Ο μικρός γίγαντας της Honda πάτησε στην Κύπρο

Μην σας ξεγελά το μάτι. Το πολυβραβευμένο Honda e είναι κάτι παραπάνω από ένα μικρό, ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την πόλη, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα με μια επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους της Honda στη Λευκωσία.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που συναντά κανείς το αυτοκίνητο και αρχίζει να το περιεργάζεται, καταλαβαίνει πως οι Ιάπωνες τεχνικοί της Honda έβαλαν όλη τους της την τέχνη για να δημιουργήσουν ένα έξυπνο ηλεκτρικό όχημα πόλης, εντελώς νέας φιλοσοφίας και με εμβληματικό χαρακτήρα, που να κρατά ψηλά τη σημαία της εταιρείας.

Οι σχεδιαστές του έχουν επικεντρωθεί στην απλότητα σε ότι αφορά όχι μόνο τις γραμμές του αυτοκινήτου αλλά και τη χρηστικότητά του, με τις προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που αυτό παρέχει να είναι προσηλωμένες στον αστικό τρόπο ζωής της εποχής μας. Και δεν μιλάμε απλώς για λύσεις συνδεσιμότητας, αλλά και για ποιοτικά χαρακτηριστικά στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς. 

Ξεκινώντας από τις καθαρές εξωτερικές γραμμές του (δεν προεξέχουν χερούλια για τις πόρτες και δεν υπάρχουν καν καθρεφτάκια οπίσθιας όρασης) το Honda e ανεβάζει δυναμικά τον πήχη αεροδυναμικής και στυλ, με τα στρογγυλά φωτιστικά σώματά του να προσδίδουν έναν ρετρό χαρακτήρα. Τα καθρεφτάκια έχουν αντικατασταθεί από έξυπνες κάμερες που παρέχουν «live» εικόνες μέσω δύο οθονών με διαγώνιο 6 ιντσών, οι οποίες έχουν ταξινομηθεί με άρτιο τρόπο εντός καμπίνας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που αποτελεί πρωτιά για την compact κατηγορία, προσφέρει σημαντικά οφέλη από πλευράς αισθητικής, ασφάλειας, αεροδυναμικής και φινέτσας.

Με το που εισέρχεσαι στο εσωτερικό του αντικρίζεις το φουτουριστικό ψηφιακό ταμπλό με τις έξι οθόνες, που καλύπτει όλο το πλάτος της καμπίνας (τα wallpaperς αλλάζουν αμέσως τη διάθεση του οδηγού!) με το προηγμένο σύστημα διασύνδεσης και ψυχαγωγίας της Honda, αλλά και την έμφαση στην ποιότητα κατασκευής, να έχουν τον πρώτο λόγο. Υπάρχουν δύο LCD οθόνες αφής των 12.3 ιντσών, οι οποίες λειτουργούν ως κύριες οθόνες ψυχαγωγίας, παρουσιάζοντας μια σειρά εφαρμογών και υπηρεσιών που βοηθούν στην «ενσωμάτωση» των επιβατών σε αυτή τη νέα εμπειρία οδήγησης/αστικής συμβίωσης. Και ναι, το όχημα φιλοξενεί με άνεση τέσσερεις επιβάτες.

Και εκεί που λες όλα καλά και ωραία ως εδώ, να σου και η υπενθύμιση πως το αυτοκίνητο αποτελεί ένα άρτια μελετημένο Honda. Το όχημα εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς! Με αυτό τον τρόπο παρέχονται σημαντικά οφέλη όπως μικρός κύκλος στροφής, καλύτερη ελκτική πρόσφυση, απουσία αντιδράσεων στο σύστημα διεύθυνσης, καθώς και αυξημένη σταθερότητα όταν ενεργοποιείται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Η μέγιστη ισχύς είναι στους 154 ίππους και η ροπή στα 315 Nm, με την επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα να πραγματοποιείται σε χρόνο 8.3 δλ.

Το νέο Honda e διαθέτει ιδανική κατανομή των μαζών ανάμεσα στους δύο άξονες (50/50) και χαμηλό κέντρο βάρους, αφού βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 εκ. από το έδαφος. Η ανάρτησή του είναι ανεξάρτητη, με γόνατα Μακφέρσον εμπρός και πίσω, ενώ πολλά από τα επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο για λόγους διατήρησης του βάρους σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.

Σε συνδυασμό με μια μπαταρία ιόντων λιθίου των 35,5 kWh, η μέγιστη αυτονομία είναι στα 222 χλμ. Σε ότι αφορά στη φόρτιση του συσσωρευτή ενέργειας, η Honda υπόσχεται πως η πλήρωσή του θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ταχυφορτιστή έως και στο 80% της μέγιστης δυναμικής του σε χρόνο μόλις 30 λεπτών. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική υποδοχή φόρτισης στο νέο Honda e βρίσκεται στο μέσον του καπό, με διάφανο μάλιστα κάλυμμα, διαθέτοντας και φωτεινή – τύπου LED – ένδειξη για την κατάσταση πλήρωσης της μπαταρίας.

Εν κατακλείδι, δεν μιλάμε για άλλο ένα ηλεκτρικό όχημα πόλης αλλά για ένα ευρηματικό Honda που έχει κλέψει ακόμη και τις εντυπώσεις των… Γερμανών, οι οποίοι το ψήφισαν ως German Car of the Year για το 2021. Είναι το πρώτο ιαπωνικό αυτοκίνητο που κατακτά το εν λόγω βραβείο και εμείς σας λέμε πως αξίζει να το δείτε. 

Στην Κύπρο το εντυπωσιακό Honda e προσφέρεται στην έκδοση Advance με 17άρες ζάντες αλουμινίου στην τιμή των 38.900 ευρώ με 11 χρόνια εγγύηση στην μπαταρία ανεξαρτήτως χιλιομέτρων.

Θερμές ευχαριστίες στην Galatariotis Motors Ltd και στους κύριους Χρήστο Πολυκάρπου και Αντώνη Ιωάννου για την άψογη συνεργασία τους.

 

Tags: