Porsche Taycan! Οδηγούμε την πρώτη αμιγώς ηλεκτροκίνητη Porsche στην Κύπρο (video)

H Porsche οδηγεί το μέλλον της ηλεκτροκίνησης με την Taycan, ένα αψεγάδιαστο εργαλείο οδήγησης για τη σύγχρονη εποχή, με την Α.Ι Motokinisi να εγκαθιστά στη χώρα μας τον ισχυρότερο σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων.

Η Porsche Taycan αποτελεί το τέλειο δείγμα της συναρπαστικής μεταμόρφωσης της τεχνολογίας η οποία μας μεταφέρει στη νέα εποχή. Πρόκειται για ένα επαναστατικό κομψοτέχνημα που αλλάζει τα δεδομένα και για την Κύπρο -όπως διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι- με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της, τις δυνατότητες συνδεσιμότητας, την ευχρηστία και αυτονομία της να αποτελούν τα κυριότερα ατού της.

Πιστή στο DNA της Porsche, η Taycan προσφέρει την απαράμιλλη εμπειρία οδήγησης για την οποία φημίζονται όλα τα «εργαλεία απόλαυσης» του γερμανικού εργοστασίου (σε συνδυασμό πάντα με την εμφάνιση, ποιότητα, εργονομία, ακαμψία πλαισίου και τα υπόλοιπα που περιμένει πάντα να δει κανείς από τους κατασκευαστές της) με τους προβόλους των μπροστινών τροχών να θυμίζουν στον οδηγό -καθώς τους κοιτάζει από τη θέση οδήγησης- πως οδηγεί μια Porsche.

Οι ρέουσες γραμμές της παραπέμπουν στην θρυλική 911, με την Taycan να κλέβει τις εντυπώσεις χάρη στον σπορ σχεδιασμό και δυναμισμό της. Κατ’ ακρίβεια, το αυτοκίνητο είναι εμπνευσμένο από την 919 Hybrid, η οποία έχει κερδίσει τις τρεις τελευταίες 24ωρες κούρσες της εταιρείας στο Le Mans, από ένα σύνολο 19 (αριθμός ρεκόρ) ως ο μετρ του είδους στους αγώνες ταχύτητας/αντοχής, ο οποίος δεν σταματά να μεταφέρει τα «βιώματα» που ζει στην πίστα στους καθημερινούς δρόμους.   

Σχεδιαστικά αλλά και δομικά, το μεγάλο ατού του τετράθυρου σπορ μοντέλου, το οποίο βασίζεται σε μια «εξειδικευμένη» ηλεκτρική πλατφόρμα, είναι το χαμηλό κέντρο βάρους και η ιδανική κατανομή του (49/51 εμπρός/πίσω) μα πάνω απ’ όλα, η αεροδυναμική του απόδοση, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να έχει ως αφετηρία –ανάλογα με την έκδοση– την εντυπωσιακή τιμή 0,22.

Το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι λιτό και απόλυτα εργονομικό, με το οπτικό πεδίο του οδηγού να συναντά έναν «αιωρούμενο» ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος διακρίνεται για τον κυρτό και αρκούντως μινιμαλιστικό σχεδιασμό του άνω μέρους του.

Με τον ισχυρότερο σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων στην Κύπρο

Στην Κύπρο η Porsche έχει εγκαταστημένους φορτιστές δωρεάν φόρτισης σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα (το δίκτυο της θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές) με τους δύο ταχυφορτιστές που βρίσκονται έξω από το Showroom της A.I. Motokinisi στη Λευκωσία να αποτελούν τον  ισχυρότερο σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων στη χώρα μας.

H Taycan εξοπλίζεται με ένα σύστημα φόρτισης στα 800 V, γεγονός που της επιτρέπει να φορτίζεται σε δίκτυο έως και 270 kW. Σε αυτή ακριβώς την περίπτωση η μπαταρία του αυτοκινήτου μπορεί να γεμίσει με ενέργεια που είναι ικανή να προσφέρει 100 χλμ. αυτονομίας σε χρόνο μόλις 5 λεπτών. Στο ίδιο δίκτυο, για τη φόρτιση έως κα το 80% της μέγιστης δυναμικής της μπαταρίας απαιτούνται, σύμφωνα με την Porsche, μόνο 22 λεπτά. H Porsche Taycan μπορεί να προσφέρει αυτονομία μέχρι 485 χιλιόμετρα. Μια εντυπωσιακή τιμή, που επιτρέπει μεγάλα ταξίδια, ειδικά για μια μικρή χώρα όπως η δική μας.

Κινούμενα αεροδυναμικά και φανταστικές επιδόσεις

Το αυτοκίνητο διαθέτει κινούμενα αεροδυναμικά, με ελεγχόμενους αεραγωγούς ψύξης, καθώς και μια ρυθμιζόμενη πίσω πτέρυγα, τριών στάσεων, ανάλογα με την ταχύτητα που ταξιδεύει ο οδηγός (στα 90, στα 160 και στα 200 χλμ./ώρα) και εδώ είναι που το ηλεκτρικό όχημα γίνεται αγωνιστικό. Η απλή Taycan αποδίδει 476 ίππους, ενώ η κορυφαία έκδοση Turbo S, αγγίζει τους 761 και τα 1005 Nm ροπή! Χάρη στο θαύμα της ηλεκτροκίνησης το αυτοκίνητο μπορεί να πραγματοποιήσει το 0-100 σε χρόνο μόλις 5.4 δευτερόλεπτα (2.8 στην περίπτωση της Turbo S) με τη βοήθεια του launch control: καθώς το όχημα βρίσκεται σε στάση, ο οδηγός πατά τέρμα το φρένο και ταυτόχρονα τέρμα το γκάζι, προτού σηκώσει το πόδι από το πρώτο και απολαύσει την απρόσκοπτη επιτάχυνση.

Αυτή, λοιπόν, είναι η Porsche Taycan! Ένα αριστουργηματικό εργαλείο οδήγησης που φέρνει το μέλλον στο παρόν.

Θερμές ευχαριστίες στην A.I. Motokinisi και στην κα. Παυλίνα Ιακωβίδου, Marketing & PR Manager του Porsche Centre Cyprus, για την άψογη συνεργασία και την εμπειρία οδήγησης της Taycan.