Driving Tips: 5 συμβουλές για ασφαλή νυκτερινή οδήγηση

Η ομάδα των 4ΤΡΟΧΩΝ συστήνει στους Κύπριους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά τη δύση του ήλιου, παρέχοντας 5 σημαντικές συμβουλές σε όσους ταξιδεύουν τις βραδινές ώρες.

Η βραδινή οδήγηση μπορεί να είναι κουραστική. Ειδικά για όσους διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Η μειωμένη ορατότητα αποτελεί, σε συνδυασμό με τη σωματική κόπωση, έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον οδηγό. Πιο κάτω παραθέτουμε 5 συμβουλές για ασφαλή νυκτερινή οδήγηση.

  1. Μην οδηγείτε με φθαρμένους καθαριστήρες και λερωμένα φωτιστικά σώματα.

Η σκόνη σε συνδυασμό με τον ήλιο μπορούν να βλάψουν τους λαστιχένιους καθαριστήρες του ανεμοθώρακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν σωστά και να λερώνουν το τζάμι, προκαλώντας περίεργες αντανακλάσεις το βράδυ. Είτε από τα φώτα επερχόμενων οχημάτων είτε από τους πυλώνες φωταγώγησης των δρόμων. Με τον ίδιο τρόπο, τα λερωμένα ή γδαρμένα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου, μειώνουν τη δυνατότητα ικανοποιητικής ορατότητας για τον οδηγό. Πριν από το ταξίδι, φροντίζετε να τα καθαρίζετε με ένα βρεγμένο πανί.

  1. Σκάλες και πορεία δέσμης φωτός

Το κάθε όχημα πρέπει να συντηρείται στην ώρα του, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα, όπως κατά τη διάρκεια ενός νυκτερινού ταξιδιού. Συχνή αλλαγή λαδιού, έλεγχος της μπαταρίας και των ελαστικών, είναι όλα απαραίτητα. Ζητήστε από τον μηχανικό σας να ελέγξει την πορεία των φώτων σας (η δέσμη φωτός δεν πρέπει να χτυπά πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά) και βεβαιωθείτε πως δουλεύουν και οι δύο σκάλες σωστά.

  1. Αποφεύγεται την οδήγηση την ώρα της δύσης του ήλιου

Το φως του ήλιου μπορεί να πέφτει χαμηλά στα μάτια την ώρα που αυτός δύει, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε αν μπορούμε την οδήγηση τη συγκεκριμένη ώρα. Τα μάτια ενός πιο ηλικιωμένου οδηγού μπορούν να δημιουργήσουν περίεργες αντανακλάσεις. Τα γυαλιά όρασης πρέπει να ελέγχονται επίσης συχνά.

  1. Μην ξεχνάτε να βάζετε τη μεγάλη σκάλα φώτων

Πολλοί οδηγοί ξεχνούν να επιλέγουν την μεγάλη σκάλα των φώτων τους στις πιο σκοτεινές, μη κατοικήσιμες περιοχές, με αποτέλεσμα να περιορίζουν δραματικά την ορατότητά τους και να βάζουν τον εαυτό τους σε κινδύνους. Έχετε μόνο το νου σας στον απέναντι οδηγό, και χαμηλώνετε εγκαίρως τη μεγάλη σκάλα των φώτων σας.

  1. Οδηγείτε αμυντικά

Αυτό σημαίνει πως ένας οδηγός πρέπει να βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση το βράδυ και να είναι έτοιμος για οποιαδήποτε ανεπιθύμητη έκπληξη παρουσιαστεί στο δρόμο. Μην ξεχνάτε ποτέ το «νεκρό σημείο» καθώς βρίσκεστε σε δρόμο διπλής λωρίδας, το σημείο δηλαδή που δεν καλύπτουν οι πλαϊνοί καθρέπτες, και προσέχετε πότε προσπερνάτε και πότε οι άλλοι προσπαθούν να προσπεράσουν εσάς. Στις πιο έρημες περιοχές, οι προειδοποιητικές πινακίδες μπορεί να μην φαίνονται ικανοποιητικά. Ακόμη, μπορεί να μπουκάρουν απότομα στο δρόμο ζώα, ή να φανούν απρόσμενα διαβάτες μπροστά. Προσοχή!