Ράλλυ Κροατίας (2η ημέρα): Προβάδισμα Rovanpera – στη μάχη ο Tanak (videos)
Η δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Κροατίας επιφύλαξε εν μέρει αλλαγή σκηνικού, αφού μπορεί ο Kalle Rovanpera να διατηρεί την πρωτοπορία με Toyota GR Yaris Rally1, όμως ο Ott Tanak βρίσκεται 19,9'' πιο πίσω, με το Hyundai i20 N Rally1.
Το Ράλλυ Κροατίας, τρίτος γύρος του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, πιστοποίησε τον απαιτητικό του χαρακτήρα και σήμερα.
Μετά από την χθεσινή, πρώτη ημέρα του ασφάλτινου αγώνα, οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen είχαν δημιουργήσει διαφορά που ξεπερνούσε το ένα λεπτό, η οποία ωστόσο συρρικνώθηκε λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρωινού loop, λόγω κλαταρίσματος στο εμπρός αριστερά ελαστικό του Toyota GR Yaris Rally1.
Με αυτόν τον τρόπο, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1) μείωσαν τη διαφορά αρχικά κάτω από τα 20”, η οποία παρέμεινε σε ανάλογα επίπεδα (19,9”) στο τέλος της ημέρας.
Ακόμη μεγαλύτερη μάχη έχουμε για την τρίτη θέση, όπου οι Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1) θέλουν να διατηρήσουν πίσω τους Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1), οι οποίοι είχαν ακόμη μια ημέρα με αρκετές ατυχίες.
Όλα αυτά, ενώ απομένουν 4 ειδικές διαδρομές, το συνολικό μήκος των οποίων είναι μόλις 54,48 χλμ., προτού έχουμε την ανάδειξη των νικητών, αύριο το μεσημέρι.
Ράλλυ Κροατίας: Ποτέ μη λες ποτέ
Αν και η χθεσινή εξέλιξη, έδειχνε πως οι Rovanpera-Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα, αφού η τελευταία φορά που είδαμε πλήρωμα να προηγείται με διαφορά που ξεπερνά το ένα λεπτό στο τέλος της πρώτης ημέρας ήταν κατά το μακρινό 2015, τόσο οι Φινλανδοί όσο και οι άνθρωποι της Toyota, γνώριζαν πως ακόμη υπήρχε πολύς δρόμος μέχρι τον τερματισμό.
Κατά τη διάρκεια του πρωινού loop των 4 ειδικών επαναλαμβανόμενων ειδικών διαδρομών μήκους 116,98 αγωνιστικών χλμ. της ημέρας, οι καιρικές συνθήκες είχαν μεν βελτιωθεί σε σύγκριση με χθες, όχι όμως σε βαθμό που το οδόστρωμα να στεγνώσει και με τις εναλλαγές πρόσφυσης να είναι διαρκείς.
Αποκορύφωμα υπήρξε η τρίτη ειδική διαδρομή (Platak μήκους 15,85 χλμ.), που διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή και πυκνή ομίχλη, η οποία παρέμεινε και το απόγευμα, οδηγώντας σε ακύρωση για λόγους ασφαλείας.
Το πρωί, οι Rovanpera-Halttunen που όπως και οι Tanak-Jarveoja προτίμησαν βρόχινα ελαστικά, είχαν το κλατάρισμα που τους στοίχισε 54,5” και πρακτικά, το μεγαλύτερο μέρος του προβαδίσματος που είχαν πάρει.
Με τη διαφορά να έχει μειωθεί στα 18,2”, οι Φινλανδοί της Toyota γνώριζαν πως έπρεπε να διατηρήσουν έναν καλό ρυθμό, αποφεύγοντας όμως τα ρίσκα που θα μπορούσαν να φέρουν την καταστροφή.
Αν και όπως είχε δηλώσει δε σκόπευε να ρισκάρει ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο Tanak οδηγούσε στο όριο, ο Rovanpera επέδειξε για ακόμη την οδηγική του ωριμότητα, διατηρώντας έναν ρυθμό λίγο κάτω από το 100%, όπως ο ίδιος είπε.
Στην πράξη, αυτό σήμαινε πως δεν άφησε περιθώρια στον αντίπαλό του, που μείωσε τη διαφορά στα 13” μετά από την πρώτη ειδική διαδρομή του δεύτερου loop.
Τότε, ο Rovanpera ανέβασε ρυθμό και, ιδιαίτερα μετά από έναν εκπληκτικό χρόνο στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας, όπου ήταν με διαφορά ταχύτερος όλων, έδωσε μια πειστική “απάντηση” του στον Tanak.
Στο τέλος της ημέρας, η διαφορά αυξήθηκε ξανά στα 19,9”, οπότε με βάση τα λίγα αγωνιστικά χιλιόμετρα που απομένουν αύριο δεν επιτρέπει μεν περιθώρια εφησυχασμού, όμως αποτελεί σημαντικό “μαξιλάρι ασφαλείας”.
Αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο αύριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αν και ο καιρός δείχνει να βελτιώνεται, η πιθανότητα βροχής δεν έχει αποκλειστεί.
Από την πλευρά τους, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 N Rally1) δικαιώθηκαν τόσο για την υπομονή τους χθες, όταν παρά την μειονεκτική σειρά εκκίνησης δεν υπερέβαλλαν, όσο και για την επιλογή ελαστικών τους σήμερα το πρωί.
Σε αντίθεση με την πλειονότητα των οδηγών, που προτίμησε 4 μαλακά και 2 βρόχινα ελαστικά, ο Tanak -όπως και ο Rovanpera- χρησιμοποίησε 4 βρόχινα και 2 μαλακά ελαστικά της Pirelli.
Στην καταιγίδα της ειδικής διαδρομής όπου ο αντίπαλός του είχε κλατάρισμα, ο Εσθονός ήταν με διαφορά ο ταχύτερος όλων, κερδίζοντας πάνω από 1 δλ./χλμ. από τον δεύτερο Thierry Neuville, απότοκο της ενδεδειγμένης επιλογής ελαστικών και της αδιαμφισβήτητης οδηγικής του ικανότητας.
Στο απογευματινό loop, οι Tanak-Jarveoja μείωσαν αρχικά τη διαφορά από την κορυφή, παρά ένα μικρό πρόβλημα με τις αλλαγές ταχυτήτων, όμως στις δύο τελευταίες ειδικές διαδρομές δεν είχαν αντίδοτο στο ρυθμό των Rovanpera-Halttunen.
Εντέλει, ο Tanak σχολίασε πως δεν είχε την αυτοπεποίθηση να πιέσει στο απόλυτο όριο και πως η διαφορά των 19,9”, περισσότερο χρησιμεύει ως μέσο πίεσης στον αντίπαλό του, παρά του δίνει ρεαλιστικές πιθανότητες για νίκη στα ίσια.
Μάχη για την τρίτη θέση στο Ράλλυ Κροατίας
Η εξέλιξη της δεύτερης ημέρας άφησε δύο μνηστήρες στην προσπάθεια κατάκτησης της τρίτης θέσης.
Σε αυτήν βρίσκονται μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας οι Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1), που είδαν τη διαφορά από τους Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1), να μειώνεται από 38,8” σε 4,9”.
Με βάση αυτό, φαντάζει δύσκολο να κρατήσουν πίσω τους Βέλγους αύριο, εκτός και αν αλλάξει κάτι ριζικά στο ρυθμό τους.
Απόψε, ο Breen δεν έκρυβε την έλλειψη αυτοπεποίθησης να πιέσει στο όριο, αφού μπορεί οι συνθήκες στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας να ήταν καλύτερες σε σύγκριση με χθες, όμως η πρόσφυση στο οδόστρωμα που ήταν γεμάτο με χώματα από “μπούκες”, δε μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σταθερή.
Ταυτόχρονα, οι εγκαταλείψεις των υπόλοιπων πληρωμάτων της M-Sport Ford χθες, πρόσθεσαν ένα επιπλέον βάρος στον Ιρλανδό, ο οποίος δε θα ήθελε να πραγματοποιήσει ένα δεύτερο συνεχόμενο λάθος, μετά από τη Σουηδία, που θα στοιχίσει και βαθμολογικά στην ομάδα του.
Από την άλλη, οι Neuville-Wydaeghe βρέθηκαν χθες στη δεύτερη θέση, παρά τα 40” ποινής όταν ο κινητήρας του αυτοκινήτου τους έσβησε λόγω προβλήματος στο δυναμό, συνάντησαν ακόμη περισσότερα εμπόδια στην προσπάθειά τους, σήμερα.
Αργά χθες το βράδυ, οι Βέλγοι έλαβαν επιπλέον ποινή ενός λεπτού, επειδή κατά τη διάρκεια του χθεσινού τους προβλήματος, παραβίασαν τα όρια ταχύτητας στην απλή διαδρομή εντός του Zagreb.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το υβριδικό κιτ παρουσίασε πρόβλημα το πρωί, οπότε έφυγαν με καθυστέρηση ενός λεπτού από το σέρβις και η συνολική τους ποινή, έφτασε στα 1:50”.
Αν και φανερά απογοητευμένος, αφού υποχώρησε στην 4η θέση, ο Neuville δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να πιέζει, πετυχαίνοντας έναν ταχύτερο χρόνο και μειώνοντας τη διαφορά από την τρίτη θέση του βάθρου.
Στο απογευματινό loop της ημέρας, ελαχιστοποίησε τη διαφορά παρά ένα πρόβλημα με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, δείχνοντας αποφασισμένος να μην αφήσει καμιά ατυχία να του στερήσει το βάθρο, που όπως δήλωσε, του αξίζει σε αυτόν τον αγώνα.
Ράλλυ Κροατίας: O Evans και οι άλλοι
Στην πέμπτη θέση, 49,9” πιο πίσω από το πλήρωμα της Hyundai, βρίσκονται μετά από το πέρας της δεύτερης ημέρας του Ράλλυ Κροατίας, οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1).
Οι Βρετανοί της Toyota που βρίσκονταν στην 6η θέση χθες, μετά από δύο κλαταρίσματα, κέρδισαν άμεσα μια θέση.
Ο λόγος ήταν πως οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson, που ολοκλήρωσαν 5οι χθες, είχαν έξοδο στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας, η οποία προκάλεσε μικρής έκτασης φωτιά στο πίσω μέρος του Hyundai i20 N Rally1 και ακύρωση της διαδρομής.
Όπως αναμενόταν, το πλήρωμα της Hyundai δε θα επανέλθει αύριο στον αγώνα.
Γνωρίζοντας πως δεν απειλεί και δεν απειλείται, ο Evans προσπάθησε να διατηρήσει έναν σβέλτο ρυθμό, ιδιαίτερα το πρωί. Ο απολογισμός ήταν ένας ταχύτερος χρόνος -στην ειδική διαδρομή που μετά ακυρώθηκε λόγω της εξόδου του Solberg- και τρεις χρόνοι εντός τριάδας.
Ωστόσο, είναι φανερό πως η ψυχολογία του Ουαλού δεν είναι η καλύτερη δυνατή, οπότε προσπαθεί απλά να αποφύγει τα λάθη και να συλλέξει όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί από την άσφαλτο της Κροατίας.
Μια θέση πιο πίσω, βρίσκονται οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston, με το Toyota GR Yaris Rally1 της “δεύτερης ομάδας” Toyota Gazoo Racing Next Generation.
Ο Ιάπωνας προσπάθησε να αποφύγει τα προβλήματα, κάτι που πέτυχε στο μεγαλύτερο μέρος, με εξαίρεση ένα κλατάρισμα, οπότε προετοιμάζεται για έναν αξιοπρεπή τερματισμό, εκτός απροόπτου, αύριο.
Από τους χθεσινούς εγκαταλείψαντες, στον αγώνα επέστρεψαν σήμερα οι Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota GR Yaris Rally1), Pierre Louis Loubet-Vincent Landais (Ford Puma Rally1), Gus Greensmith-Jonas Andersson (Ford Puma Rally1).
Οι Φινλανδοί της Toyota πιστοποίησαν πως η πιο πλεονεκτική διέλευση στο Ράλλυ Κροατίας είναι η πρώτη, αφού συναντούσαν όπως και οι Rovanpera-Halttunen χθες, τα λιγότερα χώματα από “μπούκες”.
Το αποτέλεσμα ήταν 4 ταχύτεροι χρόνοι και χαμόγελα, με τον Lappi που χθες εγκατέλειψε από σπασμένη ανάρτηση έπειτα από επαφή με βράχο, να πραγματοποιεί χρήσιμα χιλιόμετρα με το Toyota GR Yaris Rally1 στην άσφαλτο.
Παράλληλα, ενθαρρυντικούς χρόνους έγραψαν οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais. Οι Γάλλοι που εγκατέλειψαν χθες με 3 κλαταρίσματα, παρουσιάστηκαν σαφώς βελτιωμένοι στην επιστροφή τους με το Ford Puma Rally1, καθώς ο 25χρονος σημείωσε για πρώτη φορά, χρόνο εντός τριάδας.
Από την άλλη, οι Gus Greensmith-Jonas Andersson συνέχισαν το σερί κλαταρισμάτων, φτάνοντας συνολικά στα 5 από την αρχή του αγώνα, με το δικό τους Ford Puma Rally1.
Όσο για τους Adrien Fourmaux-Alexandre Coria, η χθεσινή ημέρα ήταν η τελευταία στο Ράλλυ Κροατίας, αφού δεν επανεκκίνησαν σήμερα, έπειτα από τη ζημιά που προκλήθηκε λόγω της εξόδου που τους έθεσε εκτός αγώνα.
WRC 2 και Junior WRC στη δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Κροατίας
Οι εγκαταλείψεις 5 αυτοκινήτων προδιαγραφών Rally1, έχουν φέρει εντός δεκάδας 4 πληρώματα με αυτοκίνητα Rally2.
Στην 7η θέση γενικής και την κορυφή του WRC 2, παραμένουν οι Γάλλοι Yohan Rossel-Valentin Sarreaud (Citroen C3 Rally2), που συνδύασαν ταχύτητα με αποφυγή προβλημάτων.
Στη δεύτερη θέση του WRC 2, με διαφορά 35,1” από τους πρωτοπόρους, βρίσκονται οι Ρώσοι Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Skoda Fabia Rally2 evo), που έχουν ανελιχθεί στην 8η θέση Γενικής.
Την τριάδα του WRC 2, όντες και 9οι γενικής, διαμορφώνουν οι Πολωνοί Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (Skoda Fabia Rally2 evo), ενώ τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπληρώνουν οι Φινλανδοί Emil LIndholm-Reeta Hamalainen (Skoda Fabia Rally2 evo).
Οι Γάλλοι Eric Camilli-Thibault de la Haye (Citroen C3 Rally2) που βρίσκονταν στην τρίτη θέση, έχασαν χρόνο από κλατάρισμα, όπως συνέβη χθες και με τους συμπατριώτες τους, Stephane Lefebvre-Andy Malfoy με ίδιο αυτοκίνητο.
Στο Junior WRC, για οδηγούς ηλικίας έως 30 ετών με Ford Fiesta Rally3 που προετοιμάζει η M-Sport Πολωνίας, διεξάγεται μια μάχη μέχρις εσχάτων για την τελική επικράτηση.
Στην κορυφή ανέβηκαν οι Φινλανδοί Sami Pajari-Enni Malkonen, που έχουν διαφορά 49,1” από τους χθεσινούς πρωτοπόρους, Εσθονούς Robert Virves-Aleks Lesk..
Ενδεικτικό της ταχύτητας των πληρωμάτων, αλλά και των δυνατοτήτων των τετρακίνητων Ford Fiesta Rally3, είναι πως ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νέων, Pajari, σημείωσε τον 8ο χρόνο Γενικής (!) στην βροχερή ειδική διαδρομή του πρώτου loop.
Επίσης, οι δύο πρωτοπόροι βρίσκονται στην 14η και 16η θέση της γενικής κατάταξης, εμπρός από πολλά πληρώματα με αυτοκίνητα Rally2.
Την τριάδα διαμορφώνουν οι Φινλανδοί Lauri Joona-Mikael Korhonen, οι οποίοι είναι και 18οι γενικής.
Το Ράλλυ Κροατίας ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 24 Απριλίου, με τη μικρότερη ημέρα του αγώνα να περιλαμβάνει δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 54,48 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Η πρώτη ειδική διαδρομή της τελευταίας ημέρας (Trakošćan – Vrbno 1 μήκους 13,15 χλμ.) , ξεκινά στις 08:08.
Ράλλυ Κροατίας – Το πανόραμα της δεύτερης ημέρας
Ε.Δ.: 7 (ακυρώθηκε μία)
Μήκος: 101,13 χλμ.
Κατάταξη Top10 (16/20 ειδικές διαδρομές)
Ταχύτεροι Ε.Δ.: Lappi 3, Evans-Tanak-Neuville-Rovanpera 1
Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 9-16 Rovanpera
Live αποτελέσματα και εξέλιξη του αγώνα, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.
Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Red Bull Content Pool
Δείτε πλάνα από τις πρωινές ειδικές διαδρομές