Videos: H Toyota μας συστήνει το GR Yaris Rally1
H έναρξη της υβριδικής εποχής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ πλησιάζει και η Toyota μας βοηθά να γνωρίσουμε το GR Yaris Rally1, μέσω δύο videos.
Το 2022 έφτασε οπότε η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση της πρώτης σεζόν με υβριδικά αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και το Toyota GR Yaris Rally1, στην κορυφαία κατηγορία του WRC, έχει ξεκινήσει.
Με τον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς, αλλά και της νέας εποχής, να είναι όπως έχουμε συνηθίσει το Ράλλυ Μόντε Κάρλο στις 20-23 Ιανουαρίου, οι προετοιμασίες των ομάδων έχουν μπει στην τελική ευθεία.
Μια και η εισαγωγή των υβριδικών αυτοκινήτων στην κατηγορία Rally1 αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή για δεκαετίες, η Toyota Gazoo Racing μας βοηθά να κατανοήσουμε τις μεταβολές των νέων αγωνιστικών, με δύο videos.
Ρόλο “ξεναγού” αναλαμβάνει ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Tom Fowler, που αναφέρεται στο νέο αμάξωμα, καθώς και στη λειτουργία του υβριδικού συστήματος.
Εξερευνώντας το Toyota GR Yaris Rally1
Η βασική αλλαγή των αυτοκινήτων Rally1, σε σύγκριση με τα WRC 2017, έγκειται στην υιοθέτηση υβριδικού κινητήριου συστήματος.
Αυτό, συνδυάζει τον γνωστό κινητήρα εσωτερικής καύσης 1,6 λίτρων και ισχύος περί τους 380 ίππους, με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 100 kW (136 ίπποι), που κατασκευάζεται από την Compact Dynamics και είναι κοινός για όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας.
Ακόμη, στο σύστημα περιλαμβάνεται μπαταρία χωρητικότητας 3,9 kWh, ενώ τα αυτοκίνητα θα έχουν τη δυνατότητα κίνησης μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα -ο οποίος θα δίνει επιπλέον ώθηση σε συγκεκριμένα σημεία των ειδικών διαδρομών- σε απλές διαδρομές.
Πέραν του κινητηρίου συνόλου όμως, σημαντικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν και σε άλλους τομείς.
Το αμάξωμα είναι νέο, ενώ το χωροδικτύωμα στο εσωτερικό έχει δημιουργηθεί από τη FIA για περαιτέρω βελτιστοποίηση του επιπέδου ασφαλείας.
Για να περιοριστεί το κόστος, έχουν μειωθεί τα αεροδυναμικά βοηθήματα, είχαμε επιστροφή στα σειριακά κιβώτια 5 σχέσεων όπως αυτά στα αυτοκίνητα Rally2, ενώ καταργήθηκε και το κεντρικό διαφορικό.
Όπως καταλαβαίνετε, οι αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές, οπότε κανείς δε μπορεί να πει μια βεβαιότητα, ποια θα είναι η δυναμική των ομάδων στο Μόντε.
Μέχρι τότε, ας πάρουμε μια γεύση από το Toyota GR Yaris Rally1, μέσω των δηλώσεων του Tom Fowler.
“Για πολλά χρόνια, τα αυτοκίνητα WRC βασίζονταν στα αυτοκίνητα παραγωγής”, αναφέρει σχετικά με το αμάξωμα ο Βρετανός μηχανικός.
“Το σημείο εκκίνησης για την κατασκευή του αυτοκινήτου είναι το σασί από το μοντέλο παραγωγής στο σύνολό του.
“Ανασχεδιάσαμε ορισμένα στοιχεία για να συμπεριλάβουμε το σύστημα ανάρτησης, τετρακίνησης και φυσικά τα πολύ σημαντικά στοιχεία ασφαλείας.
“Όλα αυτά ενσωματώνονται σε ένα αμάξωμα που έχει ήδη παραχθεί για χρήση στο επιβατικό μοντέλο.
“Προχωρώντας για το 2022, το σασί είναι προσαρμοσμένο στο αυτοκίνητο ράλλυ. Οι θεμελιώδεις διαστάσεις του σχετίζονται με του κανονικού αυτοκινήτου, το Yaris στην περίπτωσή μας ή άλλο μοντέλο σε περίπτωση διαφορετικού κατασκευαστή.
“Δεν ξεκινούμε από το σασί του κατασκευαστή, αλλά χρησιμοποιούμε τη δική μας σωληνωτή δομή, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση στα ράλλυ και για αυτό, ενσωματώνει όλα αυτά τα συστήματα ανάρτησης, τετρακίνησης, την υβριδική μονάδα κλπ. με τον τρόπο που θέλουμε, ειδικά για ράλλυ”.
Επιπλέον, ο Tom Fowler μας εξηγεί πώς λειτουργεί το υβριδικό σύστημα των plug-in, δηλαδή με δυνατότητα φόρτισης σε πρίζα, αγωνιστικών.
“Έχουμε τη δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας ως plug-in hybrid και αυτός θα είναι ο βασικός τρόπος φόρτισης που θα ακολουθήσουμε”, σχολιάζει ο τεχνικός διευθυντής της Toyota Gazoo Racing στο WRC.
“Κατά τη διάρκεια του σέρβις θα συνδέουμε το αυτοκίνητο σε πρίζα, όπου θα φορτίζεται όπως κάθε υβριδικό plug-in αυτοκίνητο στο σπίτι ή στο σούπερ μάρκετ..
“Δεύτερον, η μπαταρία μπορεί να φορτίζεται από το όχημα καθαυτό, μέσω ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση, η οποία επανέρχεται κατά την οδήγηση στην ειδική διαδρομή.
“Έτσι η μπαταρία επαναφορτίζεται και ενόσω τα αυτοκίνητα βρίσκονται μακριά από το σέρβις παρκ”.
Ποια είναι όμως τα επιπλέον στοιχεία, που καθιστούν αυτή τη νέα αρχή, ιδιαίτερα απαιτητική;
“Μια επιπλέον πρόκληση σε αυτό, είναι πως το αυτοκίνητο δεν είναι μόνο υβριδικό, αλλά και EV”, αναφέρει ο Fowler.
“Το αυτοκίνητο είναι και ηλεκτρικό, βάσει κανονισμών, άρα κάποια από τα χιλιόμετρα στις απλές διαδρομές πρέπει να γίνονται μόνο με την ισχύ από τον ηλεκτροκινητήρα”.
Πώς θα συνεισφέρει όμως το υβριδικό σύστημα στις ειδικές διαδρομές;
“Το υβριδικό σύστημα θα προσφέρει επιπλέον ροπή, η οποία ενσωματώνεται σε εκείνη που προέρχεται από τον κινητήρα (εσωτερικής καύσης), οπότε χρησιμοποιώντας την ώθηση του οδηγού από το πεντάλ, θα “ζητείται” μια ποσότητα ροπής.
“Αυτή διανέμεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ηλεκτροκινητήρα και χρησιμοποιείται σύμφωνα με στρατηγική χρήσης, η οποία θα βασίζεται στην ενέργεια του οδηγού μέσω των πεντάλ.
“Πέραν αυτού, οι κανονισμοί προβλέπουν πως υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ειδική διαδρομή αλλά και σε κάθε ώθηση (boost)”.