Βρετανία: Ο χειρότερος Νοέμβριος από το 1984 στην παραγωγή οχημάτων
Δραματική ήταν η μείωση στην παραγωγή αυτοκινήτων στη Μ. Βρετανία με τη χώρα να καταγράφει τον περασμένο μήνα τη χειρότερη επίδοση εδώ και 37 χρόνια.
Οι ελλείψεις ημιαγωγών, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που σχετίζονται με την προμήθεια πρώτων υλών, έχουν επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Εν προκειμένω, στη Μ. Βρετανία, στην οποία βρίσκουν «στέγη» αρκετοί Ευρωπαίοι και Ιάπωνες κατασκευαστές, η παραγωγή οχημάτων κατέγραψε τον Νοέμβριο πτώση που έφτασε -28,7% σε σχέση με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2020.
Πιο συγκεκριμένα και σε αντίθεση με την αύξηση παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα (+53%), στη Μ. Βρετανία κατασκευάστηκαν τον περασμένο μήνα 75.756 οχήματα, επίδοση που είναι η δεύτερη χειρότερη μετά τον Νοέμβριο του 1984.
Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, ένα μέρος της πτώσης οφειλόταν στο οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της Honda τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SMMT, Mike Hawes, είπε ότι τα στοιχεία είναι «απίστευτα ανησυχητικά» υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτή τα στιγμή στο Ην. Βασίλειο.
Τους πρώτους 11 μήνες του 2021, η παραγωγή αυτοκινήτων στη χώρα κυμαίνεται κάτω από τις 800.000 μονάδες, επίδοση χαμηλότερη κατά 433.000 μονάδες σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα του 2019.
«Ο Covid επηρεάζει μαζικά τις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας παγκόσμιες ελλείψεις – ειδικά ημιαγωγών – που είναι πιθανό να δούμε στον κλάδο καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους», δήλωσε ο Mike Hawes.
Και προσέθεσε:
«Οι κίνδυνοι μιας νέας οικονομικής επιβράδυνσης που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον και ο αυξανόμενος πληθωρισμός αντιπροσώπευαν το πιο σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών.
«Πρέπει να προσβλέπουμε παροχή μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, με τον ίδιο τρόπο με άλλους τομείς που επηρεάζονται από τον COVID-19».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι χθες η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών για επιχειρήσεις φιλοξενίας και ψυχαγωγίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μετάλλαξη Όμικρον.