Ο χειμώνας είναι ο μεγάλος εχθρός των μπαταριών αυτοκινήτου

Μην ξεχνάτε ποτέ την μπαταρία του αυτοκινήτου σας, ειδικά τον χειμώνα. Φροντίστε την προτού παρουσιαστούν ανεπιθύμητοι μπελάδες και για οποιουσδήποτε ελέγχους ή αγορές εμπιστευτείτε μόνο τους ειδικούς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνουμε πρωί-πρωί βιαστικοί στο αυτοκίνητό μας, με το χρονόμετρο για το σχολείο των παιδιών ή τη δουλειά να «τρέχει» εναντίον μας, και ο κινητήρας να δυσκολεύεται να πάρει μπρος. Αυτό είναι κάτι που συνήθως αντιμετωπίζουμε τα κρύα πρωινά του χειμώνα και δεν συμβαίνει γιατί το… σύμπαν συνωμοτεί εναντίον μας. Συμβαίνει γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την μπαταρία, από την οποία αντλεί ισχύ το αυτοκίνητο για να εκκινήσει.

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα ευάλωτες κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν εχθρό τους. Έτσι, ένα όχημα που δεν θα κινηθεί για μια με δύο ημέρες, και που κατά συνέπεια δεν θα φορτίσει την μπαταρία του, είναι αρκετά πιθανό σε κάποια στιγμή του χειμώνα να μην μπορεί να πάρει μπρος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που ένα όχημα παρουσιάζει απώλεια ενέργειας (αποφορτίζοντας έτσι την μπαταρία) ή ο δύναμος δεν είναι αρκετά ικανός για να φορτίσει κανονικά την μπαταρία.  

Υπό κανονικές συνθήκες, η ισχύ της μπαταρίας του αυτοκινήτου ελέγχεται στο ετήσιο σέρβις του, ωστόσο, λίγο προτού παγώσει ο καιρός ή τουλάχιστον μόλις διαπιστώσετε πρόβλημα στην εκκίνηση τις κρύες μέρες του χειμώνα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ηλεκτρολόγο για έλεγχο, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες που θα σας χαλάσουν τη μέρα, το καθημερινό σας πρόγραμμα ή την εκδρομή σας.

Υπάρχουν ειδικοί, μην αφήνετε τη μπαταρία στα χέρια οποιουδήποτε  

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της μπαταρίας παίζει η ποιότητα κατασκευής της και ο εισαγωγέας. Οι μπαταρίες είναι φτιαγμένες από ένα κράμα μετάλλου το οποίο, ενίοτε, δεν είναι τόσο καλό στην περίπτωση που αυτή είναι χαμηλής ποιότητας. Ως αποτέλεσμα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειώνεται έως και στο μισό. Τον δικό του ρόλο παίζει επίσης ο εισαγωγέας/διανομέας, καθώς και ο ηλεκτρολόγος που θα επισκεφτείτε, και αυτό το λέμε γιατί μόνο οι ειδικοί γνωρίζουν τις σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Πριν τοποθετηθεί στο όχημα, η μπαταρία θα πρέπει να φορτιστεί για 15 λεπτά σε ειδικό φορτιστή μπαταριών. Άρα, λοιπόν, μην αφήνετε την τύχη σας στα χέρια οποιουδήποτε.

Σε έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε πως η εταιρεία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, που είναι από τους κορυφαίους επαγγελματίες σε αυτό τον τομέα και γενικότερα σε ότι σχετίζεται με εξαρτήματα και όλα τα αναγκαία για το αυτοκίνητο, φροντίζει ώστε οι μπαταρίες να μην μένουν πάνω από 5-6 μήνες χωρίς φόρτιση, ανανεώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το στοκ που μένει στα καταστήματα των συνεργατών της.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αντιπροσωπεύει στην κυπριακή αγορά τρεις εξαιρετικής ποιότητας μπαταρίες αυτοκινήτου: Tις κορυφαίες μπαταρίες Bosch, που κατασκευάζονται στο καλύτερο εργοστάσιο του κόσμου, αλλά και τις «value for money» επιλογές μπαταριών Vipiemme, οι οποίες συνοδεύονται από την ιταλική σφραγίδα ποιότητας, καθώς και τις επίσης αξιόπιστες κορεάτικες SpeedΜate. Να τονίσουμε ότι όλες οι μπαταρίες που προμηθεύει η ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ συνοδεύονται από δύο χρόνια εγγύηση.

Πέντε απλές συμβουλές για τη μπαταρία σας

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου διαρκούν κατά μέσο όρο τρία έως πέντε έτη, αλλά αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον καιρό. Εάν μια μπαταρία είναι συνεχώς εκτεθειμένη στο κρύο, η διάρκεια ζωής της θα μειωθεί, μιας και το χειμώνα οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία καταπονούν ιδιαίτερα το ηλεκτρικό κύκλωμα της μπαταρίας.

  1. Ελέγχετε σε τακτά διαστήματα τη στάθμη των υγρών, εφόσον δεν διαθέτει το όχημα μπαταρία κλειστού τύπου. Οι πλάκες μόλυβδου πρέπει να καλύπτονται από τα υγρά της μπαταρίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί, συμπληρώστε απεσταγμένο νερό. Προσοχή όμως, γιατί το υγρό της μπαταρίας είναι όξινο.
  2. Ελέγχετε τα καλώδια με τους ακροδέκτες τους στους πόλους της μπαταρίας, ώστε να πιάνουν σφιχτά, γιατί αν έχουν χαλαρώσει, η μπαταρία δεν φορτίζεται σωστά.
  3. Προφυλάξτε την μπαταρία από τα άλατα που δημιουργούνται από την υγρασία. Κρατήστε καθαρούς τους πόλους της. Προσοχή στη σκουριά, η οποία εμποδίζει την παροχή ρεύματος.
  4. Ένας από τους βασικούς λόγους εξάντλησης της μπαταρίας είναι η ταυτόχρονη χρήση πολλών συστημάτων ή μηχανισμών που καταναλώνουν ενέργεια στο αυτοκίνητο τον χειμώνα, όπως οι υαλοκαθαριστήρες, ο κλιματισμός με τον ανεμιστήρα στο φουλ, τα θερμαινόμενα παρμπρίζ, η χρήση των φώτων, τα θερμαινόμενα καθίσματα κλπ. Η χρήση όλων αυτών δεν αφήνει αρκετή υπόλοιπη ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας, που αδειάζει σταδιακά.
  5. Βάζετε πρώτα εμπρός τον κινητήρα και μετά ανοίγετε τα διάφορα συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια, όπως τον κλιματισμό, το θερμαινόμενο παρμπρίζ, κλπ.