Rally Champions World Tour: Ένα τριετές εγχείρημα των Hyundai και FIA

Με το λανσάρισμα του Rally Champions World Tour, FIA και Hyundai Motorsport ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την υποστήριξη νεαρών οδηγών από τις χώρες εκτός Ευρώπης.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και η Hyundai Motorsport, ανακοίνωσαν τη δημιουργία του FIA Rally Champions World Tour.

Ο λόγος για ένα νέο εγχείρημα τριετούς, τουλάχιστον αρχικά, διάρκειας,  που έχει ως στόχο  να προωθήσει νεαρούς οδηγούς που προέρχονται από περιφερειακούς θεσμούς της FIA εκτός Ευρώπης, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα στο WRC.

Αυτοκίνητο-έπαθλο των νικητών, θα είναι το νέο Hyundai i20 N Rally2, που θα κάνει ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, κατά τη διάρκεια του Ράλλυ Ypres Βελγίου, στο πλαίσιο του WRC2, στις 13-15 Αυγούστου.

Τι είναι το FIA Rally Champions World Tour

Το πρόγραμμα ξεκινά το 2022 και η αρχική του φάση, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2024. Έτσι, ακόμη και η φετινή χρονιά είναι σημαντική, αφού οι νικητές θεσμών, θα κερδίσουν το πρώτο “τρόπαιο” ενόψει 2022.

Συγκεκριμένα, οι Πρωταθλητές Αφρικής, Ασίας-Ειρηνικού, Λατινικής Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, θα έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν ένα Hyundai i20 N Rally2 σε έναν αγώνα του WRC, την επόμενη χρονιά.

Αυτό θα συμβεί αντίστοιχα και για τους νικητές των εν λόγω θεσμών το 2022 και 2023, οπότε σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία των Hyundai Motorsport και FIA θα επεκτείνεται έως το 2024.

Αν και κάθε πλήρωμα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε όποιον αγώνα επιθυμεί, ο σχεδιασμός προβλέπει τα ράλλυ-έπαθλα να ταιριάζουν με τον χαρακτήρα των θεσμών που συμμετέχουν οι νικητές, ώστε να επωφεληθούν τα μέγιστα από αυτή την ευκαιρία.

Hyundai i20 N Rally2 03

Κοινώς, οι τροπαιούχοι Λατινικής Αμερικής να αγωνιστούν σε κάποιον αγώνα της περιοχής, οι Πρωταθλητές Αφρικής στο Ράλλυ Safari κ.ο.κ.

Το  FIA Rally Champions World Tour δείχνει για ακόμη μια φορά την πρόθεση των FIA και Hyundai να βοηθήσουν τους νεαρούς οδηγούς, στην πορεία τους προς την κορυφή του WRC.

Άλλωστε, η FIA έχει ήδη παρουσιάσει το φιλόδοξο πρόγραμμα Rally Star, ενώ από την πλευρά της η Hyundai Motorsport, διαθέτει τα τελευταία χρόνια και ομάδες Junior με πολλούς οδηγούς.

FIA Rally Champions World Tour: Δηλώσεις

“Με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια ανακοινώνω την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Hyundai Motorsport και η οποία θα συνεισφέρει στην ώθηση των περιφερειακών πρωταθλημάτων της FIA, ώστε να τα κάνει πιο ελκυστικά για αγωνιζόμενους σε κάθε ήπειρο”, δήλωσε ο Διευθυντής Ράλλυ της FIA, Yves Matton.

“Δημιουργώντας ένα μονοπάτι προς την κορυφή της πυραμίδας των ράλλυ για μη Ευρωπαίους αγωνιζόμενους, θα υπάρξει και μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο WRC, δημιουργώντας θετική κάλυψη από τα media, λόγω της παρακολούθησης των τοπικών ηρώων σε σημαντικούς αγώνες της Ηπείρου τους, μέσω των οποίων θα υπάρχει δυνατότητα για είσοδο στο Παγκόσμιο επίπεδο την επόμενη χρονιά, με Hyundai i20 N Rally2″.

Ο διευθυντής της Hyundai Motorsport Customer Racing, Andrew Johns, πρόσθεσε: “Η διαδικασία βοήθειας να δημιουργηθεί η νέα γενιά πρωταθλητών στο WRC είναι σημαντικό μέρος της δουλειάς που κάνει το τμήμα Customer Racing της Hyundai Motorsport.

“Η ευελιξία της κατηγορίας Rally2, ως της κορυφαίας για εθνικούς και περιφερειακούς θεσμούς, μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε και να υποστηρίξουμε πληρώματα καθώς προχωρούν στην καριέρα τους. 

“Η συνεργασία με τη FIA για την ανακοίνωση του  FIA Rally Champions World Tour διευρύνει αυτή την προσέγγιση σε ένα παγκόσμιο επίπεδο και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τον σημαίνοντα ρόλο του τμήματος Customer Racing και του Hyundai i20 N Rally2 σε αυτό το πρόγραμμα.

“Στους περιφερειακούς θεσμούς της FIA συμμετέχουν ιδιαίτερα ταλαντούχα πληρώματα. Το FIA Rally Champions World Tour τους προσφέρει την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητές τους σε παγκόσμιο επίπεδο και χάρη στο εκτνές πρόγραμμα δοκιμών και εξέλιξης του Hyundai i20 N Rally, αυτό είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για το επόμενο βήμα της αγωνιστικής τους καριέρας”.

Το πρόγραμμα, έχει την υποστήριξη του Ταμείου Καινοτομίας της FIA (FIA Innovation Fund).

Photos: Hyundai Motorsport, FIA ERC