Προσοχή πριν επιλέξετε ελαστικά!

Τα ελαστικά αποτελούν το Α και το Ω στο θέμα της ασφάλειας του αυτοκινήτου σας και καλό είναι να βεβαιωθείτε πως η ημερομηνία κατασκευής που αναγράφεται στο πέλμα ενός νέου σετ που σκοπεύετε να αγοράσετε είναι όντως αληθινή!

Πριν βιαστείτε να αγοράσετε καινούργια ελαστικά σε δελεαστική τιμή, βεβαιωθείτε ότι θα ελέγξετε την ημερομηνία κατασκευής τους, η οποία μπορεί να ξεπερνά τα δύο χρόνια καθώς ο κορωνοϊός και η οικονομική κρίση έχουν αφήσει απούλητα χιλιάδες σετ ελαστικών σε όλη την Ευρώπη.

Τα ελαστικά αυτά μπορεί δείχνουν καινούργια αλλά να κάθονταν εδώ και πολύ καιρό στο stock του προμηθευτή, με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και να έχουν χάσει την απόδοση τους.

Προτού επιλέξει ελαστικά ο πελάτης καλό θα είναι να ελέγξει το πλαϊνό τους πέλμα, όπου αναγράφονται οι διαστάσεις και η ημερομηνία παραγωγής τους. Οι εταιρείες κατασκευής ελαστικών αναγράφουν μεταξύ άλλων την βδομάδα και το έτος κατασκευής του ελαστικού, με τους δύο αριθμούς να είναι ενωμένοι. Εάν για παράδειγμα αναγράφεται ο αριθμός 1321 (13 και 21) τότε πάει να πει πως το ελαστικό κατασκευάστηκε την 13η βδομάδα του 2021.  

Το πρόβλημα είναι πως διάφοροι επιτήδειοι στην Ευρώπη επεμβαίνουν στους αριθμούς αυτούς με λεπτό τρόπο, αλλάζοντας το έτος κατασκευής των ελαστικών, προτού τα πουλήσουν στη συνέχεια σε χαμηλότερη τιμή.

Το να εντοπίσει κανείς την απάτη δεν είναι εύκολο, ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος για να μάθετε αν τα ελαστικά αυτά είναι φρέσκα. Περάστε το δάκτυλο πάνω από τους αριθμούς και βεβαιωθείτε πως όλοι έχουν το ίδιο «βάθος», μιας και πολλές εταιρίες κατασκευής ελαστικών έχουν ανάγλυφους αριθμούς. Οι επιτήδειοι δεν μπορούν να φτιάξουν τους ίδιους ανάγλυφους αριθμούς και με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να μάθει εάν υπήρχε κάποια παράνομη επέμβαση.

Αν τώρα οι αριθμοί της ημερομηνίας που αναγράφει ο κατασκευαστής είναι ενσωματωμένοι στο ελαστικό (και όχι ανάγλυφοι) τότε μπορείτε να ελέγξετε εάν υπάρχει κάποιο μικρό εξόγκωμα στο σημείο, όπου πιθανότατα να έχουν επέμβει οι επιτήδειοι.  Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε.