Indy 500: Τέταρτη νίκη για τον «Άνθρωπο Αράχνη»!  

Ο Helio Castroneves κέρδισε για τέταρτη φορά στην καριέρα του τη θρυλική κούρσα των 500 μιλίων της Indianapolis, περνώντας έτσι στο «πάνθεον των αθανάτων», ύστερα από έναν «επικό» από μέρους του αγώνα, που μας κράτησε όλους στις μύτες των ποδιών μας.

Η τέταρτη νίκη του Βραζιλιάνου υπερπιλότου στο Indy 500 έμοιαζε βγαλμένη από ένα παραμύθι. H καριέρα του στις πίστες των Indycars ξεκίνησε το 1998 και τερματίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο, το πάθος του με τον αγώνα της Indianapolis εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο που κάθε χρόνο επιστρέφει στην κούρσα για να δώσει συνέχεια στο όνειρό του. Φέτος, κατάφερε να την κερδίσει φτάνοντας εκεί από το πουθενά, ως το μεγάλο «outsider», και μάλιστα με μια καινούργια ομάδα.

Στα 46 του χρόνια, λοιπόν, ο Castroneves δεν κατάφερε απλώς να κερδίσει για τέταρτη φορά την κούρσα και να ισοφαρίσει έτσι την «Αγία Τριάδα» των ΗΠΑ (AJ Foyt, Al Unser και Rick Mears μετρούν επίσης από 4 νίκες στο Indy) αλλά να κλέψει τον κεραυνό από τα χέρια αστέρων-πιλότων του πρωταθλήματος που έχουν τη μισή του ηλικία. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στα 110 χρόνια του θεσμού.

Η παλιά «πονηρή αλεπού» οδήγησε με μυαλό την κούρσα στην τρομακτικά γρήγορη οβάλ πίστα, παρακολουθώντας -για δύο ώρες και 40 περίπου λεπτά- από στενή απόσταση τους ακράτητους νεαρούς πιλότους να αντάλλαζαν αναμεταξύ τους την αρχηγεία (στην αρχή του αγώνα είχε τους Herta και Veekay, και στο τέλος τους Palou και O'Ward) παίζοντας ένα υπομονετικό παιχνίδι στρατηγικής από την ξαπλωτή του θέση στο πιλοτήριο (και ενώ συμπλήρωνε τους γύρους με μέση ταχύτητα 370 χλμ./ώρα!), μέχρι που φτάσαμε στα τελευταία 50 περίπου μίλια.   

Η μάχη του με τον 24χρονο Ισπανό Alex Palou στους τελευταίους γύρους μας κράτησε στις μύτες των ποδιών μας, με πότε τον ένα πιλότο και πότε τον άλλο να περνά μπροστά, προτού ο Castroneves κάνει την τελική του κίνηση στον 198ο γύρο (δύο πριν από το τέλος) και περάσει μπροστά για να κερδίσει. 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως (λόγω του περιορισμένου αριθμού ατυχημάτων) αυτό ήταν το γρηγορότερο Indy 500 όλων των εποχών, με τον Castroneves να κερδίζει με μέση ταχύτητα 306.886 χλμ./ώρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ολλανδού Arie Luyendyk, που κέρδισε τον αγώνα του 1990 με μέση ταχύτητα 299.307 χλμ./ώρα.  

Έτσι, είχαμε την τύχη για μια ακόμη φορά να δούμε τον «άνθρωπο αράχνη» να σταθμεύει το μονοθέσιο του στη διάσημη γραμμή με τα τούβλα και να σκαρφαλώνει στον συρμάτινο φράκτη για να αποθεωθεί από το πλήθος, το οποίο παραληρούσε.    

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν, πιστεύω, η στιγμή που ο Castroneves έσκυψε το κεφάλι στον θρυλικό Mario Andretti, ο οποίος του φίλησε τα μαλλιά. Ήταν μια συμβολική στιγμή για όσους λατρεύουν την ιστορία του Indy, αφού λίγο μετά τη μοναδική του νίκη στον αγώνα του 1969, ο Andretti δέχτηκε ένα φιλί στο μάγουλο από τον αρχηγό της ομάδας του, Andy Granatelli.

O Castroneves, που πριν από 20 ακριβώς χρόνια κέρδισε το Indy 500 από την πρώτη του κιόλας προσπάθεια, λαμβάνει τώρα την τιμή να έχει για τέταρτη φορά το πρόσωπο του σκαλισμένο στο τρόπαιο Borg-Warner (μετά τις νίκες του το 2001, 2002, 2009 και 2021) έχοντας κερδίσει μια θέση στο κλαμπ των τεσσάρων πια εκλεκτών, ως το νέο «ιερό τέρας» των ΗΠΑ._Δημήτρης Γιόκκας   

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ