Συνέντευξη του Α. Τσουλόφτα, ενόψει του Ράλλυ Ακρόπολις 2021 (video)

Ο Αλέξαντρος Τσουλόφτας μιλά στους 4Τροχούς για τις προκλήσεις του Ράλλυ Ακρόπολις (9-12 Σεπτεμβρίου) την οδήγηση στο όριο, τα πρότυπα του και το όνειρό του να δημιουργήσει κάτι που δεν πέτυχε κανείς άλλος στην Κύπρο μέχρι σήμερα.  

Ενόψει του Ράλλυ Ακρόπολις, στις 9-12 Σεπτεμβρίου, o 29χρονος Αλέξαντρος Τσουλόφτας, ο χαρισματικός συμπατριώτης μας που προηγείται στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ύστερα από δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες, ετοιμάζεται για άλλο ένα ιστορικό ραντεβού στην καριέρα του, αυτή τη φορά με το «Ράλλυ των Θεών».

Το όνομα Τσουλόφτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες ράλλυ στην Κύπρο, αφού ο πατέρας του, Αντρέας, έχει γράψει τη δική του ιστορία. Ο Αλέξαντρος, ωστόσο, αποτελεί έναν εξαιρετικά αφοσιωμένο οδηγό της νέας γενιάς, ο οποίος προσπαθεί να ανεβάσει τον πήχη πολύ πιο ψηλά. Και ξεκίνησε ήδη να το πετυχαίνει χάρη στις επιτυχίες του σε Κύπρο και σε εξωτερικό, αλλά και στο μοναδικό του στυλ οδήγησης που κλέβει τις εντυπώσεις του κοινού.  

Αλέξαντρε, μίλησε μας λίγο για το πως ξεκίνησαν όλα.  

Μεγάλωσα βλέποντας τον πατέρα μου να αγωνίζεται στα ράλλυ και να κερδίζει πρωταθλήματα, άρα από μικρός είχα το όνειρο να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησε ο ίδιος (είναι κάτι που πιστεύω πως είναι ριζωμένο στο DNA μας) και να το μεταφέρω σε ένα νέο επίπεδο.

Έχεις ένα επιθετικό στυλ οδήγησης, που ενθουσιάζει το κοινό. Δίνεις την εντύπωση πως δεν σκέφτεσαι τους βαθμούς αλλά την επόμενη πρόκληση που απλώνεται μπροστά σου. Από που προκύπτει αυτό;

Από την πρώτη μου μέρα στους αγώνες είχα μια άλλη θεωρεία. Έχω μάθει να οδηγώ βλέποντας τους καλύτερους οδηγούς στον κόσμο να σπρώχνουν τα αυτοκίνητα και τον εαυτό τους στο μάξιμουμ. Προσπάθησα να υιοθετήσω το στυλ αυτό και νομίζω ότι μου βγαίνει.

Ποιοι οδηγοί αποτελούν τα πρότυπά σου από τους παγκόσμιους αστέρες του ράλλυ;

Ο Sebastien Loeb, που έχει κερδίσει τα περισσότερα πρωταθλήματα, και ο Sebastien Ogier, είναι πιστεύω οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο σήμερα. Έχω μάθει πολλά από αυτούς, όμως περισσότερα έχω μάθει από το στυλ οδήγησης και τη γενική προσέγγιση του Chris Mick. Από τον τρόπο που δουλεύει με τις σημειώσεις του και από το επιθετικό στυλ οδήγησης του. Έχω μάθει να δουλεύω με παρόμοιο τρόπο και έχω υιοθετήσει αν θέλεις τη δική του προσέγγιση στους αγώνες, νοοτροπία και μεθοδικότητα.  

Κέρδισες και τους δύο αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, προηγείσαι στο πρωτάθλημα, κάνοντας υπερήφανη την Κύπρο, πες μας λίγα λόγια για τις εμπειρίες σου μετά τις νίκες σου στη Φδιώτιδα και στην Κόρινθο.

Έχουμε κερδίσει και τους δύο αγώνες αλλά και όλες τις ειδικές διαδρομές αυτών των αγώνων. Είναι κάτι που επιτυγχάνεται πρώτη φορά από έναν μη Έλληνα οδηγό. Καταφέραμε μάλιστα να τις κερδίσουμε με διαφορά. Νιώθω πολύ τυχερός που έχω γευτεί αυτές τις ειδικές αφού θα είναι όλες στο Ράλλυ Ακρόπολις, άρα ήταν μια εξαιρετική προπόνηση για εμάς.

Πως βλέπεις το φετινό Ράλλυ Ακρόπολις, τις φετινές ειδικές διαδρομές, πόσο σκληρός αγώνας θα είναι;

Οι «Ακροπολικές ειδικές», όπως τις αποκαλούν, είναι από τις πιο δύσκολες στον κόσμο. Είναι εντυπωσιακές, είναι γρήγορες και πολύ απαιτητικές. Χρειάζεσαι και τύχη όμως σε αυτές τις τόσο σκληρές ειδικές γιατί ένα κλατάρισμα ελαστικού μπορεί να σου στοιχήσει ακριβά. Θα αναπροσαρμόσουμε την τακτική μας αν χρειαστεί, ανάλογα με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα, χωρίς ωστόσο να κατέβουμε από το όριο, γιατί αν το κάνεις αυτό, με τον ανταγωνισμό που υπάρχει, χάνεις το παιχνίδι.  

Ποιος είναι ο στόχος σου για το Ράλλυ Ακρόπολις;

Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για αυτό τον αγώνα. Οι ειδικές είναι μεγάλες και είναι πάρα πολλά τα οχήματα που τρέχουν για να κερδίσουν. Πρέπει να είσαι 100% ψύχραιμος και συγκεντρωμένος. Για έναν οδηγό δεν υπάρχει τίποτα εκτός από την επόμενη στροφή. Πρέπει να ακούς συνέχεια με προσοχή τον συνοδηγό σου και να είσαι συγκεντρωμένος. Θα δώσουμε το 110% του εαυτού μας και ελπίζουμε για το καλύτερο.

Πες μας λίγα λόγια για τη σχέση σου με τον Στέλιο Ηλία, τον συνοδηγό σου.

Με τον Στέλιο έχουμε δεθεί, αφού αγωνιζόμαστε μαζί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Η σχέση μας είναι φιλική, αδελφική θα έλεγα, και όχι απλώς επαγγελματική. Έχουμε ζήσει πολλές εμπειρίες μαζί. Όχι μόνο στους αγώνες αλλά και στο θέμα της παρασκηνιακής προετοιμασίας. Είμαι πάρα πολύ απαιτητικός οδηγός και τα θέλω όλα στην εντέλεια, αφού δεν θέλω να αφήνω τίποτα στην τύχη. Ο Στέλιος το αντιλαμβάνεται αυτό και δίνει επίσης το 100% του εαυτού του. Μαζί πάμε για κάτι άλλο. Όχι απλώς να κερδίζουμε αγώνες αλλά να δημιουργήσουμε κάτι που δεν υπήρχε στην Κύπρο μέχρι σήμερα.   

Στο περσινό Ράλλυ Κύπρου έδειξες τον δρόμο στον φανταστικό εκείνο οδηγό που ακούει στο όνομα Nasser Al Attiya, μίλησε μας λίγο και για το φετινό Ράλλυ Κύπρου, το οποίο θα διεξαχθεί αργότερα αυτό το μήνα, στις 24-26 Σεπτεμβρίου. 

Αυτός είναι ο πέμπτος μου μόλις χρόνος στους αγώνες και όλοι μου έλεγαν μέχρι πέρυσι πως ο Nasser είναι ο καλύτερος. Έβαλα στόχο να παλέψω αυτό τον μεγάλο οδηγό και δουλέψαμε σκληρά με τον συνοδηγό μου για να πετύχουμε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Κερδίσαμε τις πρώτες τρεις ειδικές με ένα δυναμικό ξεκίνημα (συνολικά κερδίσαμε έξι από τις εννέα) ήμασταν μπροστά αλλά σταθήκαμε άτυχοι, αφού έσπασε ο άξονας του αυτοκινήτου μας. Στόχος μας φέτος είναι να έχουμε έναν υγιή ανταγωνισμό με τον Nasser με περισσότερο θέαμα για τον κόσμο που θα μας παρακολουθήσει.  

Και οι στόχοι σου για το μέλλον;

Έχουν συμβεί όλα τόσο γρήγορα που δεν μπορώ να δω πολύ μπροστά. Ο άμεσος στόχος είναι το Ράλλυ Ακρόπολις. Κάθε νύχτα που κοιμάμαι αυτό ονειρεύομαι και εύχομαι να πάμε όσο καλύτερα μπορούμε. Απ’ εκεί και πέρα είναι το Ράλλυ Κύπρος, το Πανελλήνιο και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα, άρα αν πάμε καλά σε αυτά τα τέσσερα θα δούμε τι γίνετε και με το 2022.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ