Ουκρανία: Με εθνικοποίηση των εταιρειών που αποχωρούν απειλεί η Ρωσία
Με εθνικοποίηση των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινήτων, που αποχωρούν από τη Ρωσία απειλεί το Κρεμλίνο.
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας πρότεινε την εθνικοποίηση εργοστασίων ξένης ιδιοκτησίας που σταμάτησαν τις λειτουργίες τους στη χώρα λόγω αυτού που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».
Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η VW, η Toyota, η Ford και η Hyundai ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες το προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και με φόντο τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο United Russia, ο γραμματέας του γενικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Andrei Turchak είπε ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων αποτελεί «πόλεμο» εναντίον των πολιτών της Ρωσίας.
«Η Ηνωμένη Ρωσία προτείνει την εθνικοποίηση των εργοστασίων παραγωγής των εταιρειών που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και το κλείσιμο της παραγωγής στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Andrei Turchak.
«Αυτό είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά δεν θα ανεχτούμε να μας μαχαιρώνουν πισώπλατα και θα προστατεύσουμε τον λαό μας. Αυτός είναι ένας πραγματικός πόλεμος, όχι εναντίον της Ρωσίας συνολικά, αλλά εναντίον των πολιτών μας. Θα λάβουμε σκληρά μέτρα αντιποίνων, ενεργώντας σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», προσέθεσε ο Andrei Turchak.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία σκοπεύει να εισάγει ένα νόμο που θα επιτρέπει σε εταιρείες που ανήκουν σε ποσοστό άνω του 25% σε ξένους από «μη φιλικά κράτη» να υπαχθούν σε καθεστώς εξωτερικής διοίκησης. Εκτός αν οι εταιρείες αυτές, εντός πέντε ημερών, αποφασίσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ή πουλήσουν μετοχές, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Διαφορετικά, όπως αναφέρουν σήμερα διεθνή δίκτυα, θα οριστεί προσωρινή διοίκηση για χρονική περίοδο τριών μηνών, μετά την οποία θα γίνει εκκαθάριση της εταιρείας με τις μετοχές του νέου οργανισμού να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.