησε από μικρά λάθη και υπέρμετρη φθορά ελαστικών, στοιχείο όπου καλείται να βελτιωθεί ενόψει της συνέχειας.
Incar από τον Pierre Louis Loubet
Πάντως, κέρδισε καθαρά τη “μάχη των νεαρών” από τους Greensmith και Fourmaux, οι οποίοι -όπως φυσικά και ο Loubet έχουν ακόμη πολύ δρόμο, μέχρι να χαρακτηριστούν πρωταγωνιστές στο θεσμό.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ θα παραμείνει σε μεσογειακό, χωμάτινο έδαφος, αφού στις 2-5 Ιουνίου, ακολουθεί το Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας.
Photos: Νίκος Κατίκης-Rallypixels, Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford
Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από το Ράλλυ Πορτογαλίας