Συμβουλές οδήγησης για τον χειμώνα που έρχεται

Με τις πρώτες στάλες βροχής να πέφτουν και στην Κύπρο, η στιγμή έχει φτάσει για να προετοιμάσουμε κατάλληλα το αυτοκίνητο μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για την οδήγηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το βρεγμένο οδόστρωμα, η κακή ποιότητα της ασφάλτου, ο συνδυασμός νερού και σκόνης, η χαμηλή ορατότητα κ.λπ., αποτελούν κινδύνους για τον οδηγό τους χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

Ποιο κάτω σας δίνουμε πέντε απλές και χρήσιμες συμβουλές έτσι ώστε να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας όσο το δυνατόν καλύτερα για τους μήνες που έρχονται.

Ελαστικά

Τα ελαστικά αποτελούν το Α και το Ω αναφορικά με το κράτημα και την ασφάλεια που αυτά παρέχουν στο αυτοκίνητό σας. Βεβαιωθείτε ότι το πέλμα τους είναι σε καλή κατάσταση, ότι δεν υπάρχουν σοβαρά ραγίσματα στα τοιχώματα και στους ώμους των ελαστικών και εάν το βάθος των οδοντώσεών τους έχει μειωθεί. Εάν η κατάστασή τους δεν είναι εντός ικανοποιητικών πλαισίων τότε προμηθευτείτε ένα καινούργιο σετ. Ο συστηματικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών είναι εξίσου σημαντικός, αφού μόνο με την κατάλληλη ποσότητα αέρα μπορούν να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό.

Υαλοκαθαριστήρες

Δύο απλά πράγματα. Ελέγξτε πρώτα εάν τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων σας δεν έχουν φθαρεί από τον ήλιο και τη σκόνη των καλοκαιρινών μηνών, και εάν έχουν φαγωθεί τότε αλλάξτε τους. Στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι το δοχείο υγρού των υαλοκαθαριστήρων είναι σωστά συμπληρωμένο. Τα γδαρσίματα στον ανεμοθώρακα του αυτοκινήτου δημιουργούν προβλήματα ορατότητας στον οδηγό, ιδιαίτερα όταν χτυπά από απέναντι ο ήλιος ή τα φώτα των επερχόμενων αυτοκινήτων.    

Φωτιστικά σώματα

Ελέγξτε αν τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου σας, μπροστά και πίσω, δεν φέρουν σοβαρά γδαρσίματα και βεβαιωθείτε πως είναι πάντοτε καθαρά και δεν καλύπτονται από σκόνη ή λασπόνερο. Ένα πέρασμα με ένα βρεγμένο πανί πριν από την καθημερινή σας εξόρμηση συστήνεται. Με καθαρά φωτιστικά σώματα εξυπακούεται ότι βλέπετε καλύτερα αλλά και σας βλέπουν καλύτερα οι άλλοι οδηγοί.

Υγρά κινητήρα

Ο συστηματικός έλεγχος του ψυκτικού υγρού είναι σημαντικός για την υγεία του κινητήρα σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματός σας αναφορικά με την σωστή αναλογία στο μίγμα του ψυκτικού υγρού και νερού, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής προστασία του συστήματος ψύξης. Ελέγχεται επίσης συστηματικά τη στάθμη λαδιού του κινητήρα και συμπληρώστε αν είναι απαραίτητο.

Μπαταρία και κλιματιστικό

Ελέγξτε την κατάσταση της μπαταρίας σας και βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό δουλεύει κανονικά. Εάν δεν λειτουργεί η θέρμανση τότε δεν θα μπορείτε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα των θολωμένων τζαμιών στο εσωτερικό και θα βρεθείτε εκτεθειμένοι μπροστά στον κίνδυνο.

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο μας άρθρο, που αφορά συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στη βροχή.