5 συμβουλές πριν αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Πριν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο καλό είναι να γνωρίζεται μερικά σημαντικά πράγματα.

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου δεν είναι η ευκολότερη υπόθεση γι’ αυτό πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση καλό θα είναι να έχετε υπόψη όλα τα πιο κάτω.

 

  1. Ξεκαθαρίστε τις προτεραιότητες σας

Προτού κάνετε την έρευνά σας για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα αγοράσετε, βάλτε σε προτεραιότητα τις ανάγκες σας και επιλέξετε προσεχτικά το μοντέλο που θα σας προσφέρει εκείνο που πραγματικά χρειάζεστε. Σκεφτείτε τις μετακινήσεις σας και προσδιορίστε εάν αυτό που ψάχνετε είναι ένα καθημερινό coupe όχημα, ένα 4X4 για το Σαββατοκύριακό, ένα οικογενειακό ή ένα σπορ μοντέλο.

  1. Έξυπνη και οικονομική επιλογή

Σε αντίθεση με τα καινούργια αυτοκίνητα, τα περισσότερα από τα μεταχειρισμένα ενδέχεται να είναι παλιά μοντέλα που κρύβουν παγίδες, όπως υπερβολικά καταναλωτικός κινητήρας, υψηλά τέλη άδειας κυκλοφορίας και υψηλές εκπομπές ρύπων που στην τελική θα επιβαρύνουν σημαντικά την τσέπη σας. Προτιμότερο είναι να επιλέξετε ένα δημοφιλές και πιο αξιόπιστο μοντέλο, το οποίο δεν θα έχει σοβαρά έξοδα συντήρησης. Τέλος, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, που θα σας κατατοπίσει σχετικά με τις ενδεικτικές τιμές στις οποίες προσφέρεται το μοντέλο της επιλογής σας.

  1. Τεχνικός έλεγχος και δοκιμή

Όταν επιλέγουμε μεταχειρισμένο όχημα ο τεχνικός έλεγχος επιβάλλεται. Ζητήστε πρώτα να οδηγήσετε το αυτοκίνητο, για να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν ύποπτοι τριγμοί και αστάθειες στο δρόμο. Αμέσως μετά, επισκεφτείτε συνεργείο ελέγχου της δικής σας εμπιστοσύνης και βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν σοβαρά χτυπήματα και ότι ο κινητήρας του λειτουργεί ομαλά και δεν χρειάζεται άμεσα επισκευή. 

  1. Ιστορικό αυτοκινήτου

Εξασφαλίστε όλα τα βασικά έγγραφα του αυτοκινήτου πριν συμφωνήσετε την αγορά του, όπως το πιστοποιητικό εγγραφής, το πιστοποιητικό τεχνικής επιθεώρησης και το ιστορικό για τα service. Βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός του πλαισίου, ο αριθμός των πινακίδων, το έτος κατασκευής και η ονομασία του μοντέλου είναι όπως αναγράφονται στο πιστοποιητικό εγγραφής και ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε ύποπτο. Ελέγξετε ακόμη τoν αριθμό χιλιόμετρων που έχει διανύσει το όχημα και τέλος, βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε οικονομικές εκκρεμότητες από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, όπως ληγμένη άδεια κυκλοφορίας και MOT.  

  1. Ζητήστε εγγυήσεις και διαπραγματευτείτε την τιμή

Προτού συμφωνήσετε τις λεπτομέρειες για την αγορά του αυτοκινήτου, ζητήστε κάποιες εγγυήσεις από το άτομο ή την εταιρεία που θα σας το προμηθεύσει. Εγγυήσεις, δηλαδή, όπως η κάλυψη τυχών βλάβης στον κινητήρα για μια χρονική περίοδο. Ελέγξετε καλά την κατάσταση του αυτοκινήτου και διαπραγματευτείτε την τιμή του, εντοπίζοντας πιθανά γδαρσίματα, φθαρμένα ελαστικά, καμένους λαμπτήρες ή την απουσία ελαστικού ρεζέρβα στο πορτ μπαγκάζ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ζητήστε από τον προμηθευτή να κάνει τις απαραίτητες επισκευές και να αντικαταστήσει οτιδήποτε φθαρμένο ή –εναλλακτικά– να μειώσει την τιμή πώλησης του οχήματος.