Πράσινο φως για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο!

Η Κύπρος αναμένει μέχρι το 2025 να υλοποιηθούν τα νέα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση σχετικά με τα αγοραστικά κίνητρα και τις υποδομές που αφορούν την αγορά και χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη χώρα μας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο έχει επιτέλους ξεκινήσει, μετά και την πρόσφατη έγκριση του ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής για το θέμα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με τις περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες ανά τον κόσμο να στρέφουν αποκλειστικά το βλέμμα τους προς τα εξηλεκτρισμένα οχήματα στα απόμενα πέντε με δέκα χρόνια, έφτασε λοιπόν η στιγμή και για τη χώρα μας να δει το θέμα πιο ζεστά, με το πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση να περιλαμβάνει κίνητρα για την απόκτηση των εν λόγω οχημάτων, καθώς και την εγκατάσταση υποδομών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη νέα τεχνολογία.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος δήλωσε πως τα μέτρα θα είναι γενναιόδωρα και ότι όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Έχει γνωστοποιηθεί πως για την ηλεκτροκινηση στην Κύπρο θα δαπανιθούν σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ, με το σχέδιο να περιλαμβάνει αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα και επαγγελματικά οχήματα όπως ταξί και λεωφορεία. Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως στόχος μέχρι το 2030 είναι το 25% των νέων οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα.

Σε προαναγγελία που έκανε στο AlphaNews.live, o κ. Καρούσος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Για τα πρώτα χρόνια αυτά τα κίνητρα θα είναι πάρα πολύ αισιόδοξα και ικανοποιητικά για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και όσο περνούν τα χρόνια το κίνητρο θα μειώνεται όταν θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή αυτών των οχημάτων. Ο σκοπός του σχεδίου κινήτρων είναι να πείσουμε τον ενδιαφερόμενο που θα αγοράσει οποιοδήποτε όχημα να προτιμά ηλεκτρικά οχήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχουμε στους κυπριακούς δρόμους 36.000 τέτοια οχήματα, από τα 201 εγγεγραμμένα που υπάρχουν σήμερα.

Με σκοπό την δημιουργία και των απαραίτητων υποδομών που θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι συνολικά θα δημιουργηθούν 1000 σταθμοί φόρτισης μέχρι το 2025. Πέραν από τους δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία, ταχυδρομεία κτλ, θα δοθούν κίνητρα σε μεγάλες υπεραγορές, mall, υπερκαταστήματα κτλ, που επιθυμούν να εγκαταστήσουν σταθμούς φόρτισης στους χώρους στάθμευσης τους.

Η άλλη πτυχή των υποδομών είναι τα πρατήρια πετρελαιοειδών. Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με τις εταιρείες ενώ ετοιμάζονται οι νομοθετικές τροποποιήσεις που απαιτούνται ώστε τα πρατήρια να προσφέρουν υπηρεσίες επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

«Στο πλαίσιο που εγκρίθηκε συμπεριλαμβάνεται ένας τομέας που είναι τα κίνητρα προς τα πρατήρια για να κάνουν αυτές τις εγκαταστάσεις τα οποία θα προσφέρουν και μια αυξημένη επιδότηση σε περίπτωση που αυτοί οι σταθμοί επαναφόρτισης χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.