Ράλλυ Κροατίας Preview: Επιστροφή στη δράση (videos)
Στις 21-24 Απριλίου, το WRC επανεκκινεί μετά από διάλειμμα διάρκειας σχεδόν δύο μηνών, με το Ράλλυ Κροατίας - Ενημερωθείτε για τον αγώνα, τα νέα των ομάδων και το πρόγραμμα τηλεοπτικών μεταδόσεων.
Το ασυνήθιστα μεγάλο, για τα δεδομένα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, διάλειμμα, έφτασε στο τέλος του, καθώς οι πρωταγωνιστές του θεσμού βρίσκονται ήδη στην Κροατία, όπου θα διεξαχθεί ο τρίτος γύρος της σεζόν στις 21-24 Απριλίου.
Το Ράλλυ Κροατίας αποτελεί πρακτικά τον πρώτο αμιγώς ασφάλτινο αγώνα της χρονιάς, αφού το εναρκτήριο Ράλλυ Μόντε Κάρλο μπορεί να περιλάμβανε αρκετά εντελώς στεγνά κομμάτια, όμως ανέκαθεν η παρουσία χιονιού το καθιστούσε μικτό αγώνα.
Ένα στοιχείο που αυξάνει το ενδιαφέρον, είναι πως η απουσία των Sebastien Loeb (ο οποίος θα συμμετάσχει στο Ράλλυ Πορτογαλίας) και Sebastien Ogier, οι οποίοι έκλεψαν τις εντυπώσεις στο Μόντε, αφήνει ανοιχτό το δρόμο για τη νίκη στους διεκδικητές του τίτλου.
Βέβαια, η έκβαση του αποτελέσματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από την απόδοση των υβριδικών αυτοκινήτων της κατηγορίας Rally1, που απέχουν αρκετά από το να θεωρηθεί πως βρίσκονται στο απόγειο της εξέλιξής τους.
Ράλλυ Κροατίας: Με παρακαταθήκη την εντυπωσιακή περσινή πρεμιέρα
Η περσινή πρεμιέρα κρίθηκε επιτυχημένη, οπότε η FIA και ο Promoter του WRC ανανέωσαν άμεσα την εμπιστοσύνη τους στο ασφάλτινο Ράλλυ Κροατίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι ωραίες, σύμφωνα με τους αγωνιζόμενους, γρήγορες ειδικές διαδρομές, καθώς και η δραματική εξέλιξη του αγώνα το 2021.
Θυμίζουμε, πως η νίκη κρίθηκε κυριολεκτικά στην τελευταία στροφή, με τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia να επικρατούν έχοντας διαφορά μόλις 0,6” έναντι των Elfyn Evans-Scott Martin, αμφότεροι με Toyota Yaris WRC.
Παράλληλα, η διαφορά 8,1” των τρίτων, Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe με το Hyundai i20 Coupe WRC, διαμόρφωσε το πιο “κλειστό” βάθρο στο θεσμό.
Θυμηθείτε πώς εξελίχθηκε το περσινό Ράλλυ Κροατίας
Φέτος, η συνταγή των διοργανωτών δε θα διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, αφού μόλις δύο ειδικές διαδρομές, η Ε.Δ. 11-15 Platak τη δεύτερη ημέρα και η Ε.Δ. 17-19 Trakošćan – Vrbno την τρίτη ημέρα, θα είναι καινούργιες.
Αυτό, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα εμπειρία από το Ράλλυ Κροατίας, βοηθά τις ομάδες ώστε να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους τα περσινά δεδομένα, ώστε να εστιάσουν στην προετοιμασία των νέων, υβριδικών τους αυτοκινήτων.
Οι εναλλαγές της πρόσφυσης και το γλιστερό οδόστρωμα, στις γρήγορες αλλά με αρκετά στενά σημεία, ειδικές διαδρομές, αποτελούν πρόκληση για τα πληρώματα.
Ταυτόχρονα, πολλά είναι τα “χασίματα” και τα άλματα, οπότε η ακρίβεια στη διαδικασία καταγραφής σημειώσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο.
Ακόμη, οι “μπούκες” βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, οπότε με το πέρασμα των αυτοκινήτων τα χώματα εισέρχονται στο οδόστρωμα, γεγονός που μειώνει την πρόσφυση και απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση για τους οδηγούς, οι οποίοι καλούνται να αναγνωρίζουν διαρκώς τις εναλλαγές αυτής.
Όσον αφορά στα ελαστικά, η σωστή επιλογή θα παίξει σημαντικό ρόλο, κάτι που φάνηκε πέρυσι κατά τη δεύτερη ημέρα, όταν τα πληρώματα της Toyota πήραν το πάνω χέρι από τον Thierry Neuville.
Η σκληρή γόμα της Pirelli αναμένεται να αποτελέσει την πιο “δημοφιλή” επιλογή, τη στιγμή που οι μαλακές γόμες ίσως προτιμηθούν σε περιπτώσεις χαμηλότερης θερμοκρασίας.
Αν προκύψει ισχυρή βροχόπτωση και κατ’ επέκταση, παρουσία νερού στο οδόστρωμα, θα “επιστρατευτούν” τα βρόχινα ελαστικά Cinturato.
Το πρόγραμμα του Ράλλυ Κροατίας
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το επίκεντρο του Ράλλυ Κροατίας θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, Zagreb.
Το πρωί της Πέμπτης 21 Απριλίου (ώρα 10:00) θα διεξαχθεί το shakedown, στη διαδρομή Okic μήκους 3,65 χλμ., ενώ αργά το απόγευμα θα ακολουθήσει η Πανηγυρική Εκκίνηση.
Ράλλυ Κροατίας: Δείτε πλάνα από το ελικόπτερο
Ο αγώνας θα ξεκινήσει και τυπικά την Παρασκευή 22 Απριλίου, με 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 120,38 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Η δεύτερη ημέρα, το Σάββατο 23 Απριλίου, αποτελείται από ισάριθμες ειδικές διαδρομές, μήκους 116,98 χλμ.
Το φινάλε του Ράλλυ Κροατίας θα γραφτεί το Πάσχα (Κυριακή 24 Απριλίου), με δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 54,48 αγωνιστικών χλμ.
Συνολικά, το τριήμερο Ράλλυ Κροατίας περιλαμβάνει 20 ειδικές διαδρομές μήκους 291,84 αγωνιστικών χλμ.
Ράλλυ Κροατίας: Οι πρωταγωνιστές
Στο Ράλλυ Κροατίας θα αγωνιστούν 64 πληρώματα, ενώ τα βλέμματα θα τραβήξουν τα 10 υβριδικά αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally1.
Toyota Gazoo Racing
Η νίκη των Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen στη Σουηδία, έφερε τόσο τους Φινλανδούς όσο και την Toyota, στην κορυφή των βαθμολογιών Οδηγών/Συνοδηγών και Κατασκευαστών, αντίστοιχα.
Όπως ανέφερε ο νεαρός Φινλανδός στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, στόχος του είναι να έχει έναν καλύτερο αγώνα από πέρυσι, όταν είχε εγκαταλείψει από έξοδο μόλις στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή.
Το δεύτερο Toyota GR Yaris Rally1 θα μοιραστούν οι Elfyn Evans-Scott Martin, οι οποίοι θέλουν το “restart”, μετά από τις δύο εγκαταλείψεις που τους φέρνουν ήδη, 42 βαθμούς πίσω από τους teammates τους.
Στο τρίτο Toyota GR Yaris Rally1 θα βρεθούν οι Esapekka Lappi-Janne Ferm, στον πρώτο τους αμιγώς ασφάλτινο αγώνα μετά από το Ράλλυ Ισπανίας 2019 (είχαν αγωνιστεί και στα “μικτά” Ράλλυ Μόντε Κάρλο και Monza το 2020).
Για ακόμη μια φορά, το αυτοκίνητο της ομάδας Toyota Gazoo Racing Next Generation θα μοιραστούν οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston.
M-Sport Ford
Μετά από την ψυχρολουσία του Ράλλυ Σουηδίας, η M-Sport Ford ευελπιστεί να επανέλθει στα καλά αποτελέσματα. Το Ford Puma Rally1 έδειξε την ταχύτητά του στις ασφάλτινες ειδικές διαδρομές του Μόντε Κάρλο, οπότε η μη συμμετοχή του Loeb αυξάνει τις ευθύνες των υπόλοιπων οδηγών της ομάδας.
Οι Craig Breen-Paul Nagle, θέλουν να πετύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα, που πρακτικά μεταφράζεται σε τερματισμό στο βάθρο, ώστε να επιστρέψουν στα “ψηλά κλιμάκια” της βαθμολογίας.
Από την άλλη, οι Gus Greensmith-Jonas Andersson θα επιδιώξουν να συνεχίσουν το καλό τους ξεκίνημα, που έχει φέρει τον Άγγλο στην 4η θέση της βαθμολογίας.
Στο τρίτο αυτοκίνητο της ομάδας του Malcolm Wilson θα βρίσκονται οι Adrien Fourmaux-Alex Coria, σε έναν αγώνα που ο 26χρονος Γάλλος έκανε πέρυσι επιτυχημένο ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία, τερματίζοντας στην 5η θέση.
Επιπροσθέτως, πρεμιέρα με την M-Sport Ford για την φετινή χρονιά θα κάνουν οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais, με τον 25χρονο Γάλλο να έχει πρόγραμμα 7 αγώνων.
Hyundai Motorsport
Την κατήφεια στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο διαδέχθηκαν τα συγκρατημένα χαμόγελα στην Σουηδία, όπου η Hyundai ανέβηκε στο βάθρο χάρη στη δεύτερη θέση του Thierry Neuville.
Στο Ράλλυ Κροατίας, οι Πρωταθλητές Κατασκευαστών 2019 και 2020 θα συμμετάσχουν με τη γνωστή τριάδα πληρωμάτων.
Οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe θέλουν να συνεχίσουν το καλό ξεκίνημα, που τους φέρνει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, έστω και αν ο Βέλγος υποστήριξε πριν από μερικές εβδομάδες πως ο αγώνας θα είναι δύσκολος για τον ίδιο και την ομάδα του.
Από την άλλη, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja βρίσκονται σε μια κατάσταση “Evans-Martin”, μετά από τις δύο εγκαταλείψεις σε Μόντε Κάρλο και Σουηδία, αφού απέχουν 41 βαθμούς από την κορυφή.
Ταυτόχρονα όμως, οι Εσθονοί θα πρέπει να κάνουν μια σαφώς καλύτερη εμφάνιση από την αντίστοιχη περσινή στην Κροατία, όταν μπορεί να τερμάτισαν στην 4η θέση όμως δεν ήταν ανταγωνιστικοί απέναντι στους διεκδικητές της νίκης και κυρίως στους teammates τους, Neuville-Wydaeghe.
Για τρίτο συνεχόμενο αγώνα, το τρίτο Hyundai i20 N Rally1 θα μοιραστούν οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson. Αυτή θα είναι η παρθενική συμμετοχή του νεαρού στο Ράλλυ Κροατίας, οπότε είναι λογικό οι απαιτήσεις να μην βρίσκονται στα ύψη, με τον ίδιο τον Solberg να έχει δηλώσει πως θα εστιάσει στη συγκομιδή εμπειριών.
WRC 2 στο Ράλλυ Κροατίας
Μπορεί τα “φώτα” να πέφτουν στα πληρώματα των αυτοκινήτων Rally1, όμως για ακόμη μια φορά το WRC 2, θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού συγκεντρώνει 29 συμμετοχές πληρωμάτων με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.
Η απουσία των Πρωταθλητών 2021 και πρωτοπόρων μετά από δύο αγώνες, Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Skoda Fabia Rally2 evo), ανοίγει το δρόμο για τη νίκη σε αρκετά πληρώματα.
Μια τριάδα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει, είναι οι εξειδικευμένοι στην άσφαλτο Eric Camilli-Thibault De la Haye, Stephane Lefebvre-Andy Malfoy και Yohan Rossel-Valentin Sarreaud, όλοι με Citroen C3 Rally2.
Οι Γάλλοι που προαναφέραμε θα συναντήσουν αντίσταση από μια σειρά πληρωμάτων με Skoda Fabia Rally2 evo, όπως οι Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak, Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov, Emil Lindholm-Reeta Hamalainen, Chris Ingram-Craig Drew, ενώ ντεμπούτο στο WRC 2 θα κάνουν οι Πολωνοί πρωταγωνιστές του ERC τα τελευταία χρόνια, Mikolaj Marczyk-Szymon Gospodarczyk.
H M-Sport Ford θα συμμετάσχει στο Ράλλυ Κροατίας με πλήρωμα τους Jari Huttunen-Mikko Lukka, που όπως και οι Τσέχοι Erik Cais-Petr Tesinsky, αμφότεροι με Ford Fiesta Rally2 MkII, έχουν τη δυναμική να “μπουν σφήνα” ανάμεσα στα πληρώματα των Citroen και Skoda.
Ακόμη, με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιδόσεις των Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 N Rally2) και Georg Linnamae-James Morgan (Volkswagen Polo R5).
Η συνέχεια για το Junior WRC
Το Ράλλυ Κροατίας αποτελεί το δεύτερο γύρο του Junior WRC, για οδηγούς ηλικίας έως 30 ετών, με τετρακίνητα Ford Fiesta Rally3 ενιαίων προδιαγραφών, που προετοιμάζει η M-Sport.
Το Junior WRC αποτελεί το “Πρωτάθλημα Νέων” και του WRC 3, θεσμού για πληρώματα με αυτοκίνητα Rally3 χωρίς ηλικιακό περιορισμό, που στην Κροατία συγκέντρωσε 11 συμμετοχές.
Από αυτές, οι 7 εντάσσονται στους “Juniors”, ενώ οι δικοί μας Παναγιώτης Ρουστέμης-Χρήστος Μπακλώρης δε συμμετέχουν.
Ως φαβορί για τη νίκη φαντάζουν οι Jon Armstrong-Brian Hoy, που είχαν επικρατήσει τόσο στην πρεμιέρα του θεσμού στη Σουηδία, όσο και πέρυσι στην Κροατία.
Μεταξύ των πρωταγωνιστών θα βρεθούν ο Πρωταθλητής Νέων Sami Pajari, με συνοδηγό την Enny Malkonen, τη στιγμή που θέσεις στο βάθρο θα διεκδικήσουν οι Lauri Joona-Mikael Korhonen, William Creighton-Liam Regan και Robert Virves-Aleks Lesk.
Στην Κροατία θα κάνουν ντεμπούτο οι περσινοί Πρωταθλητές Νέων Ευρώπης, Jean Baptiste Franceschi-Anthony Gorguillo, με τον 25χρονο Γάλλο να επανέρχεται από σοβαρό τραυματισμό στο περσινό Ράλλυ du Var.
Τέλος, τις εμπειρίες τους θα προσπαθήσουν να αυξήσουν οι Κενυάτες McRae Kimathi-Mwangi Kioni, στον πρώτο τους αγώνα επί ασφάλτινου εδάφους.
Δείτε preview του Ράλλυ Κροατίας
Ράλλυ Κροατίας Preview
WRC 2022, 3ος γύρος, 21-24 Απριλίου
Επιφάνεια: Άσφαλτος
Ημέρες: 3
Ειδικές Διαδρομές: 20
Συνολικό μήκος: 291,84 χλμ.
Συμμετοχές: 64
Αποτελέσματα 2021
- Ogier-Ingrassia (Toyota Yaris WRC)
- Evans-Martin (Toyota Yaris WRC)
- Neuville-Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC)
Βαθμολογία (μετά από 2 αγώνες):
Οδηγοί: 1. Rovanpera 46, 2. Neuville 32 , 3. Loeb 27, 4. Greensmith 20, 5. Ogier 19, 6. Katsuta 18, 7. Breen 16, 8. Lappi 15, 9. Mikkelsen 12, 10. Solberg 8
Κατασκευαστές: 1. Toyota 83, 2. M-Sport Ford 59, 3. Hyundai 47, 4. Toyota Next Generation 22
Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.
Ωράριο, live αποτελέσματα, εξέλιξη, βαθμολογίες και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.
Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τις συμμετοχές του Ράλλυ Κροατίας
Photos: M-Sport Ford, Toyota Gazoo Racing, M-Sport Ford, Hyundai Motorsport, Croatia Rally, Red Bull Content Pool, Pirelli
Preview-video του Ράλλυ Κροατίας από τον Promoter του WRC