Η φιλοδοξία της Porsche για το 2030: Αμιγώς ηλεκτρικά νέα οχήματα σε ποσοστό άνω του 80%

Ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2021 σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ για την Porsche. 

Στουτγάρδη. Στη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους, η Porsche AG επιβεβαίωσε τη θέση της ως μία από τις πλέον κερδοφόρες κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων παγκοσμίως, καταγράφοντας  ρεκόρ όλων των εποχών τόσο στα έσοδα από πωλήσεις όσο και στα λειτουργικά της κέρδη. Το 2021, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 33,1 δισ. €, δηλαδή 4,4 δισ. € περισσότερα απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος, ένα μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση 15% (πωλήσεις προηγούμενου έτους: 28,7 δισ. €). Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 5,3 δισ. €, υπερβαίνοντας κατά 1,1 δισ. € (αύξηση 27%) το αντίστοιχο μέγεθος του προηγούμενου έτους. Συνεπώς, η Porsche κατέγραψε λειτουργική απόδοση πωλήσεων σε ποσοστό 16% (προηγούμενο έτος: 14,6%).

«Τα θετικά επιχειρηματικά μας αποτελέσματα βασίζονται σε θαρραλέες και καινοτόμες αποφάσεις που επικεντρώνονται στο μέλλον», δήλωσε ο Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG «Ο κλάδος μας βιώνει πιθανώς τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό στην ιστορία του», λέει ο Blume. «Σχεδιάσαμε εγκαίρως μια στρατηγική πορεία και επιδεικνύουμε στιβαρότητα στο λειτουργικό κομμάτι. Αυτή η επιτυχία αποτελεί καρπό ομαδικής εργασίας». Ο Lutz Meschke, Αντιπρόεδρος και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche, υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών και Πληροφορικής, θεωρεί ότι τα ισχυρά μεγέθη της Porsche AG βασίζονται στην υγιή δομή του κόστους, καθώς και στην ελκυστική γκάμα προϊόντων: «Τα επιχειρηματικά μεγέθη μας αντικατοπτρίζουν την εξαιρετικά δυναμική κερδοφορία της εταιρείας μας. Δείχνουν την ανάπτυξη που δημιουργεί αξία και τη στιβαρότητα του επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου της Porsche – ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, όπως η έλλειψη ημιαγωγών.»

Το 2021, οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. € και ανήλθαν σε 3,7 δισ. € (προηγούμενο έτος: 2,2 δισ. €). «Επιπλέον, αυτός ο δείκτης αποδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο ότι η τοποθέτηση της Porsche είναι εξαιρετική», σημειώνει ο Lutz Meschke. Η θετική πορεία της εταιρείας βασίζεται επίσης στο φιλόδοξο πρόγραμμα κερδοφορίας για το 2025. Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει βιώσιμα τα κέρδη, μέσω νέων καινοτομιών και επιχειρηματικών μοντέλων. Λέει ο κ. Meschke: «Χάρη στους αφοσιωμένους εργαζομένους μας που επιδεικνύουν έντονο πνεύμα πρωτοβουλίας, το πρόγραμμα κερδοφορίας της εταιρείας μας έχει σημειώσει απόλυτη επιτυχία. «Η Porsche έχει ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποδοτικότητά της και έχει μειώσει το επίπεδο κάλυψης των εξόδων της, το λεγόμενο «νεκρό σημείο». Αυτό μας δίνει το περιθώριο να επενδύουμε στη μελλοντική βιωσιμότητα της εταιρείας μας, παρά την τεταμένη οικονομική κατάσταση. Προωθούμε αποφασιστικά τις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, στην ψηφιοποίηση και στη βιωσιμότητα. Είμαι αισιόδοξος ότι η Porsche θα βγει ισχυρότερη από τις τρέχουσες διεθνείς κρίσεις.»

Η τεταμένη παγκόσμια κατάσταση απαιτεί ταπεινότητα και προσοχή: «Η Porsche παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία τις ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία», λέει ο Oliver Blume. «Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε παύση των εχθροπραξιών, με επαναφορά της διπλωματίας στο προσκήνιο. Η ασφάλεια και η ακεραιότητα των ανθρώπων αποτελεί ύψιστο μέλημα.» Για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην Ουκρανία, η Porsche AG δώρισε συνολικά το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οι ειδικοί μιας ομάδας εργασίας προσδιορίζουν συνεχώς το μέγεθος του αντίκτυπου αυτής της κατάστασης στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Porsche. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες των εργοστασίων της Porsche έχουν επηρεαστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις η τήρηση των ημερομηνιών παράδοσης οχημάτων.

«Παρά το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες αναμένουμε προκλήσεις, τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης, εμμένουμε στον σταθερό στρατηγικό στόχο που έχουμε θέσει εδώ και χρόνια για μακροπρόθεσμη επίτευξη λειτουργικής απόδοσης των πωλήσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 15%», επισημαίνει ο κ. Lutz Meschke. «Η ομάδα εργασίας που έχουμε οργανώσει έχει ήδη λάβει τα πρώτα μέτρα για τη διασφάλιση των κερδών μας. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε τους υψηλούς στόχους κερδοφορίας που έχουμε θέσει. Ο βαθμός επιτυχίας αυτής της προσπάθειας εξαρτάται επίσης από εξωγενείς προκλήσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να επηρεάσουμε.» Εσωτερικά, ωστόσο, η Porsche έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο. «Η Porsche βρίσκεται σε εξαιρετική θέση από στρατηγικής, λειτουργικής και οικονομικής πλευράς. Συνεπώς, ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και υποδεχόμαστε θετικά την εξέταση της προοπτικής μιας δημόσιας προσφοράς για την είσοδο της Porsche AG στη χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό θα επέτρεπε στην Porsche να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το προφίλ της και να αυξήσει την επιχειρηματική της ελευθερία. Παράλληλα, η Volkswagen και η Porsche θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επωφελούνται από μελλοντικές κοινές συνέργειες.»

Το 2021, η Porsche παρέδωσε 301.915 οχήματα σε πελάτες ανά τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, ξεπεράστηκε το ορόσημο των 300.000 μονάδων (προηγούμενο έτος: 272.162 παραδόσεις). Τα μοντέλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν η Macan (88.362) και η Cayenne (83.071). Οι παραδόσεις της Taycan υπερδιπλασιάστηκαν: 41.296 πελάτες παρέλαβαν την πρώτη τους αμιγώς ηλεκτρική Porsche. Έτσι, η Taycan ξεπέρασε ακόμα και την εμβληματική 911, παρόλο που οι πωλήσεις αυτού του sport μοντέλου επίσης σημείωσαν νέο ρεκόρ με 38.464 μονάδες. Λέει ο Oliver Blume: «Η αμιγώς ηλεκτρική Porsche Taycan εμπνέει τους πάντες – υφιστάμενους και νέους πελάτες, ειδικούς και μέσα ενημέρωσης στον χώρο του αυτοκινήτου. Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με άλλο ένα μοντέλο: Έως τα μέσα της δεκαετίας, ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε το sport μοντέλο 718 με τον κινητήρα στο κέντρο, αποκλειστικά ως αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.»

 

Πέρσι, σχεδόν 40% όλων των νέων αυτοκινήτων Porsche που παραδόθηκαν στην Ευρώπη ήταν ήδη τουλάχιστον εν μέρει ηλεκτρικά – δηλ. υβριδικά τύπου plug-in ή πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα. Επιπλέον, η Porsche έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030. «Το 2025, εκτιμάται ότι οι μισές πωλήσεις νέων Porsche θα αφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δηλαδή πλήρως ηλεκτρικά ή υβριδικά τύπου plug-in», ανακοίνωσε ο Oliver Blume. «Το 2030, το ποσοστό όλων των καινούργιων αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα πρέπει να ξεπερνά το 80%.» Για να επιτύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, η Porsche επενδύει σε υπερσύγχρονους σταθμούς φόρτισης, μαζί με συνεργάτες της, καθώς και σε ιδιόκτητες υποδομές φόρτισης. Εκτενείς επενδύσεις πραγματοποιούνται επίσης σε βασικές τεχνολογίες, όπως η παραγωγή συστημάτων μπαταριών και μονάδων. Στον νεοσυσταθέντα όμιλο Cellforce Group αναπτύσσονται και παράγονται κυψέλες μπαταρίας υψηλής απόδοσης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες για μαζική παραγωγή έως το 2024.

 Το 2021, η Porsche αύξησε τις παραδόσεις της σε όλες τις αγορές ανά τον κόσμο. Για άλλη μία φορά, η επιμέρους αγορά με τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων ήταν η Κίνα. Με σχεδόν 96.000 παραδόσεις, καταγράφηκε αύξηση 8% στη συγκεκριμένη χώρα έναντι του 2020. Η Porsche κατέγραψε έντονη άνοδο πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των παραδόσεων αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 22%, ξεπερνώντας τις 70.000 μονάδες. Πολύ θετική επίσης ήταν η πορεία της Porsche στην Ευρώπη: Mόνο στη Γερμανία, η Porsche αύξησε τις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων κατά 9%, φτάνοντας σχεδόν τις 29.000 μονάδες.

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό.

 

Tags: