O Verstappen «ιπτάμενος Ολλανδός» στη Zandvoort!

Τα καπνογόνα και οι επευφημίες του Ολλανδικού πλήθους έπνιξαν σήμερα τον ήχο των βολίδων της Formula 1, με την πορτοκαλί λαοθάλασσα οπαδών να λαμβάνει εκείνο που επιθυμούσε, αφού ο άνθρωπος για τον οποίο κατέφθασαν εδώ (για χάρη του οποίου επέστρεψε το Grand Prix της χώρας) «απογείωσε» τη Red Bull του στην φανταστική πίστα της Zandvoort και την «προσγείωσε» στο pole position.

Ο Max Verstpappen και η Red Bull-Honda ήταν οι ταχύτεροι στα σημερινά προκριματικά, σταματώντας τα χρονόμετρα μπροστά από τις δύο Mercedes των Hamilton και Bottas πριν από τον αυριανό αγώνα που υπόσχεται μπόλικο θέαμα και δράμα.

Η επιστροφή του Ολλανδικού Grand Prix έχει προσθέσει μία ευχάριστη νότα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με την τροποποιημένη πίστα της Zandvoort (που φιλοξένησε τελευταία φορά τον αγώνα στη γνήσια της μορφή το μακρινό 1985) να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους πιλότους της εποχής μας, τόσο από πνευματικής όσο και από σωματικής πλευράς, μιας και οι συνεχόμενες στροφές της (κυρίως δεξιές!) δεν αφήνουν ούτε το μυαλό ούτε το σβέρκο στο εκτεθειμένο πιλοτήριο να ησυχάσει.

Ο Verstappen νίκησε τελικά τον Hamilton με διαφορά μόλις 38 χλστ. του δευτερολέπτου, ενώ η τέταρτη θέση του Gasly και η έβδομη του Giovinazzi αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Μεγάλο comeback πραγματοποίησε σήμερα ο Carlos Sainz της Ferrari, μετά το πρωινό του ατύχημα στα ελεύθερα δοκιμαστικά (έχασε τον έλεγχο πριν από την είσοδο στην κεκλιμένη στροφή Hugenholtz και κτύπησε στον τοίχο) καταφέρνοντας τελικά να προκριθεί στην 6η θέση, μία θέση πίσω από την άλλη Ferrari του Leclerc, σε μια πίστα που αρμόζει στα τεχνικά δεδομένα του αυτοκινήτου της ιταλικής ομάδας.

Οι δύο Williams προξένησαν ισάριθμες κόκκινες σημαίες στο Q2, ύστερα από ατυχήματα στην πίστα. Μετά την εντυπωσιακή του απόδοση στα προκριματικά του Spa, ο George Russell είχε έξοδο από την πίστα, χάνοντας τον έλεγχο της Williams του στην πολύ γρήγορη, προτελευταία στροφή, με αποτέλεσμα να προκριθεί μόλις στην 11η θέση. Η άνοδος του αυτοκινήτου του στο εσωτερικό κράσπεδο, ο άνεμος και το γλιστερό οδόστρωμα από την άμμο που σκεπάζει σε σημεία την άσφαλτο, σίγουρα δεν βοήθησαν τον Βρετανό και την προσπάθειά του να κρατηθεί πάνω στην πίστα.

Ο μεγαλύτερος ίσως άτυχος των σημερινών προκριματικών ήταν ο Lando Norris, που δεν κατάφερε να γράψει εγκαίρως χρόνο στο Q2 για να περάσει με τη McLaren του στο Q3, μιας και οι δύο Williams δεν του έκαναν τη χάρη. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο Βρετανός δεν ήταν σήμερα το ίδιο ευχαριστημένος με το μονοθέσιο του στην πίστα.  

Sergio Perez και Sebastian Vettel, με την Red Bull και την Aston Martin αντίστοιχα, ήταν τα άλλα μεγάλα ονόματα που δεν κατάφεραν να γράψουν γρήγορους χρόνους (το βαρύ traffic στην στενή και ελικοειδή πίστα ήταν το μεγάλο πρόβλημα στο Q1) μένοντας εκτός από την πρώτη φάση των προκριματικών και έχοντας προκριθεί στις θέσεις 16 και 17.

Πολύ σκληρός ο αυριανός αγώνας!

Νέα πίστα, νέα δεδομένα, άνεμος, σκόνη, πολλές στροφές, μεγάλες απαιτήσεις για το μυαλό, το σώμα και για τα ελαστικά, θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις των πιλότων στον αυριανό αγώνα.

Η τελευταία κεκλιμένη στροφή, που φέρει το όνομα του μεγάλου Ολλανδού άσου της ταχύτητας Arie Luyendyk, ο οποίος κέρδισε δύο φορές την θρυλική κούρσα των 500 μιλίων της Indianapolis (σε μια πίστα με επίσης κεκλιμένες στροφές!) εκτοξεύει με εντυπωσιακό τρόπο τους πιλότους προς την μεγάλη ευθεία του τερματισμού και τη στροφή Tarzan, όπου και αναμένεται να δούμε αύριο τα περισσότερα προσπεράσματα.

72 γύροι αγώνα για τους πιλότους και ασταμάτητες δεξιές στροφές, θα ανεβάσουν σημαντικά την σωματική κόπωση στα πιλοτήρια. Η πίστα είναι πολύ ελικοειδής και στενή για τα μεγάλα μονοθέσια της σύγχρονης εποχής και αυτό θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους πιλότους στις μανούβρες προσπέρασής τους, με τις πιθανότητες για ατυχήματα να είναι αυξημένες._Δημήτρης Γιόκκας