Ράλλυ Μόντε Κάρλο (3η ημέρα): Προβάδισμα νίκης για Ogier και Toyota (video)
Ο Sebastien Ogier άλλαξε την τελευταία στιγμή ελαστικά πριν από την καταληκτική ειδική διαδρομή της ημέρας, κάνοντας ίδια επιλογή με τον Sebastien Loeb και αυξάνοντας τη μεταξύ τους διαφορά, στα 21,1 δευτερόλεπτα.
Η τρίτη ημέρα του Ράλλυ Μόντε Κάρλο είχε τα πάντα, αφού επιφύλαξε συγκλονιστική εξέλιξη στη μάχη για τη νίκη, μεταξύ των Sebastien Ogier-Benjamin Veillas (Toyota GR Yaris Rally1) και Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally1), αλλά και σημαντικές ανακατατάξεις στις υπόλοιπες θέσεις.
Συνολικά, η Toyota ήταν η ταχύτερη ομάδα καθώς τα πληρώματά της σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο σε κάθε ειδική διαδρομή, η Hyundai είδε όλα της τα πληρώματα να έχουν ατυχίες, ενώ η ημέρα της M-Sport Ford δεν ήταν αντίστοιχη με τη χθεσινή.
Με μια κίνηση που θύμισε σκακιστή, ο Ogier που είχε πάρει ξανά το προβάδισμα στα μισά της τρίτης ημέρας, αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εισέλθει στην τελευταία ειδική διαδρομή (SS13 Saint-Geniez / Thoard 2 μήκους 20,79 χλμ.) έχοντας τα ίδια ελαστικά με τον μεγάλο του αντίπαλο.
Αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στην κορυφή, ο Loeb επέλεξε 4 ελαστικά μαλακής γόμας της Pirelli, παρόλο που περίπου στα μισά του περίφημου Sisteron, υπήρχε πάγος.
Βλέποντας αυτή την επιλογή του Loeb, ο οποίος ξεκινούσε μετά από αυτόν, ο Ogier που αρχικά είχε προτιμήσει δύο ελαστικά χιονιού και δύο σλικ μαλακής γόμας, άλλαξε… άποψη, με στόχο να αποφύγει το ρίσκο της ήττας, λόγω μιας επιλογής επιλογής ελαστικών.
Πράγματι, ο οδηγός της Toyota δικαιώθηκε, αφού δημιούργησε διαφορά 16,1” από τον Loeb σε μια ειδική διαδρομή και ολοκλήρωσε την ημέρα με προβάδισμα 21,1′‘.
Πέραν της μάχης των Ogier-Veillas και Loeb-Galmiche, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι εργοστασιακοί συνδυασμοί αντιμετώπισαν προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις εντός της πρώτης δεκάδας.
H μάχη της νίκης στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο
Το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας του εναρκτήριου αγώνα της χρονιάς, περιλάμβανε 5 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 92,46 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το πιο δύσκολο κομμάτι προέκυψε από τα λίγα, αλλά κρίσιμα, χιλιόμετρα με πάγο περίπου στο μέσο της ειδικής διαδρομής 11/13 (Saint-Geniez / Thoard).
Από το πρωί, είχε φανεί πως οι δύο Sebastien βρίσκονταν σε δικό τους αγώνα, όχι τόσο αναφορικά με το ρυθμό τους, όσο γιατί εστίαζαν κυρίως στη μεταξύ τους μάχη, σχεδόν αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους.
Στα μισά της ημέρας, οι Ogier-Veillas είχαν αποκτήσει ξανά το προβάδισμα, έχοντας σημειώσει δύο ταχύτερους χρόνους, ενώ προηγουμένως (Ε.Δ.10) τα δύο γαλλικά πληρώματα είχαν βρεθεί μαζί στην κορυφή, αφού μοιράζονταν ακριβώς ίδιο χρόνο με ακρίβεια δεκάτου του δευτερολέπτου!
Στο δεύτερο loop, αρχικά είδαν τη διαφορά από τους Loeb-Galmiche να μειώνεται στα 5 δευτερόλεπτα, όμως στο Sisteron ο πολυνίκης του Μόντε, με κίνηση μεγάλης αυτοπεποίθησης, αντάξια ενός Πρωταθλητή, έβαλε ισχυρά θεμέλια στη νίκη του.
Με αυτόν τον τρόπο, αύξησε τη διαφορά από τα 5 στα 21,1” και θεωρείται πια φαβορί για τη νίκη, αφού απομένουν 4 ειδικές διαδρομές, μήκους 67,26 αγωνιστικών χιλιομέτρων, για την ολοκλήρωση του αγώνα.
Από την πλευρά του, ο Sebastien Loeb σήμερα δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ρυθμό των Ogier-Toyota, χάνοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας, 31 δευτερόλεπτα.
Ακόμη και έτσι, η επίδοσή του δε μειώνεται, αφού οι ελπίδες για τη νίκη μπορεί να μειώθηκαν αλλά δεν έχουν εκμηδενιστεί.
Παράλληλα, λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 48 του χρόνια, ο Loeb έγινε ο οδηγός που έχει βρεθεί επικεφαλής για περισσότερες ειδικές στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, ξεπερνώντας τον Walter Rorhl.
Ράλλυ Μόντε Κάρλο: Απρόοπτα και εγκαταλείψεις με φόντο το βάθρο
Το μοναδικό πλήρωμα που ακολουθούσε το ρυθμό τους δύο Seb, τουλάχιστον αρχικά, ήταν οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1), που χθες βρίσκονταν στην τρίτη θέση.
Με έναν ταχύτερο χρόνο και μια δεύτερη θέση αμέσως μετά, ο Ουαλός της Toyota ψαλίδισε τη διαφορά από την κορυφή κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα και κινούνταν εξαιρετικά στο Sisteron, όντας ταχύτερος όλων στα splits.
Όμως, μια έξοδος σε δεξιά στροφή έφερε το αυτοκίνητο για λίγα εκατοστά σε κεκλιμένο επίπεδο εκτός δρόμου, φρενάροντας τις ελπίδες των Βρετανών για μια θέση στο βάθρο.
Τελικά οι Evans-Martin επέστρεψαν στον αγώνα, έχοντας χάσει 20 λεπτά και κατά συνέπεια όντες εκτός 20άδας, οπότε αύριο θα εστιάσουν στους βαθμούς της Power Stage.
Η ατυχία του πληρώματος της Toyota, αλλά και τα προβλήματα εκείνων της Hyundai για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω, έφεραν στην τρίτη θέση τους Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1).
Στον πρώτο του αγώνα με τη νέα του ομάδα, αλλά και στο Μόντε Κάρλο μετά από το 2018, ο Breen ακολουθεί μια στρατηγική αποφυγής ρίσκου και προβλημάτων, που προς το παρόν τον ανταμείβει.
Σήμερα, που οι βασικοί αντίπαλοί του αντιμετώπισαν προβλήματα, o Breen άδραξε την ευκαιρία και ανέβηκε σε θέση βάθρου. Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, από τη στιγμή που οι Ogier και Loeb δεν θα ακολουθήσουν πλήρες πρόγραμμα, οπότε πρακτικά ο Ιρλανδός βρίσκεται μπροστά από όλους τους διεκδικητές του τίτλου.
Τι συνέβη όμως στην πλευρά της Hyundai; Οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe, που βρίσκονταν στην 4η θέση χθες, έπεσαν πιο πίσω λόγω προβλημάτων, τα οποία επέτεινε η απουσία ενδιάμεσου σέρβις.
Ο Βέλγος από το πρωί δήλωνε πως δεν αισθάνεται άνετα με το Hyundai i20 N Rally1, ενώ αντιμετώπισε πρόβλημα με ένα από τα αμορτισέρ. Παρά τις προσπάθειές του και τις επισκευές που έκανε, έχασε πολύ χρόνο με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την ημέρα στην 6η θέση, περισσότερα από 7 λεπτά μακριά από τους πρωτοπόρους.
Ακόμη χειρότερη όμως, ήταν η εξέλιξη της ημέρας για το έτερο κορυφαίο πλήρωμα της Hyundai.
Οι Ott Tanak-Martin Jarveoja πήραν το ρίσκο, όπως και οι Neuville-Wydaeghe- να ξεκινήσουν με μία, αντί για δύο ρεζέρβες.
Μόλις στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή είχαν κλατάρισμα.
Στην τρίτη διαδρομή της ημέρας, ένα μικρό όπως ο Tanak το χαρακτήρισε, χτύπημα λόγω τετ-α-κε, επέφερε διαρροή υγρού και υπερθέρμανση στον κινητήρα, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη στην απλή διαδρομή.
Ταυτόχρονα, οι Εσθονοί είχαν και δεύτερο κλατάρισμα, οπότε έτσι και αλλιώς δε θα μπορούσαν να συνεχίσουν, ενώ ο Tanak δήλωσε πως δε θα συνεχίσουν αύριο.
Οι ατυχίες των πληρωμάτων της Hyundai, επέτρεψαν στους Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1) να αναρριχηθούν στην 4η θέση.
Βέβαια, για να συμβεί αυτό έπρεπε πρώτα ο 21χρονος οδηγός να ανεβάσει την απόδοσή τους σε σύγκριση με χθες, κάτι που πέτυχε. Ο Φινλανδός σημείωσε δύο ταχύτερους χρόνους σήμερα, δείχνοντας σαφώς πιο άνετα με το αυτοκίνητό του και κέρδισε συνολικά 5 θέσεις στην κατάταξη, σε σύγκριση με χθες.
Στην 5η θέση, παρόλο που δεν είχαν μια απροβλημάτιστη ημέρα, βρίσκονται οι Gus Greensmith-Jonas Andersson (Ford Puma Rally1). Ο νεαρός Βρετανός που χθες σημείωσε τον πρώτο ταχύτερο χρόνο της καριέρας του, έχασε χρόνο από κλατάρισμα, ενώ ανέφερε και πρόβλημα με το αυτοκίνητό του, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Από τα εργοστασιακά πληρώματα, τις δικές τους ατυχίες είχαν οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston και Oliver Solberg-Elliott Edmondson.
Το πλήρωμα της Toyota Gazoo Racing Next Generation, είχε τη στιγμή του στον πάγο, κατά το δεύτερο πέρασμα από το Sisteron, βγαίνοντας από το δρόμο σε αριστερή στροφή.
Αν και επέστρεψαν χάρη στη βοήθεια θεατών, είχαν χάσει πολύ χρόνο οπότε εντάχθηκαν σε διαδικασία SupeRally και βρίσκονται στην 13η θέση γενικής.
Όσον αφορά στο πλήρωμα της Hyundai, ο καπνός στο εσωτερικό του i20 N Rally1 που αναφέρθηκε για πρώτη φορά χθες, παρέμεινε σήμερα προκαλώντας δυσφορία στο δίδυμο.
Στην δεύτερη διαδρομή της ημέρας, οι Solberg-Edmondson είχαν έξοδο, αφού όπως δήλωσε ο 20χρονος οδηγός, έχασε τη συγκέντρωσή του σε δεξιά στροφή.
Και αυτοί επέστρεψαν με τη βοήθεια θεατών, οπότε συνεχίζουν, έχοντας όμως χάσει περισσότερα από 40 λεπτά.
Με βάση όλα τα παραπάνω, πίσω από τους Neuville-Wydaeghe που βρίσκονται στην 6η θέση, ανέβηκαν τα πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.
Στην 7η θέση γενικής και την κορυφή του WRC 2 βρίσκονται οι Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo), παρά ένα κλατάρισμα στην τελευταία ειδική διαδρομή.
Σε γενική και WRC 2 ακολουθούν οι Τσέχοι Erik Cais-Petr Tesinsky (Ford Fiesta Rally2 MkII), που απέχουν 22,4” από τους Νορβηγούς, όμως δύσκολα θα διεκδικήσουν τη νίκη αύριο.
Τη δεκάδα διαμορφώνουν οι Gregoire Munster-Louis Louka (Hyundai i20 N Rally2) και Yohan Rossel-Benjamin Boulloud (PH Sport, Citroen C3 Rally2).
Οι Γάλλοι είχαν έξοδο στο ίδιο σημείο με τους Katsuta-Johnston, χάνοντας 3 λεπτά που τους έριξαν από τη δεύτερη θέση, όπου βρίσκονταν.
Σήμερα, εγκατέλειψαν οι Stephane Lefebvre-Andy Malfoy (Citroen C3 Rally2), όταν έχασαν τον πίσω δεξιό τροχό μετά από έξοδο και ενώ νωρίτερα είχαν δεχθεί ποινή 30 λεπτών, επειδή το gravel crew τους κινήθηκε αντικανονικά χθες, σε σημείο μεταξύ flying και Stop ειδικής διαδρομής κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ακόμη, εκτός αγώνα βρέθηκαν οι Marco Bulacia-Marcelo Der Ohanessian (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo), λόγω προβλήματος στον κινητήρα.
Ο επίλογος του Ράλλυ Μόντε Κάρλο,θα γραφτεί αύριο Κυριακή 23 Ιανουαρίου, με δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (La Penne / Collongues – 19,37 χλμ. και Briançonnet / Entrevaux – 14,26 χλμ), συνολικού μήκους 67,26 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
H πρώτη αυριανή ειδική διαδρομή (La Penne-Collongues 1) ξεκινά στις 09:45 ώρα Ελλάδος.
Η τελευταία ειδική διαδρομή (Briançonnet-Entrevaux 2), θα είναι η Power Stage του αγώνα, που θα μεταδοθεί ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD, στις 13:18.
Ράλλυ Μόντε Κάρλο – Το πανόραμα της τρίτης ημέρας
Ε.Δ.: 5
Μήκος: 92,46 χλμ.
Κατάταξη Top10 (13/17 ειδικές διαδρομές)
Ταχύτεροι Ε.Δ.: Ogier-Rovanpera 2, Evans 1
Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 9 Loeb, 10-13 Ogier
Live αποτελέσματα και εξέλιξη του αγώνα, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.
Photos: M-Sport Ford, Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, Red Bull Content Pool
Δείτε πλάνα από τις πρωινές ειδικές διαδρομές