Τα μεγαλύτερα πρόστιμα ταχύτητας στην ιστορία

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε υπερβεί σε κάποια φάση της ζωής μας το «όριο ταχύτητας» στο δρόμο, οι πιο κάτω παραβάσεις ωστόσο έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου ως οι τέσσερεις πιο ακριβοπληρωμένες.

  1. $12.000 για έναν Καναδό μοτοσικλετιστή

Το μικρότερο πρόστιμο στη λίστα μοιάζει αθώο μπροστά στα υπόλοιπα που θα δούμε πιο κάτω, ωστόσο, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά που πλήρωσε ποτέ ένας παράνομος οδηγός στην ιστορία του Καναδά. Το 2008 ένας μοτοσικλετιστής τσακώθηκε να τρέχει σε έναν από τους δρόμους της Alberta (όπου το όριο ταχύτητας είχε οριστεί στα 110 χλμ./ώρα) με ταχύτητα 262 χλμ./ώρα. Στη συγκεκριμένη επαρχία το μέγιστο πρόστιμο για όριο ταχύτητας είναι $25.000, ο δικαστής όμως αποδέχτηκε την έκκληση/απολογία του μοτοσικλετιστή -που δεν έχασε την άδεια του- διατάζοντάς τον να πληρώσει πρόστιμο $12.000. Η είδηση εξαπλώθηκε με… εξωφρενική ταχύτητα σε ολόκληρο τον Καναδά, αφού τα πρόστιμα στη χώρα δεν ξεπερνούν συνήθως τις μερικές εκατοντάδες δολάρια.

  1. 3. $103.000 για έναν Φινλανδό μοτοσικλετιστή

Το 2002 ο διευθυντής της Nokia, Anssi Vanjoki, οδηγούσε την Harley του με λίγο περισσότερο κέφι και έπεσε στα πράσα της αστυνομίας. Ο Vanjoki δέχτηκε το μεγαλύτερο μέχρι τότε χρηματικό πρόστιμο που δόθηκε ποτέ στον κόσμο για υπερβολική ταχύτητα. Πλήρωσε $103.000 γιατί έσπασε το όριο κατά μόλις 25 χλμ./ώρα (έτρεχε με 75 χλμ./ώρα σε δρόμο με όριο 50 χλμ./ώρα) και εάν αυτό φαίνεται υπερβολικό τότε όντως είναι. Το χρηματικό πρόστιμο υπολογίστηκε βάσει ενός ποσοστού πάνω στον ετήσιο μισθό του διευθυντή της Nokia και μετά που ο ίδιος ζήτησε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του, μείωσε την ποινή του κατά 95%. Η υπόθεση δεν ήταν φυσικά η καλύτερη διαφήμιση για τη Nokia. Αν μη τι άλλο δεν τον τσάκωσαν να οδηγεί με ένα τηλέφωνο στο χέρι.

  1. $290.000 για έναν Ελβετό οδηγό Ferrari

Οι Ελβετοί είναι αυστηροί με τις ποινές τους, ειδικά όταν πρόκειται για υπερβολική ταχύτητα. Το 2010 ένας Ελβετός εκατομμυριούχος δέχτηκε το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που δόθηκε ποτέ σε οδηγό στη χώρα, όταν τσακώθηκε να τρέχει με ταχύτητα 137 χλμ./ώρα στους δρόμους ενός μικρού χωριού. Ο Ελβετός εκατομμυριούχος οδηγούσε μια κόκκινη Ferrari Testarossa και το πρόστιμό του υπολογίστηκε βάσει της περιουσίας του (που ξεπερνούσε τα $22 εκ.) αλλά και του μητρώου του ως οδηγός με αρκετές παραβάσεις, με αποτέλεσμα να «ξαλαφρώσει» κατά $290.000.    

  1. $1.000.000 για Σουηδό οδηγό που έτρεχε στην Ελβετία

Είπαμε, στην Ελβετία δεν χαρίζουν κάστανο όταν πρόκειται για παράβαση του ορίου ταχύτητας και το 2010 (ξανά) δόθηκε το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που δόθηκε ποτέ στην ιστορία για μια τέτοια παρανομία. Ένας 37χρονος Σουηδός, οδηγός μιας Mercedes SLS AMG (η οποία δεν έφερε ταχύμετρο!) τσακώθηκε να τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 χλμ./ώρα σε ζώνη των 20 χλμ./ώρα! Ο δικαστής έλαβε υπόψη την μεγάλη παράβλεψη της ασφάλειας και τον κίνδυνο να προξενήσει ο οδηγός ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, προτού ανακοινώσει την ποινή: $3.600 ανά ημέρα για 300 ημέρες, σύνολο $1.080.000.